Læsetid: 6 min.

'Jeg kæmper for de svageste'

Før i tiden rejste Ib Larsen verden rundt for at sikre ordentlige arbejdsvilkår. I dag sidder han i Stettin og sender polske håndværkere til Danmark for at arbejde op til 72 timer om ugen. Det har han ingen bekymringer over. Hans bekymring er at finde kvalificerede arbejdskraft
4. september 2006

"Det, der får mig til at glemme de danske fagforeningsregler, er, at jeg har 35 tilfredse arbejdere," siger Ib Larsen. Han bestyrer Euro Construction kontoret i Stettin, hvorfra han sender polske håndværkere til Danmark.

Ib Larsen er lille tæt mand, der lukker øjnene og ryster på hovedet, mens han smiler.

For Ib Larsen handler det om at give polakkerne et job i Danmark og derved sikre dem en bedre tilværelse.

"Jeg kan se på polakkerne, når de har arbejdet for mig i nogle måneder, at de ændrer adfærd. De bliver mere selvsikre. Klæder sig bedre og får måske råd til at købe en lille bil," siger han.

Før Ib Larsen begyndte at arbejde med at formidle polske håndværkere til Danmark, arbejdede han som international sekretær i HK i 12 år. Han stiller sig under Danmarks-kortet, der hænger i kontoret.

"Jeg har været i Kenya, Jamaica, Barbados, Britisk Guyana, Norge, ja, you name it , med HK for at hjælpe med at sikre bedre arbejdsvilkår."

Selvom Ib tidligere har arbejdet som fagforeningsmand og rejst jorden tynd for at lære kenyanerne og jamaikanerne om fagforeningsarbejde, har han ingen bekymringer over at sende polakker af sted til Danmark på et arbejde uden 11-timers-regel, overarbejdstillæg, men en 10 til 12 timers arbejdsdag og kun én ugentlig fridag:

"Hvis du spørger polakkerne, om de vil arbejde syv dage, siger de ja med det samme," siger Ib Larsen og fortsætter:

"For dem handler det om tryghed. Det betyder meget, når familien ved, at de har arbejde i dag i morgen og til næste år. Det giver mere tryghed i familien. På den måde kæmper jeg stadig for de svageste. Denne gang er det polakkerne, der er de svageste," forklarer han.

Håndværkerne

På væggen bag Ib Larsens kontorstol hænger et whiteboard, hvor han kan se, hvem der arbejder hvor og for hvem.

"Jeg tror, jeg har 30 mand i Danmark i øjeblikket," siger Ib Larsen og tæller de polske navne på whiteboardet. "Nej, det er nok nærmere omkring de 40."

Håndværkerne finder Ib Larsen primært ved, at hans ansatte anbefaler ham til andre:

"Hvis de har nogle gode kolleger, siger de: 'Ib han er en god chef. Han betaler til tiden'. Det er meget vigtigt for dem."

På whiteboardet står der 20, 22 eller 25 over navnene. "Det er lønnen," griner Ib Larsen. "De starter på 20 sloty, men hvis kunden roser dem, stiger de til 22." (ca. 45 kr. i timen, red.).

Ib Larsen sælger håndværkernes arbejdstimer for 185 danske kroner; cirka fire gange så meget, som de selv får. Men så betaler han også deres polske skat på 19 procent og pension og forsikring på i alt 40 procent samt transportomkostninger og forsikring. Han sørger også for indkvartering:

"Jeg har lejet en skurvogn til dem her," siger han og peger på navnene på listen uden at udtale navnene.

"De tog af sted til Jylland i går. De kommer til at bo fem meter fra, hvor de skal arbejde," siger han og griner, mens han viser en regning på 4.789 kroner fra Karlsvognen.com frem.

Han peger på nogle af de andre navne på listen og opremser for sig selv de projekter, de er på, og navne på små byer i Jylland.

"De her to skal til Års," Ib stopper lidt op og går over til Danmarkskortet, som hænger på væggen ved siden af:

"Hvor ligger Års henne?" spørger han og sætter brillerne på næsen og stikker hovedet ned i Nordjylland.

"De skal lave en tilbygning for en privat kunde. Problemet med private kunder er, at de gerne vil have et tilbud, og jeg har ikke tid til at køre rundt og give tilbud. Nu tager jeg til Danmark fredag. Lørdag skal jeg til Espergærde. Mandag tager jeg til Vejle og ser på forskellige projketer. Så er der to kunder i Århus, og så skal jeg til Randers og give et tilbud," remser han op.

