Læsetid: 2 min.

'Jeg kan ikke lide at forlade Berlin'

Stort udbud af spændende kurser, billige boliger, storslået natteliv og en enestående historie er nogle af de ting, der møder de studerende, der vælger at tage til Berlin for at læse
1. september 2006

Om få dage forlader Anette Stenslund Berlin efter at have læst sociologi i et år i den tyske hovedstad.

"Det bliver helt sikkert meget mærkeligt at komme hjem til min egen lille lejlighed efter at have boet sammen med fem fyre i et bofællesskab," siger Anette, der selv skal køre en lejet flyttebil med alle sine ting hjem til København.

Meget cool, synes Informations korrespondent midt i den græske hede på den smukke plads Gendarmenmarkt, der ligger i kvarteret Mitte, hvor Anette bor. Hun er 27 år og havde læst et halvt år på overbygningen på Københavns Universitet, da hun tog afsted. Anette ville til Berlin, fordi hun gerne ville være rigtig god til tysk, og fordi hun gerne ville opleve byens fantastiske historie på nært hold.

Anette tog af sted med sin SU, noget studielån, lidt opsparing, Erasmuspenge og et legat fra Oticonfonden. Bofællesskabet, som er økologisk - de spiser kun økologisk mad, ingen kød og fyrer med biogas - fandt hun på internettet. Det er nemt at finde sig en billig bolig i Berlin. Anette betaler 300 euro om måneden for sit eget 40 kvadratmeter store værelse, stort fælles køkken og to fælles badeværelser.

I Tyskland er sociologi og statskundskab slået sammen til ét fag, som hedder Sozialwissenschaft. Anette indskrev sig på Humboldt Universität, der ligger midt på det berømte strøg Unter den Linden i det tidligere Østberlin. Her har hun nået at tage tre kurser.

Men i Berlin kan man godt være indskrevet på ét universitet, tage kurser på et andet universitet og så få dem godskrevet der, hvor man er indskrevet. Derfor har Anette også taget tre kurser på Freie Universität, som ligger i kvarteret Dahlem i det tidligere Vestberlin.

"Humboldt er meget stort med forelæsninger med enormt mange mennesker. Man kan godt være lidt bange for at sige noget der. Freie er mere intimt. Ofte havde jeg kurser i små klasser, hvor vi kun var 15-20 stykker, og her var alle virkelig engagerede, og jeg var selv meget aktiv. Tit spiste vi frokost sammen med vores undervisere," siger Anette.

Hun fortæller, at stort set alle eksamener er skriftlige, da der ikke er penge til at afholde mundtlige eksamener.

Anette har oplevet det som et stort plus at være et stykke tid væk fra studiejob, venner og familie i København.

"Pludselig havde jeg så meget tid til at studere. Og så meget fritid. Jeg er både begyndt at gå til guitar og til capoeira (brasiliansk kampdans, red.) hernede. Og så har jeg været meget åben og opsøgende og været på techno-, og reggaeklubber og i operaen," siger hun.

Et godt råd til kommende berlinerstuderende er at forsøge at holde sig lidt uden for danskerfællesskaberne.

"Jeg har fået masser af tyske venner. Danskere kender man jo nok af derhjemme," siger Anette.

"Og så lad være med at være bange for at kaste dig ud i det tyske sprog. Det skal nok komme, og du bliver rigtig god til det på et år," siger den sociologistuderende, der godt kunne forestille sig at vende tilbage til Berlin på et senere tidspunkt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her