Læsetid: 2 min.

Kaj Munk-morder beskyttes af tillæg til EU-arrestordre

Østrigeren Anton Gföller var med til at myrde præsten Kaj Munk under besættelsen. Trods nye danske undersøgelser behøver han dog ikke frygte EU's arrestordre
20. februar 2007

Søren Kam er ikke den eneste nazist, der kan prise sig lykkelig over EU's arrestordre.

Også østrigeren Anton Gföller går fri, selv om han deltog i besættelsens mest omtalte forbrydelse i Danmark: Bortførelsen og nedskydningen af digteren og præsten Kaj Munk i januar 1944. Muligvis var det endda Gföller, der personligt skød Munk fra tæt hold. Derudover deltog Gföller i mindst otte andre terrordrab på tilfældigt udvalgte civile.

I næsten 60 år forlød det, at østrigeren var død på østfronten inden krigens slutning. I virkeligheden gled han tilbage i den østrigske alpe-idyl og bosatte sig i Salzburg som vin- og sodavandshandler. På Justitsministeriets foranledning er sagen fortsat hemmeligstemplet, og det var først i 2004, at Ritzau via åbne tyske arkiver kunne offentliggøre detaljer om Gföllers ugerninger. Han er 84 år, hvis han stadig lever.

Justitsministeriet vil nu på basis af Ritzaus oplysninger undersøge, om der kan udstedes en EU-arrestordre.

Men resultatet er givet på forhånd. En sådan begæring ramler ind i Østrigs retsforbehold, som ifølge arrest-ordreaftalens artikel 32 beskytter aldrende østrigske terrorister og nazister mod udlevering til andre lande.

I en østrigsk tillægserklæring står, at "strafbare handlinger begået inden rammeafgørelsens ikrafttrædelsesdato" skal behandles efter de hidtidige udleveringsbestemmelser.

Forskelsbehandling

Dermed er Gföller en sikker mand og endnu et eksempel på, at EU's arrestordre, som blev vedtaget efter terrorangrebet mod USA i 2001, indebærer systematisk forskelsbehandling. Folk, der er mistænkt for mindre alvorlig kriminalitet end drab og terror, risikerer nemlig udlevering til retsforfølgelse i andre lande. De nye danske udleveringslove har eksempelvis betydet enkeltbillet for en dansk statsborger til en selskabstømmersag i Storbritannien, og justitsminister Lene Espersen (K) finder som udgangspunkt EU's arrestordre "meget, meget velfungerende".

Kaj Munk var en af besættelsestidens store personligheder, der efter en tidlig flirt med nazismen ændrede kurs og blev den mest åbenmundede, populære og berømte kritiker af besættelsesmagten og de danske samarbejdspolitikere. Derfor blev han ryddet af vejen.

Bjarne Nielsen Brovst, forfatter til bogen Kaj Munk, Krigen og Mordet, har beskrevet Gföller som "den manglende brik" i opklaringen og fundet det anstødeligt, at han undslipper retsforfølgelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her