Læsetid: 3 min.

Kampskrift mod kristendommen

Intelligens har skabt problemer i Vesten, men er det grund til at kaste os ud i mørket og omfavne overtroen? Nej, sagde Bertrand Russell
20. marts 2007

Det går fremad for fremskridtet, og bagstræbet må være på vej ud af historien. Det tror den britiske tænker Bertrand Russell i 1927:

"Vi begynder så småt at forstå verden omkring os, og lige så småt begynder vi at kunne tackle vores verden ved hjælp af den videnskab, der skridt for skridt har kæmpet sig frem på trods af den kristne religion, kirkerne og de gamle forskrifters modstand."

Kristendommen er frygt og svaghed. De kristne giver efter for deres trang til tryghed og ængstelser over for den ny verden. Folk vælger ifølge Russell ikke at blive kristne intellektuelt. Det er ikke gode argumenter, der gør mennesker til kristne, men snarere, at de er opdraget med kristendommen og aldrig har taget sig sammen til at forlade overtroen og bruge deres egen sunde fornuft. Det er et ureflekteret levn fra barndommen, men nu i 1927 har vi udviklet en viden om verden omkring os, så vi ikke længere behøver piske os selv som syndere og bøje hovederne i frygt. Som Russell skriver:

"Verden har brug for frygtløshed og frie tanker. Den har brug for fremtidshåb og ikke for, at vi hele tiden skuer tilbage på en fortid, som er død, og som vi sætter vor lid til at kunne overgå i den fremtid, vor intelligens kan frembringe."

Dialogen

Bertrand Russell er en af de store figurer i det 20. århundredes tænkning og intellektuelle offentlighed. Han er kendt både for sine logiske-analytiske værker, for sin filosofihistorie, der blev en bestseller og for sin intellektuelle position som modstander af både kommunisme og USA's krig i Vietnam.

Det er en forkortet, men ikke væsentligt begrænset udgave af hans oprindelige samling essay fra 1957 Hvorfor jeg ikke er kristen, der nu udkommer på dansk i Flemming Chr. Nielsens strålende oversættelse.

De elegante ræsonnementer imod religion som bagstræb, frygtsomhed og pessimisme er ikke som hos Nietzsche en modstilling af magelige menneskers selvfornægtelse og store eneres sande selvudfoldelse. Modstilling er ikke vitalistisk, men rationalistisk hos Russell. Den er funderet på en optimisme, der tilskriver viden og erkendelsen et frigørende potentiale, som forhåbentlig vil gøre religion overflødig.

Indimellem varierer han sine udfald, så han i stedet pointerer kristendommens historiske funktion:

"Den kristne religion og dens kirker har været og er fortsat den største fjende af verdens moralske udvikling."

Russell turnerer sine argumenter for lyset & fornuften mod mørket & religionen suverænt, men også uden forsøg på at forstå religion som andet end intellektuel svaghed og eksistentiel angst. Som sådan er de mere interessante som historiske dokumenter og som eksempler på en offentlig optimisme, som i dag synes reduceret til en mindre minoritets overbevisning: Troen på at religion som sådan kan afvikles af viden.

På den anden side af Anden Verdenskrig ser Russell ikke så optimistisk på kampen mellem religion og indsigt, mellem bagstræb og fremskridt. Verden er ikke blevet mindre farlig. Der er sandelig nok at frygte, og vi er ikke endegyldigt befriet. Men alligevel insisterer han, og her er han forbilledligt klar: Bare fordi fornuften har skabt problemer, skal vi ikke forkaste den. Bare fordi videnskaben ikke kun skaber mere viden, men også mere ikke-viden, som Jean-Francois Lyotard påpegede mange år senere, skal vi ikke give os til at dyrke anti-viden og okkultisme.

"Intelligens har skabt vore problemer," skriver Russell i 1954: "Det er ikke mangel på intelligens, der skal kurere dem. Kun mere og større intelligens kan skabe en lykkeligere verden."

Bertrand Russell: 'Hvorfor jeg ikke er kristen'. Oversættelse og forord ved Flemming Chr. Nielsen. 124 s., 149 kr. Forlaget Bindslev. ISBN: 8791299247. Udkommer i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her