Læsetid: 2 min.

Kanalrundfart på radiobølger

Hvem kom først - Dolf eller kaptajnen. Og hvorfor kaldte man Nørrebro for et Rabarberkvarter - tag turen rundt i DR's net-arkiver og oplev historiens ganske berømte vingesus
19. juni 2006

"Vi kalder nu på de modløse, trætte, sløje og sløve - og de, hvis legemlige kraft og sundhed har svigtet."

Det kunne være den fascistiske flodhest Dolf, der anretter et af hans utrættelige angreb på os bløde superhumanister - men det er det ikke. Det er Kaptajnen selv der brøler - Kaptajn I. P. Jespersen, en af datidens mediestjerner, der vækker nationen med morgengymnastik år 1931 i det, der dengang hed statsradiosymfonien.

Joh, det er egentlig ret cool at høre de gamle dage. Og det kan man, fordi det er blevet meget nemmere at være radio-fan. De forskellige programmer er ikke længere noget, man kun lytter til, når redaktørerne på landets stationer mener, at nu skal der sendes dette og hint. Radio kombineret med internet betyder, at man som lytter nu svælger i programmer uafhængigt af tid og sted.

"Rrret dem, rrrejs dem. Husk den den der ranker sig, slanker sig. Og hør - Jævn tilbagegang i alle forhold er den ubarmhørlige straf naturen sender over den, som forsømmer sit legeme og uhindret lader det forfalde."

Ja, lyt engang og bliv overbevist om, at Dolf bare er et ynkeligt plagiat at selveste Kaptajnen.

Et klik videre, og så kan man gå igang med en stribe Kronsj-udsendelser.

Nuttede Camre

Et program, der efterhånden har levet i så mange år, at man fristes til at kigge efter det i udsendelserne tilbage fra 1930'erne. Men også et program, som engang havde lidt mere kant, end det er tilfældet i dag. Det var borende journalistik - nu er det mest starfuckeri a lá Billed Bladet.

Dog med enkelte sjove momenter. Et af dem var, da Mikael Wulffs liv og opvækst blev monstrøst gennemgået. Men mest fordi værten, Mikala Dirckinck-Holmfeld, havde spurgt forskellige hoveder, hvordan de reagerer på netop flodhesten Dolfs brøleri. Den unge DF-politiker, Martin Henriksen, synes, at Dolf har fat i noget af det rigtige, når han gør op med visse danskeres trang til at forherlige det multikulturelle samfund. De er allerede gode venner, Dolf og DF - og som Mikael Wulff også sagde:

"Dolf har jo et rigtig godt forhold til Mogens Camre - men det er nu mest fordi han er så nuttet."

Klik-klik-klik, og så lytter man pludselig til Nørrebros teaters direktør, Per Pallesen, der fortæller om det gamle teaters historie, der strækker sig tilbage til 1884 - altså fra dengang, hvor man kunne tale om at bo på den forkerte side af voldene - i det gamle rabarberkvater. Og hvorfor hedder det nu sådan? Jo, fordi man læssede alt byens lort af på den anden og forkerte side af voldene, hvorfor det eneste, der kunne gro, var rabarber.

Næste klik - Jesper Klein, manden der fandt en af sine første legepladser i DR's progresive B&U-afdeling, kunne under ledelse af Mogens Vemmer afsende sine morsomheder, der til tider blev opfattet som stærk politisk provokation. Adspurgt om han var politisk bevidst, fortæller Jesper Klein, at det hele bare handlede om at have en mening: "Vel var vi da ej politisk bevidste, for vi tænkte overhovedet ikke på, hvad der var politisk. Vi sagde bare det, vi mente."

Hør meninger gennem tiderne på DR's radioklassikere: www.dr.dk/P1/Radioklassikeren

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her