Læsetid: 2 min.

Kanel i kødbollerne

En smag af livet er en forsødet græsk film-opdækning
5. august 2005

Godt begravet i dette alt for behagesyge omsvøbsdepartement af en film ligger der et smertepunkt, som gør indtryk. Det er chokket og den efterfølgende sorg over med tvang at blive rykket op med rode, at blive deporteret fra sin fødeby og hjemstavn. Det må filmens græske familie gennemleve i starten af 1960'erne, da de græsk-tyrkiske relationer forværres på grund af Cypern-konflikten. Familien Iakovides har lykkeligt tilhørt det græske mindretal i den tyrkiske hovedstad Istanbul (som de kalder Konstantinopel), men bortvises til Grækenland, og fra da af bliver intet helt det samme. Filmens fortæller, astrofysikeren Fanis, må forlade sin barndomskæreste, som han senere som moden mand igen vender tilbage til, da han er på nostalgisk jagt efter fortiden i Istanbul. Men den lader sig ikke så let indfange: der er kommet et ulægeligt brud i hans tilværelse.

Gastronomi og astronomi

En smag af livet er egentlig en melankolsk historie om mennesker som kastebolde i politiske stridigheder og om umuligheden af at genopfinde fortiden. Men instruktøren Tassos Boulmetis har været mindst lige så optaget af at forsøde bitterpillen med tuttenuttede og kokette omsvøb, der især udmønter sig i et enormt overforbrug af mad-metaforer. Filmen selv opdeles i tre dele, kaldet forret, hovedret og dessert, og Fanis' bedstefar optræder som en madlavningsvismand fuld af lommefilosofiske funderinger om krydderiers velsignelser, plus en opskrift om at komme kanel i kødbollerne. Vi er i en slags stærkt fortyndet Fellini-film med spredte spøgefuldheder, som drysses ud over en gemytlig, men for det meste triviel, familiesaga. Vist er det pudsigt, at de to græsk afstammede ord som gastronomi og astronomi ligner hinanden så meget, men parallellen bliver ikke dybere eller morsommere af at blive elaboreret så voldsomt som her. Det skal tilføjes, at En smag af livet er blevet set af et rekordstort antal grækere, hele 1,2 millioner, så det er måske bare kulturforskelle, der udløser ovennævnte indvendinger. Den teknisk pænt opsatte film fra 2003 har stadig en international karriere til gode, også selv om hovedpersonerne mod slutningen uforklarligt begynder at tale engelsk.

En smag af livet. Instruktion og manuskript: Tassos Boulmetis. Græsk (Dagmar)

Serie

Hjemstavn

Seneste artikler

 • Gå tilbage, men aldrig til en fuser

  31. december 2009
  Den nye hjemstavnslitteratur var og blev den synligste trend i det 21. århundredes første årti, der dog bød på mange genrer
 • Hjemstavn

  30. december 2009
  Et af temaerne i årets danske litteratur, der i øvrigt har handlet om alt fra familie- og generationsopgør til ustabile identiteter, har været en ny hjemkomst, en besindelse på det danske sprog og hvad man kommer fra, på en ny hjemstavn i sproget
 • Det er ganske vist: Fyn er fin

  10. august 2009
  Fyn er et af Danmarks mest undervurderede steder, og derfor er det på sin plads at gøre op med enhver fordom her. Odense er eventyrets by - smørklatten i danmarks-grøden. Information har valgt at hylde paradisøen Fyn
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her