Læsetid: 3 min.

Kanon for dansk scenekunst

18. juli 2005

Evighedskanon for dansk scenekunst:

1. Jeppe på Bjerget, socialkomedie af Ludvig Holberg, 1722.
Hvorfor drikker Jeppe? Og hvorfor overtager han ikke bare baronens seng, men ender tilbage i møddingen, hvor han kom fra? Klassiker til forståelse af sociale forhold, af den danske resignation - og misbrugsgenet. Rollen kræver sine kinder-

2. Sylfiden, romantisk ballet af August Bournonville, 1836.
James skal giftes, men ser så hende et underskønt, flyvende væsen for sig- Her er den reneste splittelse mellem den borgerlige og den overnaturlige kærlighed. Hun svæver, og han snubler efter. Og falder. Obligatorisk for folk i giftetanker.

3. Et Dukkehjem, kvindebevidstgørelsesskuespil af Henrik Ibsen, 1879.
Hvorfor må Nora gå? Hvorfor ventede hun på 'det vidunderlige'? Og hvad med børnene? Ibsens plot er afgørende for at forstå det danske forhold til kvindefrigørelse, skilsmisse og skyld. Åh, hvem der havde en tamburin i aften.

4. Frøken Julie, overklassestyrttragedie af August Strindberg, 1888.
Drømmen om at slippe lidenskaben løs bliver til mareridt i undergangsdramaet med den potente tjener Jean og den sarte herregårdsfrøken. Er al forførelse beregnende? Og er social opadstigen virkelig stærkeste drivkraft? Pas på sommernatten!

5. Indenfor Murene, religionstoleranceskuespil af Henri Nathansen, 1912.
Hvad sker der, når man forelsker sig i en af de andre? Hvad sker der, når man skal tage sine forældres had på sig? Når man tror, at man selv er civiliseret - og det er de andre, der ikke er det. Og når man så opdager, at man selv løfter hånden til slag?

6. Anna Sophie Hedvig, krigsmodstandsdebatstykke af Kjeld Abell, 1939.
Politikerne har så travlt med den store verden. Men hvad med den lille verden, vores helt egen verden - må vi ikke forsvare den med alle midler? Er det ikke tilladt at følge sin egen samvittighed, hvis man betaler prisen? Rank ryggen!

7. Etudes, neoklassisk ballet-for-ballettens-egen-skyld af Harald Lander, 1948/51.
Stræk en knæbøjning ud i det smukkeste spring. Fold en træningsarm ud til en ballerinahilsen. Lad en klump dansere forvandle sig til dansende toner på række. Lad fødderne boble med musikken og springe som pile mod himlen!

8. Kaosmos, mytestiliseringsperformance af Eugenio Barba og Odin Teatret, 1993.
Selv om kærligheden til barnet er stærkere end alt andet, kræver Døden sit. Bjørnen spiller harmonika, og lillepigen har tårer. Stemmerne skingrer kunstfærdigt, og fødderne stamper og stylter. Livet løber som sand mellem tæerne: Løb med!

9. Verdens Ende, identitetsskuespil af Astrid Saalbach, 2003.
"Undskyld!" siger stewardessen, der er stået af bussen og pludselig ikke kan finde vejen hjem. Og så vandrer hun til verdens ende og møder en mand - eller er det blot et fatamorgana? Kufferten er tung. Undskyld, kender du vejen?

10. Theremin, lydbølgeytringsfrihedsperformance af Kirsten Dehlholm og Hotel Pro Forma, 2004.
Synthesizerens far er den oversete helt, der kommer til syne i sine lydbølger. Grønlig og blåligt lysende, men altid i spionens lydløse skygge. Døden og KGB venter ham gennem 97 år som uidentificerbar. Selv hans 14 kvinder ved det ikke.

11. Rankefod, evolutionsdansesolo af Kitt Johnson, 2005.
Darwins krebsedyr tager gestalt i denne krop, hvor hovedet knækker af ryggen, og arm bliver til fod. Balderne gnubber nogle millioner år af sig, arterne udvikles, og mennesket kræver kloden. Hvem er så laverestående her?

12. Silent Steps, ny cembalosanselighedsdans af Tim Rushton og Nyt Dansk Danseteater, 2005.
Kølige trin overhales af Bachs sansedril, og knæene vrides om kap med tonerne. Nøgenrygge eller skøjtefødder: Hormonerne kaster kroppene på de veje, de må gå. Hænder griber hænder. Single eller ej: Du er med i kærlighedskæden!

OBS: En evighedskanon anno 2005 vil antagelig være aktuel frem til år 2006? Eller 2010? Eller 2015? Eller til netop mine dages ende? Hvert menneske sin kanon- Eller? amc

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her