Læsetid: 1 min.

K kæmper imod forslag om kunstig befrugtning

Konservative opsiger politisk gentlemanaftale i Folketinget i forsøg på at forhindre oppositionen i at få flertal til forslag om kunstig befrugtning
31. maj 2006

En dramatisk og tæt afstemning i Folketinget i sidste uge om kunstig befrugtning ser nu ud til at få en ligeså dramatisk efterfølger på fredag. Et snævert flertal på kun én stemme vedtog i sidste uge, at lesbiske og enlige skal have mulighed for kunstig befrugtning på offentlige sygehuse, og forslaget fra oppositionen blev kun vedtaget, fordi en håndfuld Venstre-medlemmer gik imod regeringen.

Men nu vil de konservative forsøge at rulle beslutningen tilbage, når loven skal færdigbehandles i Folketinget på fredag, siger politisk ordfører Pia Christmas Møller (K).

Kræver klarhed

De konservative medlemmer af Folketingets sundhedsudvalg stiller således et ændringsforslag, der ophæver den beslutning, Folketinget traf i sidste uge, hvis det vedtages. Samtidig vil de konservative annullere de aftaler om clearing af stemmer, der tæller for fraværende medlemmer, som partierne plejer at have ved den slags afstemninger.

"Der har været for meget forvirring, og grupperne er stillet frit i afstemningen, fordi det er et etisk spørgsmål, og derfor ophæver vi clearingsaftalerne. Da der kun var én stemmes flertal, er der behov for at få fuldstændig klarhed," siger Pia Christmas Møller. Hun understreger, at det er vigtigt, at der er klarhed uanset om afstemningen går den ene eller anden vej.

"Selv om der er et flertal, der bekræfter beslutningen i sidste uge, så skal vi være sikre på, at vedtagelsen skyldes flertallets vilje og ikke usikkerhed og uro i et enkelt parti," siger Pia Christmas Møller med henvisning til især Venstre. Venstres sundhedsordfører, Jørgen Winther, sagde allerede i sidste uge efter afstemningen, at han ville forsøge at få 'en forståelse' med de konservative og Dansk Folkeparti, så den kunstige befrugtning kun kan foregå på private hospitaler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her