Læsetid: 3 min.

Jyllands-Posten vasker hænder i Muhammed-sag

Den arabiske boykot af danske varer breder sig. Presset på Jyllands-Posten vokser, men avisen melder hus forbi. 'Ansvaret for at finde en løsning er udenrigsminister Per Stig Møllers,' siger chefredaktør Carsten Juste
28. januar 2006

Den arabiske forbrugerboykot af danske varer vokser time for time. I Saudi-Arabien har mindst 300 butikker frabedt sig danske mejeriprodukter, og fredag bredte boykotten sig til nabolandet Kuwait, hvor de første to butikskæder meddelte, at de ikke længere ønsker at sælge danske varer.

Også Grundfos meddeler, at de har fået problemer på grund af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Og fra Bagdad rapporterer de internationale nyhedsbureauer om demonstrationer og ophidsede fredagsprædikener vendt mod Danmark og Norge, hvor en avis også har genoptrykt de danske tegninger.

Samtidig vokser presset på Jyllands-Posten, der fra flere sider opfordres til at komme med en umisforståelig beklagelse.

Presset vokser

Både Dansk Industri og flere private firmaer, der handler med den arabiske verden, mener, at avisen må komme med en erklæring, der kan forhindre, at dansk erhvervsliv lider milliardtab.

"Jyllands-Posten må forholde sig til, at der nu er en uskyldig tredjepart, som kommer i klemme", siger direktøren for Dansk Industri, Hans Skov Christensen.

"Avisen må melde ud, om man har medfølelse og respekt for de mennesker, der føler sig generet af de tegninger."

Det er direktøren for firmaet Robert Damkjær i Haderslev, der eksporter halal-kød til Mellemøsten, enig i.

"Det er katastrofalt, at Jyllands-Posten med denne mangel på finfølelse laver sådan et nummer. Det er muligt, at de lovmæssigt har ret til det, de gør, men etisk er det totalt forkert. Det her er arrogant mobning fra højtuddannede journalister. Avisen burde give en undskyldning, de burde være så store, at de ser, at de har generet en hel befolkningsgruppe," siger direktør Poul Erik Damkjær.

Vasker hænder

Men det krav afviser chefredaktør Carsten Juste blankt.

"Boykotten er ikke vores bord. Det er op til udenrigsminister Per Stig Møller at løse konflikten med den arabiske verden," siger han. Og det er kulturredaktør Flemming Rose enig i.

"Boykotten er et anliggende for diplomatiet og de virksomheder, der er involveret i den. Vi har ikke noget behov for at forklare os yderligere," siger Flemming Rose til TV 2 Nyhederne.

Carsten Juste siger, at han i det hele taget ikke forstår Dansk Industris opfordring.

"Jyllands-Posten har ikke bestilt andet end at sige netop det, han efterlyser. Vi har sagt det i vores avis og i andre aviser, vi har deltaget i konferencer, vores kulturredaktør har siddet over for et stort antal muslimer, og vi har mødt imam Abu Laban og sagt det samme: Vi fastholder vores ytringsfrihed, men vi er kede af, at vi har krænket muslimer på deres tro. Det var ikke hensigten," siger han.

I Århus opfordrede talsmanden for Muhammed-kampagnen, imam Ahmed Aqqari, ligeledes Jyllands-Posten til at komme med en umisforståelig beklagelse og tilbyder samtidig at sørge for, at beklagelsen bliver hørt - også i Riyadh og Bagdad.

"Hvis Jyllands-Posten erkender, at bladet har begået en fejl og siger, at man ikke har haft til hensigt at håne muslimer ved at bringe de omstridte tegninger af profeten Muhammed, vil vi gerne sende budskabet videre til Saudi-Arabien," siger Ahmed Aqqari.

Dagen igennem arbejdede Udenrigsministeriet på højtryk for at imødegå forbrugerboykotten og opklare præcis, hvorfor den saudiske regering har valgt at hjemkalde den saudiske ambassadør fra Danmark.

På et hasteindkaldt møde i Udenrigspolitisk Nævn sent fredag eftermiddag fortalte Per Stig Møller, at den saudiske regering "tager afstand fra boykotten".

"Vi har haft en fornuftig dialog med det saudiarabiske udenrigsministerium i dag, og jeg synes ikke, at vi skal begynde at gøre sagen større, end den behøver at være. Det drejer sig i stedet om at få den ned i tide," sagde udenrigsministeren efter mødet.

Efter mødet krævede flere oppositionspartier, at Fogh Rasmussen (V) aktivt bidrager til bilægge striden..

"Meget tyder på, at det er statsministerens uhøflighed med ikke at ville mødes med de muslimske ambassadører, som er én af årsagerne til det her," sagde Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt og tilføjede:

"Hvis det er tilfældet, så må han også bidrage til at løse problemet."

Tidligere artikler kan læses på:

http://information.dk/Muhammed

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her