Læsetid: 3 min.

Kærlighedskvaler

6. maj 2000

"Af smerte i smerte krydser kærligheden dine øer
og slår rødder, som siden vandes med en tåreflod
og ingen kan undvige hjertets stræder
som flyder stille og blodtørstige."
Den chilenske digter Pablo Neruda

LOKKENDE med ordene "I love you" lammede en e-mail torsdag og fredag en stor del af verdens computernetværker. Det danske Folketing, mange ministerier, Europa-Parlamentet og tusindvis af virksomheder i Asien, Europa og USA blev ramt af det vedhæftede kærlighedsvirus. Endelig blev magthavernes globale netværker sat ud af spillet i nogle timer af noget så skønt som kærlighedens kraft! Det var på høje tid, kunne man tilføje, hvis ikke det hele var en ondartet vittighed.
"I Love You" er det mest destruktive virus set nogensinde. Det er værre end sidste års "Melissa"-virus, der fik over 100.000 pc'ere til at gå ned - og kostede over 80 millioner dollar. Kærlighedsviruset har foreløbig såret millioner af pc'ere, som bruger Microsofts Outlook Express. Det har destrueret filer med musik og grafik - Macintosh er dog gået fri.

OG SYGDOMMEN spredes hurtigt, som en djævelsk replikant, da den automatisk sendes videre til alle e-mailadresser i folks computere.
Og klikker folk ind på det vedhæftede kærlighedsbrev udløses viruset. Brevet er ikke som en rose med stikkende torne, men en lille satans orm skrevet af pseudonymet spyder, der måske er en 23-årig ung mand fra en sikkert dødsyg forstad til Manila på
Filippinerne.
Fristelsen har været stor for de netmennesker, der sjældent modtager åbne kærlighedserklæringer, som var de en Meg Ryan eller Tom Hanks i filmen "You've Got Mail." Som den britiske politiker Margaret Beckett siger, så "jeg ved ikke, om jeg skal være ked af det eller tilfreds, for indtil nu har jeg aldrig fået en e-mail med ordene I love you."

VERDEN har med det nye virus fået endnu en advarsel om, at den blomstrende netøkonomi er bygget op på en uhyggelig sårbar infrastruktur. Når selv teknisk set relativt simple vira som "I love you" kan ødelægge så meget på så kort tid, vidner det om, at Internettet stadig er et skrøbeligt spindelvæv.
Anarkistiske virus-folk og unge hackere har afsløret, at sikkerheden er for ringe.
I sidste måned blev en 15-årig hacker, Mafiaboy fra Canada, arresteret for at have stået bag et sabotageangreb mod CNN's globale web i februar. Og her i foråret har hackere vist, at de i timevis kunne lukke portalerne til Yahoo, Amazon og eBay. Også USA's forsvarsministerium Pentagon har været angrebet.
Hackere og vira er en permanent sikkerhedsrisiko for vores hyperkommunikerende samfund. Og det er betegnende for den nye tidsalder, at den tyske indenrigsminister Otto Schilly straks indkaldte til et sikkerhedsmøde, da den nye kærlighedsvirus blev opdaget i torsdags.
Det er ikke utænkeligt, at den næste krig mellem stater i den højtudviklede vestlige verden udkæmpes med vira og hackere i cyberspace. I grunden er der ikke er brug for en stat for at føre cyberkrig og lamme de vestlige samfunds centralnervesystemer. Ja, der er ikke engang brug for en lille gruppe velorganiserede terrorister med klare politiske hensigter.

EN LILLE uopdragen, utilpasset, bumset teenager, der er ved at dø af kedsomhed kan fra sit ensomme værelse rette ødelæggende angreb på selv verdens mægtigste magthavere og deres netværker.
De moderne institutioner er koblet på nettet og derfor ikke uindtagelige - også selv om man rejser forsvarsmure med anti-virus og forsøger at lære brugerne ikke at åbne breve fra fremmede. Ja, man kan næsten høre sikkerhedseksperten sige: "Tag aldrig mod kærlighed fra fremmede!"
Endegyldige løsninger findes ikke, men det er ærgerligt, at middelalderlig mistænksomhed og frygt for de fremmedes orme, edderkoppe og anden ækelhed breder sig i disse år på et ellers så betagende medium som Internettet. Det er skønt at kunne sende hurtige e-mails og chatte på kryds og tværs af kloden, men hyppige systemnedbrud, bugs, vira og andet bøvl kaster skygger ind over det fornøjelige medium. Og det kan ende i en tåreflod og smerte, når et ondartet kærlighedsvirus med en blodtørstig hærgen ødelægger, hvad andre møjsommeligt har opbygget.bjm

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her