Læsetid: 3 min.

Kabila konsoliderer i DRCongo

Ildkampe tvinger valgtaber til at søge ly i fremmed ambassade,mens hans bevæbnede livvagter nedkæmpes
24. marts 2007

Myndighederne i Den Demokratiske Republik Congo (DRC) meddelte i går, at de vil arrestere oppositionslederen Jean-Pierre Bemba med anklager for statsforræderi. Bemba søgte allerede torsdag ly i den sydafrikanske ambassade i DR-Congos hovedstad Kinshasa, hvorfra han har udsendt en enkelt kommentar via BBC: "De prøver på at slå mig ihjel". Udenfor i Kinshasas fine ambassadekvarter føg kuglerne torsdag og i går om de skræmte beboere, mens soldater fra hæren kæmpede med Bembas private livvagter, der var grupperet omkring hans villa i kvarteret. Kampene rasede ifølge øjenvidner uden klar front, men i vilde træfninger i tilfældige haver og huse.

Fredag eftermiddag var syv civile dræbt af kampene, der også omfattede brugen af kanoner og raketter. En nigeriansk diplomat blev såret, men kunne ikke evakueres fra sit hus på grund af ildkampe. En granat røg over Congo-floden og eksploderede i nabolandet Congos hovedstad, Brazzaville. Antallet af sårede og dræbte vil dog vise sig at være betydeligt højere, når der bliver ro til at trænge ind i hele kvarteret. Kabilas livvagter var allerede på gaden ved daggry i går med kampvogne og pansrede mandskabsvogne. I løbet af dagen erobrede de kontrollen over kvarterets vigtigste veje og en talsmand for FN-hæren vurderede, at regeringshæren "var ved at have krammet" på de andre.

Bembas store paramilitære vagtkorps på et par hundrede mand har i månedsvis gjort både indbyggere og myndigheder i Kinshasa nervøse; under valgkampen førte nerverne til tre dages blodige kampe med præsident Kabilas hær. Undervejs blev Bembas villa beskudt af kampvogne og hans private helikopter gik op i flammer.

Det seneste årstid har rygter konstant svirret med forlyder om, at Bemba "gemmer tusinde soldater" lige uden for byen. Den aktuelle konflikt blev udløst af et regeringskrav i sidste uge om, at Bemba lod alle sine vagter stille under kommando af regeringshæren. Han afviste kravet og hævdede, at de 12 udkommanderende politibetjente ikke kunne yde ham tilstrækkelig beskyttelse. Ifølge den sydafrikanske ambassade søgte Bemba beskyttelse dér, "fordi han ikke følte sig helt sikker hjemme".

Som entreprenant søn af en af Congos rigeste mænd investerede Bemba i midten af 1990'erne i en stor, privat hær, knyttede bånd til Uganda og erobrede så stor en del af det nordlige Congo, at han kunne kræve en post som vicepræsident i den overgangsregering, der skulle bringe Congo ud af borgerkrigen og frem til fred og demokratiske valg. Kabila var ikke populær, og Bemba havde tilsyneladende troet, at han kunne vinde valget, hvis anden runde mellem Kabila og Bemba blev afgjort i august. Bemba tabte, men fik plads i Congos senat, og parlamentet skal derfor stemme for en ophævelse af hans immunitet, før hans anholdelse kan gennemføres.

Landet kan synke ned i rædsler

Opgøret kommer i kølvandet på Verdensbankens chef, Paul Wolfowitzs, besøg i Kinshasa med løfter om milliarder af dollar til Kabilas forsøg på at løfte landet op af dets misère. I kølvandet på dette har lokal og international presse været fuld af historier om, hvordan udenlandske investorer flokkes til Congos rige mineralfelter og store forbrugermasse. Især sydafrikanske firmaer har længe været blandt de største og mest energiske investorer, der er med til at puste nyt liv i Congos handelsliv. Kabilas popularitet er langsomt steget i Kinshasa i takt med, at beboerne har accepteret hans styre, og han til gengæld har vist, at han kan skaffe penge, fred og omsætning.

Da Bemba tabte valget åbnedes en usikker fremtid for ham, hvor han næppe kan regne med myndighedernes hjælp til sine forretninger. Tværtimod overvejer de at udlevere ham til krigsforbryderdomstolen i Haag, sigtet for diverse voldsudgydelser og brug af børnesoldater. Mange andre i Congo kunne sigtes for det samme, men ingen udgør så stor en trussel mod Kabila.

Sydafrika arbejder ihærdigt på at konsolidere sine lokale og regionale interesser og har afsendt viceudenrigsminister Sydney Mufamadi til Kinshasa for at mægle konflikten ned til noget håndterbart, samtidig med at det ihærdigt påpeger, at Bemba "absolut" ikke har søgt asyl i dets ambassade.

Ved sin afrejse vurderede Mufamadi, at kampene kunne "åbne en Pandora-æske" af rædsler, hvis de fortsætter, og han udtrykte mange vestlige landes holdning med ordene at vi "har investeret en betydelig mængde penge og kræfter i at få Congo frem til det punkt, det er nu. Det ville være en tragisk oplevelse for Afrika, hvis det var spildt".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her