Læsetid: 6 min.

Til kamp for danskheden

'Jeg er allerede begyndt at sige vi', griner DR's ivrige kritiker Ole Hyltoft, som netop er trådt ind i DR's bestyrelse. Den bramfri forfatter, journalist og tidligere socialdemokrat var Pia Kjærsgaards valg til en af de højtprofilerede bestyrelsesposter i DR. Det valg kan hun være tryg ved, for den nu 71-årige debattør vil føre kampen mod de 'kulturklerikale' og multikulturalismen med ind bag betonmurene i den nye medie-by
26. januar 2007

Slagsmålene lader ikke vente på sig. Allerede to dage efter det første bestyrelsesmøde går Anders Fogh ud med en skarp kritik af DR og filmen Den hemmelige krig, som Statsministeren kalder utroværdig.

"Der må ikke kunne stilles spørgsmålstegn ved DR's upartiskhed," siger Ole Hyltoft.

Christoffer Guldbrandsens dokumentarfilm er ifølge det nye bestyrelsesmedlem blot det seneste eksempel på DR-journalisternes ensidighed.

"Derfor må vi tage sagen op på et bestyrelsesmøde," fastslår han.

Der er nok at tage fat på i et mediehus styret af folkefremmede redaktører, der ikke tager dansk kultur alvorligt, men i stedet giver sendetid til islamisk ufrihed og fascistoid pigtrådsmusik. Sådan har det i årevis lydt fra Ole Hyltoft, når han i talrige kronikker og artikler i den danske dagspresse har revset DR's medarbejdere og ledere.

- Men hvad nu, hvor du selv er blevet en del af foretagendet?

"Jeg må nok rebe sejlene lidt," erkender den flittige skribent, der allerede under den socialdemokratiske statsminister Jens Otto Krag var på tale som kandidat til det, der dengang hed Radiorådet. Ole Hyltoft vakte ellers opmærksomhed med sidste lørdags kronik i Jyllands-Posten, som havde overskriften "Inden jeg træder ind i Danmarks Radios bestyrelse". Tre dage før forfatterens første bestyrelsesmøde kunne seerne læse, hvordan der ifølge Ole Hyltoft skal mere "Jens Vejmand", Liva Weel og Osvald Helmuth ind i radioen. Mindre engelsksproget pigtrådsmusik, som han mener fylder det meste af sendetiden på P3. "Piskesmældsmusik" kalder Ole Hyltoft det.

'De kulturklerikale'

"Der er noget oplæg til krig og fascisme i en del af rockmusikken," siger Ole Hyltoft. Ud over at det er for ensidigt, er det faktisk også skadeligt, mener han. Da Nørrebrogade den 16. december 2006 blev omdannet til en kampzone mellem 'de unge' og politiet, spillede DR's tredje musikkanal en indirekte rolle:

"Man kan få den tanke, at den manglende ynde, smidighed og humanisme i den hårde rockmusik i virkeligheden ansporer unge mennesker til at gå så vidt, som de gjorde, da de angreb og faktisk forsøgte at slå politiet ihjel," siger det nye bestyrelsesmedlem, der er ret sikker på, at man lytter til P3 på Jagtvej 69.

Selv om Ole Hyltoft vil være loyal over for sin nye bestyrelse var kronikken i Jyllands-Posten hverken den første eller sidste om DR fra forfatterens hånd. I årtier har han og andre kultureksperter haft det svært i Danmark og i DR, fortæller han. Vel at mærke fordi de ikke stillede sig op i rækkerne af det, han i 1970'erne kaldte munkemarxister og i dag har omdøbt kulturklerikale med deres heppekor i Det Radikale Venstre og Enhedslisten. 'De kulturklerikale' hedder de på hyltoftsk, fordi de kun har en Gud, og det er de kulturradikale værdier.

"Der har været en udelukkelse af meninger og af visse dele af vores kultur." Ole Hyltoft siger, at der skal være plads til mangfoldighed. Og at den har manglet i DR, hvor en uhellig magtalliance af de kulturradikale og toppen af dansk erhvervsliv har undertrykt dansk kultur og i stedet udbredt multikulturalisme og underdirektør-engelsk. Deadline, Boogie, Aftenshowet, DR Explorer og Spam, hedder programmerne, mens meteorologerne sjusker med de danske stavelser. Igen må Ole Hyltoft blande sig i debatten.

Folkekarakteren

- Men er det ikke netop et tegn på mangfoldighed? Kulturen og sproget forandrer sig vel i takt med et globaliseret mediebillede og øget indvandring?

"Selvfølgelig sker der hele tiden værditilføjelser. Danskheden forandrer sig, men den har sit eget spor." Og det spor skal vi dyrke, mener det politisk udpegede bestyrelsesmedlem.

