Læsetid: 2 min.

K: Staten skal styrke det personlige ansvar

Danskerne skal tage mere ansvar for deres eget liv, mener De Konservative. Derfor skal alle lovforslag vurderes for deres betydning for det personlige ansvar
20. august 2005

Staten skal ikke være barnepige og sørge for, at børnene kommer i skole til tiden og har madpakke med, og det er heller ikke statens opgave at bestemme, om en borger vil bruge sine feriepenge på at holde ferie eller solde dem op på et nyt fjernsyn eller en ny lejlighed.

Sådan lyder budskabet fra De Konservative, som på deres sommergruppemøde i Skodsborg fredag blæste til kamp for en styrkelse af det personlige ansvar.

Forslaget blev præsenteret af tidligere minister Henriette Kjær, som pegede på, at både politikere og interesseorganisationer i tide og utide kræver, at det offentlige griber ind, hver gang der opstår et problem.

"Vi kan se, at flere og flere interesseorganisationer og politikere ofte er ude og kræve, at nu må der laves løsninger for det ene og det andet. Der mener vi, at det enkelte menneske faktisk er rigtig god til at leve sit eget liv og selv bestemme og tage ansvar for sit eget liv. Det vil vi være med til at sikre," siger Henriette Kjær.

Konkret forestiller De Konservative sig, at det skal ske ved, at embedsmænd i Familie- og Forbrugerministeriet skal vurdere alle større lovforslag om, hvilken betydning de har for det personlige ansvar - ligesom det i dag sker i forhold til blandt andet miljø og ligestilling.

"Vi foreslår, at der ved alle større principielle lovforslag, hvor vi som borgere er i centrum, foretages en vurdering af, hvad det betyder for det personlige ansvar," siger Henriette Kjær.

Det skal for eksempel være forældrenes eget ansvar at sikre, at børnene møder udhvilede i skole og har madpakke med. Det er ikke en opgave for det offentlige, siger Henriette Kjær, der også peger på love om barsel og feriepenge som steder, hvor borgerne selv bør have større indflydelse.

"Ved barselsorloven har man reserveret 14 dage til manden og 14 uger til kvinden, men vi mener, at familierne selv fuldt ud er i stand til at bestemme, hvem der skal have den her barselsorlov. Og så er der ferielovgivningen, hvor man skal holde ferie for at få udbetalt feriepenge. Hvorfor skal man det. Hvis man er ung og frisk og gerne vil arbejde, så skal man have lov til det. Man skal stadig have retten til ferie, men hvis man hellere vil have pengene udbetalt og bruge dem på en ny lejlighed, så skal man kunne det," siger Henriette Kjær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her