Læsetid: 3 min.

Jul uden den med tyren

Otte bud på rimelige decembervine
2. december 2006

For en generation siden var Den med Tyren et sikkert valg til jul. For sød til vore smagsløg, men et godt valg hos en generation, der kun drak vin til jul og konfirmation. Det er slut nu, for 2006 er første år, hvor der ikke fyldes på de velkendte halvanden liters flasker med den gule plastiktyr.

Monopol fra Skjold Burne havde ikke fået mange stjerner i dag, men for skribentens mormor (f. 1897) var den toppen. Et enkelt år, da hun havde passeret 80, gjorde skribenten og hans far oprør. Bag om ryggen på den gamle kone var der indkøbt noget mere tidssvarende, som gedulgt blev skænket, i håb om at hun aldrig opdagede det - men nej. Hurtigere end hun havde løbet siden engang i halvtredserne, høvlede hun ud efter sukkerskålen. En hastig omrøring - en slurk og så et "nå, de havde bare glemt at komme sukker i". Det var det sidste juleattentat i den familie.

Men hvad gør man så til jul for at glæde alle? De store kælderrariteter er yt, dertil er and, brunede kartofler og rødkål for umulige. Til inspiration er valgt to kategorier: I dag det solide valg mellem 60 og 85 kroner og i næste uge de lidt dyrere dråber. Juleøkonomi og lyst må så afgøre resten.

Rhône-år

I den rimelige ende er der meget Côtes du Rhône 2004 i omløb. En pæn årgang og et fair valg en juleaften, for de fleste har kraft nok til at kæmpe mod sovs og rødkål. Les Cranilles er et fint bud med en del peber og i smag tæt på Vacqueyras og ikke for tung for dem, der skal helskindet rundt om træet. Ferrands Cuvee Antique er på gamle stokke, alkoholprocenten oppe på 14, og pebersmagen ret dominerende. Måske mest til rigtige Rhône-fans, men for dem en fin oplevelse. Pierre Perrin Reserve er et fornemt bud med en utrolig flot finish. Mørke bær, krydderi men også rund og tilgængelig. Endelig har Vidal-Fleurys Rhône-villages meget for sig. Med en times luft en superbehagelig julevin.

Er Rhône for kedeligt til juleaften byder meget andet sig til. Tyrens hjemfirma, Skjold Burne, har f.eks. Los Vascos, en chilensk Carbernet Sauvignon, der mest smager af Bordeaux. Det lyder skørt, men Rothschildernes ejerskab er forklaringen, og vinen har ikke bare frugt og sol men også en interessant tørhed, der gør den til lidt af et fund. Chateau du Caladroy, en Roussillon Villages, er et andet sjovt bud. Uden megen bouquet har den en fornem rund smag, og synes man, julevinen skal have et sødligt strejf, uden der går tyr i den, så læg julebudgettet her. Den er perfekt til flæskesteg. Vinhandler Merolli er klar med La Carraia 100 procent Sangiovese fra Umbrien. Robust rødvin med fin fylde. Giv den et par timers luft og drøm om Italien så længe. Sidste bud i den rimelige klasse er Cuatrocientos 2002 Crianza fra Navarra. Spanien nærmest springer op af glasset, og kan man tåle, at den holder 14 pct. på denne aften, fortager juletravlheden sig øjeblikkeligt med en stor, blød og frugtrig vin. Skal der mere power på - må det vente til næste uge.

Côtes du Rhône 2004:

HHHHIILes Cranilles. www.vignoble.dk 75 kr.

HHHHIIDomaine Ferrand HYPERLINK www.suenson.dk 85 kr.

HHHHHIPerrin Reserve www.smv.dk 72,50 kr.

HHHHHIJ. Vidal-Fleury Chris-Wine 43 43 65 65 83 kr.

Andet:

HHHHHILos Vascos 2004 www.skjold-burne.dk 69,75 kr.

HHHHIIChateau de Caladroy 2003 Holte Vinlager 75 kr.

HHHHIILa Carraia Umbria 2004 www.carlomerolli.dk. 65 kr.

HHHHHICuatrocientos Crianza 2002 Vinovenue.dk 74 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her