Læsetid: 5 min.

Kampråb mod Israel

"Jødestaten er en kræftkirtel i den muslimske verden," lød det, da Hizb ut-Tahrir fredag besvarede muslimsk afmagt over drab på libanesere med trusler mod Israel og drømmen om et verdenskalifat
22. juli 2006

"Jøder! Tag hjem, hvor I kom fra, inden det er for sent," gjalder det op til den grå himmel fra en rådhusplads opflammet af vrede. "Hele Palæstina vil blive befriet, og vi ved, at I har jeres liv kært. I har alle jeres dobbelte statsborgerskab, så rejs hjem. Dagen vil komme."

Khalid Subeihi fra Hizb ut-Tahrir og de cirka 500 fortrinsvis unge muslimer på Rådhuspladsen i København taler direkte til Israels borgere.

"Jeg vil give jer et oprigtigt råd. Gå tilbage i historien og se, at de eneste, der har beskyttet jer, er muslimerne. Vesten tænker kun på nytte, og de bruger jer lige nu til at undertrykke os. De vil give slip på jer, så snart det ikke kan betale sig for dem at passe på jer. Og hvad vil I så gøre, når I står over for de muslimske hære," spørger Subeihi.

Fra det yderste Nørrebro til hjertet af København er demonstrationen gået i dag; afledt af Israels angreb i Libanon og Gaza, men anført af Hizb ut-Tahrir med øje for det større perspektiv.

"Vesten har plantet et fremmed legeme i hjertet af den islamiske verden. Et legeme der blev etableret med massedrab og overgreb på civile, og som lige siden har begået massakrer på muslimer. Med sine aggressioner har den illegitime jødestat bekræftet, at den aldrig kan blive en naturlig del af den islamiske verden," konkluderer Subeihi.

Den følgende taler, Emir Shamil, går endnu videre:

"Jødestaten er en kræftkirtel i den muslimske verden," siger han som et ekko af Dansk Folkepartis Louise Frevert, da hun omtalte muslimer i Danmark.

Kalifat er eneste løsning

Det er svært ikke at blive skræmt over den vrede og determination, der bølger ud fra forsamlingen i Københavns hjerte denne fredag. En vrede, der dog i endnu højere grad end mod Israel er rettet mod de despotiske mellemøstlige regimer, som ifølge Hizb ut-Tahrir er indsat for at beskytte Vestens interesser på bekostning af muslimers liv. Den eneste løsning for alle muslimer er ifølge foreningen at etablere ét fælles Khilafah, et kalifat styret ud fra Guds ord.

"Åh, muslimer. Disse regenter er årsagen til al jeres lidelse. For at amputere kræftbylden er der ingen anden vej end at fjerne disse regenter og etablere en ægte islamisk stat. Hvis vi havde et samlet Khilafah, kunne hundreder af millioner muslimer storme Tel Aviv med sten og skovle," siger Emir Shamil og henviser til den mangeårige amerikanske præsidentrådgiver Pat Buchanas ord om, at hvis alle muslimer enes om én idé, kan selv verdens største hær ikke stoppe dem.

At fordømmelsen af de israelske overgreb i Libanon og Gaza skulle munde ud i så voldsomme erklæringer, var ikke til at ane ved demonstrationens begyndelse, hvis ikke man kendte Hizb ut-Tahrir, som i de senere år har været dygtige til at opfange muslimers frustration over vestlige og israelske drab på civile og kanalisere afmagten og vreden over i en kamp for den islamiske stat som ultimativt modsvar. "Islam er det eneste alternativ til kapitalisme" og "Khilafah ER løsningen," som der står på de skilte, demonstranterne bærer denne fredag.

Ikke alle er enige om at ville kæmpe for en islamisk stat uanset omkostningerne, men for 22-årige Ditte Hvidt og 53-årige Evy Daoudi, to af de få etniske danskere i demonstrationen, er det ikke så vigtigt, hvem der har arrangeret den, og hvad slagordene er.

"Jeg er med for at vise modstand mod krigen. Det med kalifatet må de selv om," siger Evy Daoudi, hvis efternavn stammer fra hendes marokkanske eksmand. Ditte Hvidt supplerer:

"Jeg er her for at støtte op om modstanden, fordi jeg arbejder i en multikulturel børnehave med mange børn af libanesisk afstamning. Jeg var også lige ovre i den anden demonstration, som ikke er religiøs."

Den anden demonstration foregår samtidig på Axeltorv og er arrangeret af initiativet Stop Israels Terror, som på ingen måde er religiøst. Her taler blandt andet Københavns socialborgmester Mikkel Warming fra Enhedslisten for en blandet mængde med forskellige tilhørsforhold, etnisk baggrund og alder. Men på Nørrebrogade er der næsten kun unge mellem 15 og 35, og her bliver slagordene "Vi vil styres med Koranen" og "Muslimerne skal ikke længere massakreres, derfor skal Khilafah etableres" råbt med en lydstyrke, enhver venstrefløjsdemonstration ville misunde.

Fremtid med sammenstød

Med politi både foran og bag sig, men uden optræk til ballade vandrer de demonstrerende mænd - og næsten lige så mange kvinder, som dog stort set alle går bagest i demonstrationen - forbi en lang række af nysgerrige københavnere.

Heriblandt den 39-årige iraner Bobby Ryen, der godt kan forstå vreden over Israels angreb, men advarer mod en fremtid med sammenstød mellem Dansk Folkeparti og Hizb ut-Tahrir - "jeg forlod Iran for 20 år siden på grund af den slags folk," siger han - og den 35-årige Mohammad Sultan, der står i døråbningen til sin shawarmabiks nær Søerne og ikke mener, at man kan dele modstanden op i Hizb ut-Tahrir og andre grupper.

"Alle støtter op om det samme: At få Israel til at stoppe med sine angreb på civile. Det, der sker i Libanon, er forfærdeligt, så vi støtter demonstrationen 100 procent," siger han.

Da demonstrationen når til Rådhuspladsen, skinner solen ikke længere, og skyerne synes at have trukket sammen over de vrede råb fra pladsen. Men som så meget andet er heller ikke alt ved denne demonstration, hvad det ser ud til at være. Forbipasserende får et chok, da de ser en ung muslim bære en to meter lang raket over skulderen, men det er ikke en krigshyldest - tværtimod: "Gave fra Israel til børnene i Libanon," står der på plasticraketten.

To timer tidligere har en af arrangørerne sat demonstrationen i gang med følgende opråb - ved siden af et skilt med billeder af magtesløse arabiske børn over for israelske soldater:

"De massakrerer os i Libanon, og vi må ikke være vrede. De torturerer og voldtager os i Irak, og de vil ikke have, at vi skal gøre modstand. Hvad skal vi så gøre?"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her