Læsetid: 4 min.

'Jeg kæmper for mit job'

Alle meningsmålinger fortæller, at socialdemokraterne mister magten i delstaten Nordrhein-Westfalen på søndag. Hvis nogen kan redde stemningen, er det SPD-formand Müntefering
20. maj 2005

WUPPERTAL - "Münte kommer," står der på alle plakaterne. En frelsende engel er på vej, eller i det mindste en slags popstjerne.

Wuppertal har brug for den frelsende engel. Engang var byen med de 360.000 indbyggere et center for tyske værktøjsproduktion - den godt 100 år gamle svævebane, der forbinder bydelene langs Wupper-floden, fortæller om byens skabertrang og storhedstid.

Men senest da banen faldt ned i 1999 og fem mennesker blev dræbt, mærkede indbyggerne, at intet længere er som engang.

12 procent af arbejdsstyrken går ledig, industrien er i krise, bymidten udslidt - om natten er den befolket med suspekte typer, tiggere og uledsagede børn.

Nu er det middag, og Münte kommer.

Münte hedder i virkeligheden Franz Müntefering, formand for Tysklands socialdemokratiske parti SPD og valgt her i delstaten Nordrhein-Westfalen (NRW).

Som en af de få tyske politikere har han et kælenavn - de øvrige må nøjes med øgenavne. Om nogen repræsenterer Münte den gamle socialdemokratiske ånd. Han gik ud af skolen som 14-årig og blev alligevel minister og partiformand. Han kom højt på strå, men glemte aldrig sin evne til at tale med den jævne mand.

Forsamlingen på Kerstenplatz i Wuppertal er blandet. Mellem partitro SPD-vælgere står de frafaldne og skuffede. Valget af forsamlingssted er sært uambitiøst, mere end 1.000 mennesker kan der ikke presses sammen i tragten mellem de høje huse, der står tæt rundt om pladsen.

"At holde vælgermøder midt på dagen rummer en risiko," medgiver Oliver Schulitz i SPD's valgbod - en risiko for, at kun utilfredse og arbejdsløse har tid til at komme - "men Hr. Müntefering havde ikke andre tider ledig i sin kalender."

Det har været nogle hårde uger for partisoldaterne i SPD. Meningsmålingerne var konstant dårlige, motivationen i bund, og vrede medborgere har skældt dem huden fuld, når de vovede at stille deres boder op.

"Men efter, at en meningsmåling i sidste uge gav os to procentpoints fremgang, er gejsten vendt tilbage," forklarer Oliver Schulitz, der arbejder for en kvindelig SPD-politiker i delstatsparlamentet. Mister hun sin plads efter valget på søndag, må Schulitz også pakke sammen.

"Jeg kæmper for mit job."

Endelig kommer Münte

Tilhørerne venter i små grupper. Snakken går. En selvstændig erhvervsdrivende i beige jakke eksploderer:

"Socialt er, hvad der skaber arbejde - ikke det lort her," snerrer han til sine bekendte, der bliver pinligt berørte.

I pladsens udkant opererer de politiske modstandere fra WASG, der står for Valgalternativet for Arbejde og Social Retfærdighed, som er dannet af udbrydere fra SPD

"Vi er opstillede i alle valgkredse, det synes jeg er flot for et parti, der først blev grundlagt denne vinter," siger Petra Hensberger fra WASG. Udbrydere fra SPD var utilfredse med den neoliberale kurs og de sociale nedskæringer, som Schröder regeringen gennemførte sidste år.

Petra Hensberger deler brochurer og hjemmebrændte cd'er ud til alle interesserede. Tid har hun nok af - hos en nyuddannet jurist, der er startet for sig selv, er gruppen af klienterne behersket.

Endelig kommer han, Münte.

"Om 101 time lukker valglokalerne, der er ikke megen tid, men den vil vi udnytte," lover Münte og tager Bayerns konservative leder, Edmund Stoiber, under behandling.

Stoiber fører sig frem med bedrevidende råd om, hvordan Nordrhein-Westfalen skal komme ud af krisen.

"Vi har ikke brug for Bayerns råd. Efter krigen sendte vi fra Nordrhein-Westfalen dem kul, så de ikke skulle fryse om vinteren, og penge, så de kunne bygge sig nogle fabrikker. I 35 år fik de penge - og hvis man har været på støtten i 35 år, skal man ikke puste sig sådan op," advarer Müntefering.

SPD har gjort meget for udviklingen af denne region, som arbejdsgiverne helst så forblive i dumhed, påpeger han, bl.a. opbygningen af 50 universiteter og højere læreanstalter.

En knap 25-årig overvægtig mand koger op som havregrød og slipper damp ud:

"Hvad skal vi med universiteter, vi vil have lærepladser!"

Er CDU da bedre?

Müntefering må have mistolket sit publikum. Hans opgave er at massere de bøjede, socialdemokratiske rygge - ikke at tale om videnssamfund og intellektuelt arbejde.

"Aahr, rend mig," beder en karseklippet hundeejer.

Endelig kommer Münte med sit glansnummer i denne valgkamp; kritikken af dagens kapitalister.

Han har kaldt dem 'græshopper' og skældt ud over, at de ikke påtager sig deres sociale ansvar.

"En god erhvervsmand ønsker, at hans by er stolt af ham. Han vil sørge for, at hans virksomhed også eksisterer om 50 og 100 år," siger Münte.

"Sådanne erhvervsfolk findes der mange af, men der findes også en bevægelse, der hænger sammen med globaliseringen. Penge, som var tiltænkt virksomheden, bliver trukket ud af profithensyn... Nogen siger, at der ikke er noget at gøre, at penge regerer verden, men jeg siger nej! Det er derfor jeg laver politik!"

Nede på pladsen står den pensionerede værktøjsmager Willy Pibro og klapper længe.

"Mange SPD-vælgere vil ikke stemme SPD på søndag, men jeg har altid stemt på partiet - også når jeg ikke er enig med det," siger han.

"Er CDU da bedre?! Se på de krykker: Hende damen (CDU-formand Angela Merkel, red.), hvad skal vi med hende? Eller Stoiber? Under valgkampen til Forbundsdagen i 2002 kunne han slet ikke tale, bare stamme 'æh, æh, æh'".

"Det er vores egen skyld, at vi er i krise. Alle har tænkt på blot at skrabe til sig, fylde deres egne lommer. Det kunne ikke blive ved med at gå godt," mener Pibro.

Münte deler et par roser ud til de forsamlede kvinder, så hopper han i en bil og ræser til næste møde. Der er mange bøjede rygge at massere, og klarer han ikke opgaven inden for de næste 100 timer er ikke alene Nordrhein-Westfalen tabt, så vil også Berlin være i fare.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her