Ole Hyltoft ved godt, hvorfor Pia Kjærsgaard vil have ham ind bag murene i den nye, dyre DR-by. Han står nemlig på hendes side i debatten om dansk kultur, hvor der ifølge Ole Hyltoft er to hovedstrømninger. I den ene finder vi de globaliserings-glade pladderhumanister, der gerne vil vise 'DR2 i farver' og lave lange serier om islam i radioen. Dem, der også nu langer ud efter Anders Fogh i sagen om de afghanske fanger. De har længe haft magten i DR. Og så er der Ole Hyltoft og hans meningsfæller. Her mener man, at mangfoldigheden ikke skal hentes hos indvandrerne og i den abstrakte tale om globalisering, men i det, de kalder den håndgribelige danske folkekarakter:

"Danskheden består dybest set i et gemyt. Vi er en folkekarakter, som er skabt af de betingelser, vi lever under. Det er de givne betingelser, der skaber forskellene på franskmænd, danskere og englændere. Jeg synes, at det er en værdi, at der er forskellighed og mangfoldighed. Man kan ikke forestille sig H.C. Andersen uden Danmark, Honoré de Balzac uden Paris eller Sherlock Holmes uden London. Du skal have en følelse af at have hjemme et sted. Et sted, hvor du kender dit land, din jord, dit sprog, og hvor du kan fornemme nuancerne. Vi skaber det største og bedste, når vi har denne hjemlighed."

Medieoverklasse

Også i sit syn på islam er den tidligere socialdemokrat på linje med Dansk Folkeparti. For Ole Hyltoft betyder danskhed lige dele sammenhængs-kraft og frihed. Frihed for kvinderne, arbejderne og børnene. Og det kan ikke forenes med den religion, som mange indvandrere bekender sig til:

"Det islamiske religions- og kultursyn er totalitært, frihedsforhindrende, antidemokratisk og patriarkalsk. Indvandrerne skal ikke slæbe deres middelalderlige undertrykkelsesreligion med herop. Det er et fremmedelement, som ikke har nogen fremtid på fredelig vis i Danmark," siger DR's nye bestyrelsesmedlem og fortsætter:

"Den islamiske kultur er et produkt af beduinlivet i ørkenen for over 1.000 år siden, og det kan du ikke med nogen held føre ind. Islam er en slags fascisme, fordi den vil verdensherredømmet. Det er der ingen grund til at reklamere for i DR."

Ole Hyltoft mener ikke, at man har taget truslen fra islam alvorligt på redaktionerne. Især DR's nyheder har udøvet meningstyranni, hvor man har fremhævet multikulturalismen frem for det nationale. Man har åbenlyst talt ned til Dansk Folkeparti og Pia Kjærsgaard, som ifølge Ole Hyltoft er blevet sjofelt behandlet af DR's journalister.

"Dybest set er det en overklasses had til folket," fastslår han. "Der er kommet en medieoverklasse, der vil have deres meninger til at være de eneste rigtige."

Så selvom den ivrige debattør lover, at han vil dæmpe sine offentlige angreb på DR, har Pia Kjærsgaard ingen grund til at frygte, at hun har fået en tandløs repræsentant i den store medievirksomhed. Og den 'kulturklerikale' magtelite kan ikke ånde lettet op, for Ole Hyltoft står ved sine skarpe udmeldinger:

"Jeg garanterer for, at jeg nok skal gøre mine synspunkter gældende i bestyrelsen," siger han.

Nøhr og Nielsen

Men er de gamle smagsdommere i DR så ikke bare blevet erstattet af nye, som nu repræsenterer regeringen og Dansk Folkeparti?

Nej, svarer Ole Hyltoft:

"Der skal være plads til de kulturradikale eksperter," siger det nye bestyrelsesmedlem. "Det, der har været problemet, er, at andre eksperter har haft det meget svært i medierne de seneste 20 år. Vi skal ikke smide de gamle smagsdommere ud. Men vi skal have mere balance."

Steen Steensen Blicher, Carl Nielsen og Jeppe Aakjær kan for Ole Hyltoft give den efterspurgte mangfoldighed i DR's tilbud til danskerne. Men også Rasmus Nøhr, Kim Larsen og højskolesangbogen skal med. Forfatteren og digteren Ole Hyltoft er ikke bange for at skræmme de unge seere og lyttere væk fra DR.

"Det er jo al kulturpolitiks dobbelthed, at man ikke må vise publikum ryggen. Men nogle gange skal man også fortælle dem andet end det, de kendte i forvejen."

"Det svinger jo meget, hvad man opfatter som gammeldags. Hvordan skal de unge kunne tage stilling," spørger Ole Hyltoft, som påpeger, at de yngre generationer hverken hører højskolesangene i skolen ellen radioen. "Og så kan de jo aldrig blive populære." Ligesom der skal være plads til de tidligere eksperter, skal P3 stadig spille rock. "Men der skal være plads til det andet også," siger han.

"Det er egentlig ikke særligt revolutionerende. Det er sådan, demokratiet fungerer. Der har bare ikke været demokrati i vores kulturliv de sidste 20 år."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her