Læsetid: 2 min.

Justjenko forsvarer fyringen af sin regering

Trods hans brud med mange af kampfællerne fra Ukraines orange revolution, tildeles den vansirede præsident den prestigefyldte Chatham House-pris
20. oktober 2005

Hans ansigt er stadig vansiret af den forgiftning, der næsten slog ham ihjel og furet af de stresspåvirkninger, der følger af hans høje embede, og som næppe er blevet mindre efter det blodbad af en fyringsrunde, han for nylig gennemførte mod flere af hans nærmeste kampfæller fra 'den orange revolution'.

Ukraines præsident Viktor Justjenko, der i denne uge var i London, forklarede over for et fyldt pressemøde i Chatham House, at han ikke havde andet valg end at fyre hele sin regering, fordi Ukraines økonomi havde direkte kurs mod en katastrofe. "Det var ikke nogen nem beslutning. Jeg måtte på vægtskålen afveje hensynet til mit trofaste hold og hensynet til Ukraines fremtid - og det sidste måtte veje tungest."

Den tidligere ministerpræsident, Julia Timosjenko, der blev kendt som "den orange revolutions prinsesse", er i raseri hoppet af til oppositionen, hvor hun arbejder på at blive en ny samlingsskikkelse frem til parlamentsvalget til juni næste år.

Justjenko henviste til, at han følte sig nødsaget til at handle resolut, efter Ukraines vækstrakte på syv måneder var faldet fra 6,5 procent til -1,3 procent. I samme periode skrumpede et overskud på handelsbalancen ind fra 2,5 mia. dollar til 100 mio. dollar, mens investeringerne faldt med 400 procent. Han hævdede også, at økonomien allerede viser tegn på at komme sig.

Et frihandelsområde

Under sit besøg i Storbritannien mødtes Justjenko også med Tony Blair i dennes egenskab af leder for det aktuelle EU-formandsskab. Ukraines præsident udtalte i den forbindelse: "Ukraines europæiske aspirationer er højeste målsætning for vores udenrigspolitik. Hermed sigter jeg til vort lands integration i EU og NATO."

Justjenko ønsker, at der oprettes et frihandelsområde omfattende EU og Ukraine inden for 12-15 måneder og opfordrer EU til at optage Ukraine som medlem allerede om tre år. Han håber også på, at en 'handlingsplan', der skal træde i kraft i april eller maj næste år, kan føre til optagelse i NATO og presser ligeledes på for ukrainsk medlemskab af WTO allerede til december.

Det er dog lidet sandsynligt, at Ukraines europæiske forhåbninger vil kunne gå i opfyldelse inden for førnævnte tidshorisont - dertil er unionen alt for hårdt belastet af 'udvidelsestræthed'. Hvad NATO angår, har USA afvist at diskutere ukrainsk medlemskab før tidligst i 2007.

Justjenko var kommet til London for at modtage Chatham House-prisen, der går til den statsmand, som skønnes at have ydet året mest markante bidrag til at forbedre internationale relationer. Adspurgt om timingen i pristildelingen - navnet på prisvinderen blev meddelt, umiddelbart efter at Justjenkos fyrede sin regering - svarede Chatham Houses direktør, Victor Bulmer-Thomas, at prisen er tildelt for bedrifter i perioden fra midten af 2004 til midten af 2005 - "det var altså før den seneste udvikling, og prisen gives i øvrigt ikke for begivenheder, der kun har indenrigspolitisk relevans".

Chatham House, der også kendes under navnet The Royal Institute of International Affairs, er en af verdens højest anerkendte internationale tænketanke.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her