Læsetid: 5 min.

'Det var kærlighed, der flyttede mig herned'

Tippu og hendes mand havde engang et valg: enten drak de sig ihjel hver for sig, eller også stoppede de sammen. Heldigvis valgte de det sidste, og i dag hjælper Tippu andre grønlændere på Christiania
6. januar 2006

Debora Lynge, som bare bliver kaldt Tippu, kan stadig blive ked af det, når hun er hjemme i Grønland:

"Der er så meget druk, at det ikke er til at holde ud. Så jeg er altid i bygderne. Ikke i byen, for der er for meget druk, og det gør ondt på mig. Der er mange dejlige ting ved Grønland - min familie, mine venner, naturen, maden, men der er også druk. Og jeg bliver ked af det, når jeg ser, hvor meget folk drikker. De spilder ressourcerne," fortæller Tippu.

Hun har også selv drukket meget:

"Da jeg boede i Grønland, drak jeg også rigtig meget. Hver dag på nær mandag og tirsdag."

- Hvorfor de dage?

"Jeg skulle lige reparere min krop, og så var jeg frisk igen. Dengang var der pointrationering i Grønland. Så fik man 72 point om måneden, og det svarede til tre kasser øl. Men det havde den stik modsatte effekt. Alle fokuserede på druk og på, hvor mange point man havde tilbage," fortæller Tippu. I 1989 flyttede Tippu til Christiania. Dengang var hun 26 år:

"Jeg var på sommerferie i København og fik en kæreste. Da jeg kom tilbage kunne jeg ikke klare det, så jeg flyttede herned," og siden har hun boet på Christiania sammen med sin kæreste, som også er fra Grønland.

- Flygtede du fra drukken?

"Nej. Det var kærlighed, der flyttede mig herned."

Det mere frie forhold til alkohol i Danmark var bedre for Tippu:

"Nu kunne jeg bare gå rundt om hjørnet og købe en øl døgnet rundt, og det gjorde det mindre spændende."

Drukken stoppede dog ikke af den grund:

"Vi drak meget de første år, og mig og min mand kan ikke finde ud af at drikke sammen. Så på et tidspunkt sagde jeg, 'skal vi gå fra hinanden og drikke os ihjel hver for sig, eller skal vi blive sammen og stoppe med at drikke'. Og heldigvis valgte vi det sidste. Det er vi så glade for i dag."

Siden 1991 har Tippu stort set ikke drukket:

"Nogle gange drikker jeg. Til nytår og sådan noget. Men jeg fortryder altid, for jeg bliver så syg bagefter - nogle gange i tre dage. Min krop kan ikke klare det. Jeg tror, det er fordi, jeg har drukket det, jeg skal have."

Arbejde

Tippu og hendes mand har siden klaret sig fint:

"Jeg har altid arbejdet eller været på kursus i den tid, jeg har været i Danmark. Jeg har måske været på bistandshjælp i et år sammenlagt. Så vi har klaret os virkelig godt. Min mand er færdig som murer til marts, hvis han består prøven. Når han består prøven, siger jeg."

I dag arbejder Tippu på Café Angakkoq, en grønlandsk café på Christiania. Bortset fra at den er brændt:

"Den brændte i november, men vi er ved at bygge den op igen," siger Tippu. Det er derfor, at hun lige nu sidder i køkkenet i Ungdomsklubben, som ligger ved siden af Loppen. For ungdomsklubben har været så venlig at stille lokaler til rådighed indtil genopbygningen af Café Angakkoq er færdig.

"Angakkoq betyder åndemaner," forklarer Tippu. Cafeen er tilholdssted for mange af de cirka 30 grønlændere, der bor på Christiania - men også folk fra det øvrige København. Den er alkohol og hashfri, og det er vigtigt:

"Det er det, vi har manglet i København i mange år. Et sted for grønlændere, der ikke gider at drikke. Når man stopper med at drikke, er man meget ensom, og grønlændere er meget sociale mennesker. Der kan Cafe Angakkoq hjælpe, for der er altid nogen, man kan snakke med. Flere har sagt til mig, at hvis ikke cafeen var der, så havde de sikkert siddet nede på Woodstock og drukket i stedet for."

Og Tippu kender følelsen af ensomhed fra dengang, hun selv lagde alkoholen på hylden:

"Da mig og min mand stoppede med at drikke, var det også hårdt i starten. For vi havde mange drukkammerater, så pludselig var vi meget alene. Man mødtes aldrig med den grønne flaske i hånden længere. Så vi måtte bare holde ved og være sammen med os selv."

Social vicevært

I dag hjælper Tippu de andre:

"Jeg startede deroppe som madmor, der skulle lave frokost. Men det var alligevel mig, der styrede meget af det deroppe, så efter tre måneder blev jeg social vicevært i stedet for."

- Social vicevært?

"Ja, det hedder stillingen. Jeg hjælper folk. Hvis de lige er kommet til Danmark, kan jeg hjælpe dem op på socialkontoret eller til tandlægen. Mange, der flytter herned, tror, at det er nemt, men det er det ikke. Og så falder mange i og begynder at drikke. Lige så meget som man gør i Grønland."

Og det er også Tippus funktion i Café Angakkoq - hun hjælper andre grønlændere med at kvitte alkoholen:

"Jeg kan bruge mig selv som eksempel på, at man ikke behøver at drikke. Og jeg bliver meget glad, hver gang jeg kan hjælpe nogen med at holde op. Det gør mig virkelig glad.

- Bliver du aldrig selv fristet, når du arbejder med det?

"Overhovedet ikke. Jeg kommer aldrig til at drikke igen."

Med hashen er det lidt sværere for Tippu. Hun stoppede med at ryge for få år siden:

"Det gør mig kun stærkere, at der er så meget hash på Christiania. Men jeg har da trængt til det engang imellem, det skal jeg ikke løbe fra. Du ved 'Åh, bare lige sidde med en joint'. Men jeg lader være."

Tippu stoppede med at ryge hash for at kunne komme på et kursus i misbrugsbehandling og psykoterapi i Kolding. Og der var det et krav, at man skulle være clean et år i forvejen. Desværre kiksede det for Tippu:

"Jeg var i Grønland i februar, og der fangede jeg en ørred for første gang i mit liv. Og så blev 'idiot-mig' så glad, at jeg røg en fed for at fejre det. Bagefter fik jeg meget dårlig samvittighed, så 'idiot-mig' igen ringede og fortalte det til min lærer," siger Tippu og ryster meget opgivende på hovedet. Episoden betød, at Tippo måtte droppe uddannelsen, men til februar har hun igen været clean i et år og kan begynde forfra.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jette Abildgaard

Hm...saa trist, naar man nu netop ved,. hvem der indfoerte alkohol og stoffer paa Groenland, og ''bare'' glemte at fortaelle om virkning og maadehold....

Godt, at Groenlaendere har, og er velkomne paa Christiania, men.....aah...jeg gider naesten ikke engang skrive det......haaber blot mit lille arrogante land snart indser at kolonitiden ophoerte for mange, mange, mange aar siden....at alle mennesker paa denne planet har SAMME rettigheder, at Danskere IKKE er bedre end andre, at.........alle de andre ting....Danmark...Danmark...DANMARK.....korrekt!!??