Læsetid: 3 min.

Kanonisk fuser

Teatergruppen Zarathustras Onkel forsøgte i går at rekonstruere Solvognens Julemandshær-aktion fra 1974. Det er svært at sige, om aktionen lykkedes, for den kom aldrig i gang
19. december 2006

Intet i verden kan stoppe hundrede julemænd. Under det slogan inviterede performance-teatergruppen Zarathustras Onkel i går alle til at bryde Magasins julestress og rekonstruere den nu kanoniserede Solvognens Julemandshæren fra 1974.

Magasins vagter var i position lidt i tolv, de ventede på, at en hær af julemænd skulle marchere ind, hive varer ned fra hylderne og forære dem til kunderne. Politiet patruljerede udenfor. En del kunder vidste ikke besked, men kunne mærke, at noget var på færde.

"Her er en mærkelig stemning," kommenterede en ældre dame, mens hun så sig rundt for at finde en mulig forklaring.

Den første julemand dukkede op ti minutter over 12. Kameraer begyndte langsomt at komme op af taskerne.

20 minutter over 12 kunne man tælle otte julemænd og seks politibetjente, der intet gjorde, intet sagde.

25 minutter inde i aktionen begyndte publikum at blive lidt utålmodige, men ingen ville forlade deres plads, for det kunne gå løs hvert øjeblik.

Ingen forløsning

Men forløsningen kom aldrig. Julemændene forsvandt lige så stille, som de kom. De, der vidste besked om aktion, var skuffede, mens de øvrige kunder fik en uforståelig oplevelse midt i juleshoppingen.

Henrik Vestergaard Pedersen fra Zarathrustras Onkel stod i spidsen for operationen. Han var skuffet over, at det ikke lykkedes at samle en større julemandshær. Men mener at aktionen lykkedes:

"Vi vil gerne ære og sætte fokus på Kulturkanonen," forklarer Henrik Vestergaard Pedersen.

"Jeg synes, at det var en vellykket aktion. Vores intention var ikke at rekonstruere Solvognens aktion præcist, som den blev udført i 1974. Dengang handlede aktionen om at kritisere det kapitalistiske samfund, der går i selvsving i juletiden. Vi ville stille spørgsmålstegn ved det kontrollerede samfund, vi lever i. Hvor meget angst kan julemanden skabe? Vi var jo bare nogle mennesker i julemandskostume, der gik rundt i Magasin, alligevel blev vi forfulgt af politiet og Magasins vagter. Det, vi ønskede, var at sætte fokus på det overvågningssamfund vi lever i, hvor man ikke må skille sig for meget ud, før man bliver mistænkeliggjort," forklarer Henrik Vestergaard Pedersen.

- I sendte en pressemeddelelse ud, hvorI annoncerede, at I ville rekonstruere Solvognens aktion fra 1974, som gik ud på at dele Magasins varer gratis ud. Juridisk set er det tyveri. Kommer det som en overraskelse for jer, at politiet dukkede op?

"Nej, men det er stadig tankevækkende, at julemanden kan skabe så meget angst. Vi gjorde jo ikke noget."

Ikke en gentagelse

- I kom aldrig i gang med aktionen. Hvorfor bakkede I tilbage?

"Det gjorde vi heller ikke. Målet var ikke nødvendigvis at dele gratis varer ud i Magasin, men at sætte fokus på samfundets mistænkeliggørelse af alt, der er anderledes," siger Henrik Vestergaard Pedersen. Han ved ikke, om Magasins kunder fangede Zarathrustras Onkels budskab og afviser, at aktionen skulle være et mediestunt.

Kulturkanons udvalg beskriver Teatergruppen Solvognens aktion:

"Teatergruppen Solvognens aktion i december 1974 - med 100 julemænd, der op mod jul gæstede København for at demonstrere godhed, uddele gaver og protestere mod arbejdsløsheden, er et eksempel på scenekunst, der fandt sted i nuet og aldrig kan genskabes."

"Vi forsøgte ikke at genskabe operationen fra 1974, men ville sætte fokus på Kulturkanon og essensen af aktionen. Derfor kan man ikke dømme vores aktion som en fiasko," insisterer Henrik Vestergaard Pedersen. Han oplyser, at han og tre andre af julemændene blev taget med til forhør på politistationen. Ingen blev anholdt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her