Læsetid: 3 min.

Hvis jeg var min kæreste

Den der drengede rap-stil kan være så intelligent og sjov, at selv de sureste feminister dårligt kan sige noget. Det er bandet Organiseret Riminalitet et eksempel på
12. april 2006

De mandlige rappere har ry for at være sexistiske og kvindeundertrykkende i deres lyrik. Det er det med ho, so, kælling, bitch osv. Da den debat var på sit højeste, havde jeg en meget sjov oplevelse. Jeg var på Café Det Lille Rådhus, som hverken er et rådhus eller en café, men derimod en vaskeægte bodega. Den ligger ved Tove Ditlevsens Plads på Vesterbro, og den ende af kvarteret kan lidt endnu. Således sad der en gruppe på fire kvinder af den brovtne slags ved bordet ved siden af. De var højrøstede og drak øl med gashåndtag. På et tidspunkt blandede den ene af dem sig uden at vide det i den dengang aktuelle debat:

"Det er sgu helt i orden, at han kalder mig kælling, men han skal fandeme ikke kalde mig for en so," nærmest råbte hun til sine veninder, som alle gav hende ret. Det er, hvad jeg vil kalde ægte kvindekamp.

Men det skal ikke handle om de beskidte ord, men derimod om rap-bandet Organiseret Riminalitet eller bare OR, som lige akkurat hører til i den danske rap-undergrund. Herfra laver de tekster, som er lige så drengede som dem, der falder de officielle feminister for hjerte. Men de gør det på deres helt egen intelligente og ekstremt velrimende måde - som her i sangen Brainstorm:

"Hey, det er 'konge wack' at 'disse' piger/ ikke at vi misbilliger når de Dizzy Gillespier." Det er så indforstået, at Hanne Vibeke Holst formentlig slet ikke forstår det, og derfor dårligt kan hidse sig op uden at blive til grin.

En anden form for indirekthed findes i sangen "Hvis jeg var min kæreste". Den handler om, hvordan de fire knægte fra OR ville opføre sig, hvis de var deres respektive kærester.

"Hvis jeg var min kæreste ville jeg være den jeg elsker nærmest/det ville være herre fedt - aldrig aparte/behøver ikke se tøsefilm, vi kan se karate/det altid mig der henter pizza-" lyder det i sangens første linjer. Og i løbet af de næste minutter får de på denne omvendte måde sagt en helt masse om såvel dem selv, deres kærester som drenge og piger generelt:

"Hvis jeg var min kæreste ville jeg synes den lille vom er flot." Og: "Gir dig massage, mens du skriver tekster/jeg vil både læse og lave dine lektier/forkæle dig, kneppe dig, elske dig, sutte dig/altid give dig tid til at chille med dine gutter".

Og i sangens sidste vers kommer dette statement fra den perfekte kæreste: "Jeg tager ingenting for givet, selvom jeg tager livet let/du gør mig liderlig, når du citerer Evil Death/giver dig massevis af sukker, lukker aldrig for det varme vand/når jeg går på druk, drikker jeg som en mand." Den omvendte og selvironiske form gør, at man selv som inkarneret feminist virkelig skal være aldeles humorforladt for ikke at grine med. Selv over de ekstremt drengede passager:

"Bare fordi jeg ikke kan nyde bigami, skal du ikke snydes/du kan stikke din pik i alle de piger du kan li/hvor mange gange skal jeg sige, jeg er ikke som andre kvinder/når jeg har mit lort, kan du kneppe med mine veninder."

I sangen med den filosofiske titel "Enten-Eller" er det tilbagevendende spørgsmål om bryster eller røv til debat:

To af rapperne er til bagdele: "Jeg er ligeglad med patter navnlig hvis bare piger ryster deres bagpartier som Shakira."

Og: "Patter kan ikke stimulere mig på samme måde som baller der batter/kalder dig skatter/du har kisten fuld af guld."

Også størrelsen kommer de ind på: "Baller skal være store/når man slår dem ryster de/det er fordelen ved bagdelen så jeg tar' ik' brystparti."

Det er der til gengæld andre i OR, der gør: "I stram top/slem' pige/armene op/nemlig/ nu har du mine fedtede poter på dine fedtdepoter."

Og en BH-bogstavleg bliver der også plads til: "Jeg gir' ik' en F... for om skålen er en A eller E, jeg vil B om at C det kvindelige indeni."

Sangen slutter med en samtale mellem to drenge med meget barnlige stemmer. Den ene siger: "Jeg er så vild med patter, at jeg har købt en ko." Hvortil den anden svarer: "Åh, ja. Totalt som om. Prøv lige at hør' her. Jeg er så vild med røv- Jeg er så sindssygt vild med røv, at jeg har fået tatoveret en røv på min røv."

Så er det svært at blive sur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her