Håndværkere til eliten

Ib Larsen synes, at de danske håndværkerlønninger ligger på et niveau, hvor det kun er eliten, der kan betale.

"Polakkerne trykker ikke priserne. Det er de danske murere, der er blevet VIP. De er den nye overklasse. De får 300-340 kroner i timen. Du skal efterhånden være tandlæge eller advokat for at få råd til en dansk håndværker."

Til sammenligning sælger Euro Construction en håndværkertime til 185 kroner.

"Jeg synes, det er okay, at almindelige mennesker får råd til at lave en tilbygning, de kan betale ved at hyre polske håndværkere," siger Ib Larsen.

Fra hans side af bordet ser han flere fordele ved, at polakkerne er kommet ind på det danske marked.

"Det betyder, at vi har fået bugt med noget af det sorte arbejde. Det har vi nemlig taget. En dansk murer tager 200 kroner i timen sort, mens vi tager 185 hvidt."

Selv om lønnen til de polske håndværkere ligger langt under, hvad en dansk håndværker får, mener Ib Larsen, at de polske håndværkere vil komme hjem med den samme pose penge, uanset om de fik 20-25 sloty eller en dansk mindsteløn på omkring 100 kroner.

"Vi ved godt, at danskerne bliver beskyldt for ikke at betale så godt. Polakkerne får faktisk mere ud af at være ansat på denne måde. Hvis de fik en mindsteløn i Danmark på 100 kroner, ville de skulle betale 40 procent i skat plus husleje og transport. Så ville de sidde tilbage med 40 kroner alligevel. Men det kan jeg ikke overbevise den danske fagforening om," siger han.

I Polen har man en 40-timers arbejdsuge og en mindsteløn, der er fastsat af regeringen på omkring 10 kroner.

"Jeg tror, at den polske fagforening vil nå op på niveau med den danske, hvad angår arbejdsforhold, af sig selv. Men det tager omkring 20 år."

"Polakkernes problem er, at de ikke er organiserede. Jeg har ikke mødt nogen polakker, der er medlem af en fagforening endnu. Jeg synes, at fagbevægelsen må se at komme op på dupperne. Selvfølgelig kunne vi hjælpe dem, hvis vi indførte de danske regler for polakkerne, når de arbejder i Danmark. Men faktisk arbejder de under polske regler i Danmark. Og de er stadig glade og tilfredse," siger Ib Larsen.

De gode er rejst

Ib Larsen taler ikke polsk, og da mange af håndværkerne hverken taler tysk eller engelsk, giver det nogle kommunikationsproblemer.

Telefonen ringer.

"Ib Larsen, Euro Construction," siger han og lægger på igen.

"Når de hører, jeg ikke taler polsk, lægger de på."

Ind af døren kommer en karseklippet fyr i cowboybukser og cowboyskjorte. Med sig har han en kvinde med skulderlangt fedtet hår og lidt sveddråber på panden. De har kørt 4-500 kilometer for at møde Ib Larsen. De er gift, og konen, som kan tale tysk, fører ordet:

"Min mand skal have løn for 133 timer," siger hun. Det skal Ib Larsen lige have regnet på, så han går over til kalenderen og spørger, hvornår hendes mand startede og sluttede med at arbejde. Det viser sig, at han har været i Danmark i 12 dage

"Det giver 11 timers arbejdsdag, når vi trækker en time fra til frokost," siger Ib på tysk.

"Han har ikke holdt en times pause om dagen. Han har kun brugt 20 minutter på at spise frokost."

"Alligevel kan jeg kun få det til 101 timer," siger Ib Larsen.

"Kan du ikke spørge din mand, hvordan det kan være, at han kun har lagt 1.000 sten om dagen?"

"Jeg forstår ikke, hvad du siger," siger konen.

"Normalt lægger en murer 10.000 sten om dagen, han har kun lagt 1.000. Hvis han kun kan lægge 1.000 sten om dagen, kan jeg ikke bruge ham," fortsætter Ib.

Konen forstår stadig ikke noget. Hun skifter emne og spørger igen til lønnen, og Ib opgiver at finde ud af, hvad der gik galt for fliselæggeren og beder hende komme tilbage klokken 13 efter pengene. Han sætter sig ned foran computeren med et suk, læner hovedet tilbage og kigger op i den sølvfarvede stuk:

"Det er en spændende udfordring at finde håndværkere. Det er en tilfredsstillelse, når det lykkes, og kunderne og håndværkerne er glade. Men de gode håndværkere, de er allerede taget til udlandet."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her