Læsetid: 3 min.

Kampen mod direktiverne

Når arbejdskraft fra andre EU-lande kan arbejde under mindstelønnen, skyldes det et EU-direktiv - men også den danske model
8. juni 2005

Det er ganske lovligt, at skibsreder Tom Bringsværd beskæftiger polske håndværkere til under mindstelønnen på sin gård på Falster. Og det vil det fortsat være, hvis EU-kommissionens forslag til servicedirektivet bliver vedtaget. Imens kæmper fagbevægelsen for sin eksistensberettigelse: Retten til at forhandle løn og retten til at strejke.

Tom Bringsværd har hentet de polske håndværkere til Falster via EU's udstationeringsdirektiv, der i dette tilfælde tillader det polske firma Nova Bau at udstationere de polske arbejdere i Danmark. Udstationeringsdirektivet siger godt nok, at firmaet i hjemlandet skal leve op til udstationeringslandets krav om løn - og arbejdsvilkår, men kun hvis de er vedtaget ved lov eller kollektiv aftale, der 'finder generel anvendelse'. Og da lønnen hverken er fastsat ved lov eller 'generelle' overenskomster i Danmark, kan arbejdstagere fra andre EU-lande arbejde til under mindstelønnen i Danmark.

Lønnen er vores

Det samme gør sig gældende, hvis det planlagte servicedirektiv bliver vedtaget. Foreløbig er Kommissionens forslag til direktivet lagt på køl efter Frankrigs og Hollands markante nej til forfatningstraktaten. I forslaget indgår det omstridte oprindelseslands-princip, der siger, at et firma skal følge lovgivningen i hjemlandet, når det udstationerer arbejdere. Men for at undgå at servicedirektivet strider mod udstationeringsdirektivet, er der lavet en undtagelse, der siger, at det stadig er udstationeringslandets regler for løn - og arbejdsvilkår der gælder. Kort sagt vil det med servicedirektivet stadig være muligt at oprette proforma-virksomheder for at underbetale arbejdskraft fra andre EU-lande. Denne udvikling prøvede SF i starten af denne uge at bremse ved at foreslå en såkaldt 'opsamlingslov', der skal sørge for, at arbejdstagere uden for overenskomst er sikret den mindsteløn, der gælder i den nærmestliggende overenskomst.

"Vi har rejst forslaget som en mulighed for at lukke det hul, der åbenlyst er, og som generer især byggebranchen," siger arbejdsmarkedsordfører for SF, Ole Sohn. Han understreger, at forslaget ikke vil true fagforeningerne, idet de beholder retten til at forhandle den givne mindsteløn. Men på Falster var meldingen fra fagbevægelsen i går klar:

"Kampen for lønnen er vores kamp. Hold jer fra lønningerne - vi klarer det selv!" sagde formanden for TIB Arne Johansen til brede klapsalver.

Retten til konflikt

Allerede i 1992 indgik DA og LO aftale om udenlandske arbejdsgiveres udstationering af arbejdere i Danmark, der blandt andet opfordrer de udenlandske virksomheder til at respektere danske overenskomstmæssige vilkår og de danske virksomheder, der modtager arbejdere, til at indgå overenskomst med den udenlandske virksomhed. I aftalen lægges der også vægt på konfliktretten, det vil sige retten til at strejke og iværksætte blokader, for eksempel for at opnå overenskomst. Fagbevægelsen frygter at miste konfliktretten, idet den ikke står klart indskrevet i direktivet.

"De kollektive arbejdsretlige regler om eksempelvis strejke bør ikke reguleres af EU," skriver formand for LO Hans Jensen i et høringssvar om kommissionsforslaget til servicedirektivet. Han opfordrer til, at alle spørgsmål om arbejdstageres individuelle rettigheder i forbindelse med udstationering forhandles af beskæftigelsesministrene i de respektive EU-lande.

Kontrol-anarki

Endelig er der spørgsmålet om kontrollen med løn- og arbejdsvilkår. Allerede nu er fagbevægelsen utilfreds med kontrollen fra myndighedernes side. Men hvis service-direktivet bliver vedtaget, er det op til hjemlandets myndigheder at kontrollere, at danske løn- og arbejdsvilkår bliver overholdt.

"Det bliver da ren anarki, hvis myndighederne i andre EU-lande skal kontrollere vilkårene i Danmark," siger Peter Hougaard Nielsen, bygningsgruppeformand i Træ-Industri-Byg (TIB).

Foreløbig har TIB demonsteret ved gården i Eskilstrup på Falster i 12 dage og desuden iværksat sympatikonflikt, så alle LO-medlemmer er trukket ud af byggeriet. Og i fagforeningen tror man på, at det virker.

"Vi bliver ved, til vi har en overenskomst," sagde formanden for TIB, Arne Johansen, ved gårsdagens demonstration.

uldinformation.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her