Læsetid: 5 min.

'Kald mig bare byrådspolitiker'

Største trussel er mangel på sammenhold, siger Helle Thorning-Schmidt efter sit første år i formandsstolen
7. april 2006

Som hun sidder der i sofaen i en elegant mellembrun spadseredragt med et krus grøn te i hånden og strålende forårssol bag sig i vinduet ud til Christiansborg Slotsplads, ligner Helle Thorning-Schmidt alt andet end en slagen kvinde.

Et år er gået siden de socialdemokratiske medlemmer ved en urafstemning fejede Frank Jensen til side og satsede på Helle Thorning-Schmidt som den politiker, der skulle sætter en stopper for de socialdemokratiske kriser, magtkampe og valgnederlag.

Der gik ikke 100 dage, før den første kritik fra egne rækker brød løs af den nye formands strategiske evner, og siden har Helle Thorning-Schmidt med jævne mellemrum været genstand for negativ opmærksomhed: Elendige meningsmålinger, angreb fra partifæller, mangel på tillid fra andre politikere i oppositionen og hånlige bemærkninger fra regeringspartierne, som da Venstres næstformand, indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen døbte den socialdemokratiske formand 'Hindbær-Helle', fordi hun under Folketingets afslutningsdebat havde kritiseret regeringen for ikke at interessere sig for almindelige danskeres problemer - herunder den mangelfulde fødevarekontrol.

"Jeg vil gerne være på Christiansborg, men jeg har ikke nogen ambition om at være ligesom alle de andre. Jeg vil ikke lade, som om jeg har været her i 20 år. Jeg tror, at der godt kan være behov for, at man ser på Christiansborg med friske øjne. Det morer mig, at når jeg foreslår et dialogmøde efter Muhammed-krisen, så var det det mest gak-gak, man kunne foreslå i dansk politik. Det var helt tosset! Det, synes jeg, siger meget om Christiansborg, hvor mange befinder sig bedst ved at have et højt konfliktniveau," siger Helle Thorning-Schmidt:

"Så er der nogen, der siger, at så er jeg bare en byrådspolitiker - en der vil skabe løsninger. Men egentlig synes jeg, at det er et adelsmærke at blive sammenlignet med en byrådspolitiker. Det er én, der er optaget af folks problemer".

Helle Thorning-Schmidts egne problemer og fejl som leder vil hun lade det være op til historien at bedømme:

"Jeg har da begået fejl. Jeg har lært utrolig meget af det første år, men jeg tror, at alle begår fejl i politik. Der er ikke så mange, der vil indrømme det," siger hun.

Alle laver fejl

Ved urafstemningen i april sidste år var forventningen, at når medlemmerne havde talt, ville den nye formand have et stærkt mandat til at gennemføre sin linje. Alligevel er kritikken og kampene fortsat.

"Det er naturligt, når der har været en formandsvalg, og vi kommer ned i meningsmålingerne. Så bliver folk nervøse og har ikke is i maven," siger Helle Thorning-Schmidt.

- Overrasker omfanget dig ikke?

"Nej, der har ikke været mere, end jeg havde forventet. Det er dumt at bruge så meget tid på intern kritik og på at kritisere hinanden. Det er ikke særlig smart, hvis man gerne vil vælte regeringen. Men desværre overrasker det mig ikke, for jeg har set det før med andre formænd," siger Helle Thorning-Schmidt.

- Er det et grundvilkår, at der skal være intern kritik af en S-formand?

"Nej, jeg synes, at det skal stoppe, og jeg er optaget af, at vi alle skal have et ejerskab til politikken. Og det er også min opgave at bidrage til, at det lykkes. Selvfølgelig er det svært det første år, hvor der er så mange omvæltninger. Jeg tror, at det næste år bliver et år, hvor vi konsoliderer os og styrker os selv - indadtil og udadtil."

Den manglende Christiansborg-erfaring gør Helle Thorning-Schmidt specielt sårbar over for kritik, der kører på hendes evner til at håndtere det politiske spil.

Hun har endnu ikke demonstreret, at hun mestrer et langstrakt og kompliceret forhandlingsforløb eller en maraton-debat i folketingssalen.

"Der er altid et eller andet karaktermord på en socialdemokratisk formand. Og jeg så meget tidligt, at det, der skal være på mig, er noget med, at jeg ikke forstår det politiske spil på Christiansborg. Det skal man bare være opmærksom på, at det er indholdet i karaktermordet på mig, og bidrager man til det som partifælle, går man regeringens ærinde, mener hun.

- Har du selv bidraget til det ved at klokke i det indimellem?

"Ja og nej. Jeg tror, at alle laver fejl, men det hænger så ved mig, fordi det er en del af karaktermordet på mig. Der var andre ting, der klæbede til Svend og andre ting til Mogens. De ting, der passer ind i rammen, vil klæbe," siger hun med henvisning til to af hendes forgængere i formandsstolen, Svend Auken og Mogens Lykketoft.

- Hvad er den største trussel mod dig og forhindring for fremdrift i meningsmålingerne?

"Jeg er optimistisk, og meget af det er op til os selv. Vi kan selvfølgelig godt ødelægge det for os selv ved at skændes for meget og skabe usikkerhed om, hvorvidt vi har et projekt. Men jeg mener bestemt ikke, at regeringen er uovervindelig. Så det kan godt være, at den største trussel er mangel på sammenhold."

Visionspapir på vej

I den kommende uge udsender partiledelsen et visionspapir til partiforeningerne, hvor alle indbydes til at deltage i drøftelser om, hvordan Socialdemokraterne bedst udfylder rollen på tre afgørende felter: Hvordan velfærdssamfundet kan fungere bedre, hvordan partiet kan gå op imod den stigende ulighed, og hvordan danskerne rustes bedre til globaliseringen.

For få måneder siden sagde næstformand i gruppen, Henrik Sass Larsen, at det senest ved den nye formands et års dag ville stå lysende klart for vælgerne, hvad det er, Socialdemokraterne vil. Det er på onsdag.

"Det kan godt være, at det ikke står lysende klart nu - det skal jeg bestemt ikke påstå - men det kommer det til. Jeg tror, at vi er kommet tættere på klarhed. Opgaven for mig har været at kigge på vores politik og ændre det, vi ikke kunne gå til valg på igen," siger Helle Thorning-Schmidt.

Folkeskoleaftale, udspil til velfærdsreform og klarhed om udlændinge- og skattepolitikken fremhæver hun som de fire områder, hvor det er lykkedes at rykke partiet. Eksempelvis har Socialdemokraterne i det store hele accepteret regeringens skattestop.

"Jeg er mest stolt af, at det er lykkedes at bevæge Socialdemokraterne på nogle punkter, som jeg synes var helt afgørende for, at vi nu kan bygge en troværdig velfærdsdagsorden op. Undervejs har forløbet ikke altid været så kønt. Men hvis jeg havde sat mig ned for et år siden og sagt, at her ville vi stå efter et år, ville jeg ikke have troet, at vi kunne være nået så langt, uden at det havde skabt større eksplosioner."

Helle Ib er politisk journalist ved Dagbladenes Bureau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her