Læsetid: 4 min.

Kan 'grøn BNP' redde Kinas miljø?

Kinas lederskab vil forsøge at mindske landets forureningsniveau ved at gøre miljøpolitik til en fast bestanddel af den økonomiske politik, men implementeringen af nye miljøstandarder vil blive problematisk
11. marts 2006

BEIJING - "Indtil nu har vi været stolte over at være verdens fabrik, men nu er vi også ved at blive verdens losseplads," siger Pan Yue, vicechef for SEPA, Kinas statslige administration for miljøbeskyttelse.

Gennem hele Kinas reformperiode har høj økonomisk vækst og gunstige produktionsomkostninger haft højeste prioritet for regeringen i Beijing - taberen har været landets miljø. Ifølge Verdensbanken ligger 16 af verdens 20 mest luftforurenede byer i dag i Kina. Syreregn falder nu på omkring 30 procent af landets areal, og 70 til 80 procent af floderne, der forsyner 60 procent af befolkningen med drikkevand, er forurenede.

"Kinas miljøproblemer vil være fire eller fem gange så slemme om 15 år, hvis landet fortsætter sit nuværende energiforbrug og forureningsmønster," siger Zhang Jianyu, en ekspert fra Qinghua Universitet.

Men nu har centralregeringen også indset, at vedligeholdelsen af en gennemsnitlig økonomisk vækst på 9,5 procent om året det sidste kvarte århundrede har haft sin pris. Beskeden fra den igangværende Nationale Folkekongres i Beijing er nu, at miljøpolitik skal være en fast bestanddel af den økonomiske politik. Premierminister Wen Jiabao introducerede i sin arbejdsrapport til kongressen, Kinas lovgivende forsamling, formularen, der skal redde Kinas miljø: 'Grøn BNP'.

Den økonomiske aktivitet skal ikke længere kun vurderes på baggrund af produktion og tjenesteydelser, men også den negative effekt i form af forurening og de efterfølgende økonomiske tab og belastning af sundhedssystemet.

Det grønne bruttonationalprodukt vil blive brugt til at udmåle lokale regeringers præstationer i modsætning til hidtil, hvor kriteriet udelukkende har været stejlheden af den økonomiske vækst.

Miljøvenligt samfund

Wen Jiabao siger, at regeringen søger at skabe et "miljøvenligt samfund" og vil sænke landets energiforbrug med 20 procent inden 2010.

"Vi skal bruge en kombination af tiltag, specielt prissætning og beskatning, for at promovere en økonomisk og rationel udnyttelse af ressourcer."

Premierministeren lægger yderligere op til, at der skal satses på udviklingen af ressourcebesparende produkter, teknologi skal opgraderes for at mindske forbruget af materialer i produktionen, og projekter med det mål at etablere et genbrugssystem skal igangsættes.

"Grøn BNP fratrækker miljømæssige tab. Det er i stand til at mere effektivt at teste og måle kvaliteten af den økonomiske udvikling og undgå falske præstationer," siger Pan Yue fra SEPA.

For miljøet kommer regeringens udspil ikke for tidligt, og det er også nødvendigt for at sikre Kinas videre økonomiske fremgang.

"Det er meget muligt, at skaderne, som den økonomiske udvikling påfører miljøet, vil have fjernet grundlaget (for videre udvikling), før Kina får chancen for at blive rig," mener Pan, og henviser til de økonomiske omkostninger, forureningen allerede koster landet.

Verdensbanken vurderer prisen for luft- og vandforureningen til at være otte procent af Kinas BNP på grund af ringere høst, kvalte floder og sygdom i befolkningen.

"Hvis den økonomiske politik ikke ændres, vil det tal blive endnu højere," mener Andy Xie, Kina-økonom hos Morgan Stanley i Hong Kong.

"Kina må ændre sin tilgang fra en kvantitativ til en kvalitativ udviklingsmodel."

Udtrykt i energiforbrug pr. enhed af bruttonationalproduktet bruger Kina 2,5 gange mere energi end verdensgennemsnittet. Japan bruger efter samme målestok 11 gange mindre energi end Kina. Samtidig stiger energiforbruget hurtigere end den økonomiske vækst, med det resultat, at værdifulde ressourcer spildes, forureningen øges, og der er flere dødsfald i Kinas kulminer (over 6.000 sidste år).

Hvis skaden, forårsaget af den industrielle udvikling, medregnes i afmålingen af landets fremgang de sidste 25 år, bliver glansen pillet af Kinas imponerende væksttal. Efter den målestok anslår Niu Wenyuan fra det kinesiske akademi for samfundsvidenskab, at landets gennemsnitlige vækst i den periode skal nedskrives fra 9,5 procent til 6,8 procent.

Lokal modstand

Kløften mellem centralregeringens intention om at moderere vækstraterne for bedre at balancere væksten og mindske skaden på miljøet og den politiske virkelighed er dyb. For behovet for at vedligeholde en høj vækst er ikke forsvundet. Befolkningens krav til bedre levestandard stiger fortsat, og det vil stadig være nødvendigt at kreere nye jobs til arbejderne, der fyres fra fallerede statsejede virksomheder, og det enorme antal bønder, der søger mod byerne. Fortsat høj vækst er også uundværlig for at understøtte de stigende skatteindtægter, der er nødvendige for lokalregeringerne for at kunne betale for de stigende sociale ydelser, som skabelsen af det 'harmoniske samfund', som Beijing også promoverer, kræver.

Miljøpolitikken vil blive svær at implementere ude i Kinas provinser, hvor lokale regeringer sætter højere mål for BNP-væksten end Beijing. Centralregeringens reformer forringes ofte, når de filtreres ned gennem systemet til lokalt niveau, hvor de skal føres ud i livet. Lokale ledere er vant til at blive bedømt udelukkende på økonomisk vækst og vil være nervøse for, hvordan mere miljøkontrol og investeringer i teknologi, der sænker forureningsniveauet, kan skade deres bundlinje.

Wu Jinglian, medlem af Folkets Politiske Rådgivende Konference, der kører sideløbende med folkekongressen, siger, at "mange embedsmænd er fortsat i blind jagt på BNP (vækst)".

Samtidig har korruption blandt lokale ledere allerede vist sig en stor forhindring for Beijings indsats for at straffe miljøovertrædere. Regeringen i Beijing advarer nu lokale embedsmænd om, at de vil blive straffet, hvis de tillader eller mørklægger miljøskader til fordel for økonomisk vækst.

"Ved at slå ned på korruption og miljømæssig ødelæggelse retter vi op på det forkerte princip om at eftertragte hurtig økonomisk vækst ved at ofre miljøets kvalitet," siger Liu Yufu, viceminister for miljøkontrol.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her