Læsetid: 3 min.

Julaften med dybe lommer

Otte nye bud på kvalificerede decembervine
9. december 2006

Nok er and, flæskesteg, brun sovs, æbler, svesker og rødkål en udfordring for smagsløgene, men derfor kan man jo godt prøve at sætte kvalitetsvin på bordet til julemiddagen. Kan man samtidig skabe lidt fred og ro, vil den fede mad og et glas god vin fjerne julestress og få en til at glemme de 2.412 afspilninger af Søren Banjomus og utallige kopper elendig glögg, man har været udsat for i december.

Udfordringen består i at vælge, for alle vinhandlere er vakse ved havelågen i december. I denne uge gælder det de lidt dyrere dråber. Teknisk set er det en fejl at lægge for med Monte Zovo 2002, for den koster kun 79,95, men smagte så godt, at det var urimeligt ikke at medtage den her. En helt klassisk Ripasso (Valpolicella, der har fået en ekstra gæring med drueskaller fra Amaroneproduktionen), som har fylde og rundhed i topklasse. Den giver mest kvalitet for pengene blandt samtlige smagte vine og tæver utallige tilbuds-amaroner. Ripasso del Crosare er af samme type, men i 2004-udgaven endnu ikke så komplet, selv om den har et stort potentiale. Det er et spændende glas vin, som ikke kan slå Monte Zovo, men den er en seriøs konkurrent. Sidste Ripasso-bud, La Sassine 2003, er for spinkel til at være med mod de andre, og eftersmagen savner den rundhed, der kendetegner de bedste vine i kategorien.

Fransk er bedst i syden

Vi bliver i Italien med Vino Nobile de Montepulciano. Ripassoerne kan for nogle være overvældende, og er man til mere elegante og lidt lettere vine, er Vino Nobile et stærkt bud. I årgang 2000 ren italiensk kvalitet, som sikrer en mod døsighed og giver plads til risalamanden. Sidste europæiske bud er franske Mas d'Andrum fra Nîmes. En sydfransk kvalitetsvin med mørke bær, og som trods elegance og lethed vil kunne spille op mod en andesteg. Den er lagret på både eg og stål, og det er næppe tilfældigt, at eneste franske bud, der slog igennem i denne smagning, kommer fra den sydlige del af landet. Det er der innovationen sker.

Og lad den sænke sig...

Fra verdens ende kommer patagonske Fin del Mundo Special Blend 2004. Stor vin, blød, behagelig, med en anelse sødme og lige det strejf af eg, som giver kant. 40 pct. Malbec sammen med Cabernet Sauvignon og Merlot gør den ægte argentinsk og et flot eksempel på landets kvalitetsvine. Fra samme verdensdel er vine fra Uruguay så småt ved at dukke op i Danmark. Pisano 2004 Reserva personal de la familia smager af meget. Druen er Tannat, der blev bragt til Uruguay af baskiske indvandrere. Der er flotte tanniner, blomme og eg, men den er nok mere til stegt oksekød end andesteg. Sidste bud til julebordet er sydafrikanske Annandale 2001 Cabernet Sauvignon. Duften er magisk, smagen af solbær og blommer markant og eftersmagen kilometerlang. En stor vin, der med tyngde og markante 15 pct. alkohol vil presse gæsterne langt tilbage i stolene, mens julefreden forhåbentlig sænker sig.

Ripasso Valpolicella:

HHHHHIMonte Zovo 2002. 79,95 kr. (normalt 129,95 kr.)

www.eriksorensenvin.dk HHHHIILe Crosare 2004. 119 kr. www.vignoble.dk

HHHIIILe Ragose 2003. 95 kr. www.carlomerolli.dk

Øvrige:

HHHHHIVino Nobile ,Holte Vinlager 129 kr. (normalt 179 kr.)

HHHHIIMas d'Andrum 2003 www. barrique.dk 85 kr.

HHHHHIDel Fin del Mundo 2004. 109,95 kr. www.philipsonwine.com

HHHHIIPisano RPF 2004 Tannat. 109 kr. www.gludvin.dk

HHHHHIAnnandale Cabernet Sauvignon 2001. 125 kr. v /12 fl. ww.vinovenue.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her