Læsetid: 2 min.

Man kan sagtens spise mursten

Og det har rigtig mange boligejere fundet ud af. Antallet af forbrugslån optaget i friværdi er eksploderet de seneste tre år, og det skaber stor social ulighed
23. juni 2005

Antallet af tillægslån stiger om kap med huspriserne. Det viser beregninger, som BRFkredit har lavet for Information. I 2002 udgjorde de samlede danske tillægslån omkring 40 milliarder kroner. Det tal er i dag steget til 50 milliarder kroner, skønner BRFkredit. Det ikke er alle de lånte penge, der går til øget forbrug - mange låner penge til at renovere huse og nedbringe anden og dyrere gæld.

Alligevel gør tallene op med den udbredte forstilling om, at stigningen i huspriser ikke giver flere penge i hånden. Det mener direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, som tidligere har kaldt boligsituationen for århundredet generationskup:

"Forestillingen om, at man ikke kan spise mursten, er ikke sand. Tallene er en god illustration af, at det kan danskerne altså sagtens finde ud af," siger Lars Andersen.

Ulighed

Cheføkonom i BRFkredit, Jens Christian Nielsen, kan sagtens forstå folk, der optager lån i deres friværdi:

"Hvis man er oppe i alderen og har en friværdi på en, to eller tre millioner, så vælger mange - også Informations læsere tror jeg - at bruge pengene. For eksempel på at rejse sammen med børn og børnebørn. Og det kan jeg godt forstå. 68'erne har den livsindstilling. De vil hellere dele glæderne med børn og børnebørn end de vil gemme det hele," siger Jens Christian Nielsen.

Lektor i social- og bygeografi ved Københavns Universitet, Hans Thor Andersen, er enig:

"Dem der har været heldige med prisstigningerne, kan nu nyde godt af det. De kan pludselig finansiere ting, der ellers har været uden for rækkevidde. Og de synes, det er sjovt at være Mercedes-ejere eller at købe en bolig ved Middelhavet," siger Hans Thor Andersen.

Han mener, at udviklingen er bekymrende, fordi den skaber øget ulighed i samfundet:

"Det har betydning for skellet mellem ejer og lejer. Det er blevet stort. Lejerne kommer endnu engang til at stå på sidelinjen og se på," vurderer han. Men uligheden er også regionsbestemt:

"Det er ikke alle dele af landet, der har andel i det her. Prøv at tage til Tønder og fortæl om de stigende boligpriser - så vil de se på dig som om du er faldet ned fra Månen - der sker ikke noget dernede," siger Hans Thor Andersen.

Fest

Jens Christian Nielsen fra BRFkredit mener, at det går meget stærkt for tiden: "Der er fuld turbo i både Trekantsområdet, Århus, København og Nordsjælland. Det er en kæmpe fest. Både stigningen i huspriserne, men også forbruget," siger Jens Christian Nielsen. Men ikke alle er inviteret med - og det mener han også er et problem: "Det er kun boligejerne, der er inviteret. Der sidder folk på tilskuerpladserne og ser til," siger Jens Christian Nielsen. BRFkredit har tidligere vurderet den samlede danske friværdi til at udgøre 1.000 milliarder kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her