Læsetid: 2 min.

Juridisk førstehjælp på gadeplan

Nanna W. Gotfredsen er gadejurist på Vesterbro. Hun hjælper narkomaner med juridisk rådgivning
8. februar 2007

Nanna W. Gotfredsen har nu ydet juridisk rådgivning på Vesterbros gadeniveau i otte år. Hun er gadejurist. En gadejurist giver juridisk førstehjælp.

Hendes arbejde kan minde om en gadesygeplejerskes, men der er en afgørende forskel:

"Mens folk som regel ved, at de har en fysisk skavank, kender de ofte ikke deres rettigheder."

Derfor opdager de ikke selv, at de er blevet krænket. Her hjælper en gadejurist med at få afdækket behovet for juridisk hjælp:

"For vi er på gaden, lærer dem efterhånden godt at kende og følger også med i den sagsbehandling, som de modtager."

Sagerne handler ofte om adgang til behandlingssystemet, hvor man enten slet ikke får et tilbud inden for lovens frist. Eller får et tilbud, som er helt utilstrækkeligt. Eller om at kontanthjælpen er blevet stoppet. For eksempel kan hjemløse komme ud for, at kontanthjælpen indstilles.

Der bliver sendt et brev om, at man skal stille til et møde på kommunen. Det lander på rådhuset, hvor stofmisbrugeren har postadresse. Men her tjekker få narkomaner deres rudekuverter, og hvad der ellers kommer af post. Kommer man ikke til mødet, stopper hjælpen:

"Vi oplever også, at kontanthjælpen indstilles, fordi kommunen mener, at den hjemløse slet ikke opholder sig i kommunen."

"Så er det, at gadejuristen går ind og ringer kommunen op og siger, at sådan og sådan er loven," siger hun.

Hurtige løsninger

Hendes opgave er i enhver henseende at identificere behovet for retshjælp, men det er ikke et mål i sig selv at rejse en masse klagesager:

"For her er sagsbehandlingstiden alt for lang. Derfor giver gadejurister en langt mere aktiv retshjælp, end den traditionelle retshjælp."

Gadejurister går i første omgang efter den hurtige løsning gennem dialog med forvaltningen.

Nanna W. Gotfredsen har hele døgnet fyldt med arbejde og har efterhånden kontakt med folk fra hele landet:

"Stofmisbrugere er et ganske mobilt folkefærd. De kommer vidt omkring og tager det gode rygte med sig rundt," fortæller Nanna W. Gotfredsen.

Gadejuristerne får en del henvendelser fra stofmisbrugere, som er blevet anbefalet af andre i miljøet til at tage kontakt til os:

"Har vi haft kontakt med en enkelt stofmisbruger fra en jysk provinsby, lærer vi hurtigt de øvrige i byen at kende."

Der er kun gadejurister i København. Hun mener, at der er behov for tilsvarende tilbud rundt i landet, især i de store byer:

"Det er helt afgørende for identiteten og for selvagtelsen, at man oplever sig som bærer af rettigheder. Også for stofmisbrugere."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her