Læsetid: 3 min.

Kanonudvalgs-medlemmer truer med at gå

Flere medlemmer af regeringens kanonudvalg overvejer at forlade udvalget i raseri over kulturministerens udtalelser om kanonarbejdet. Dansk kultur skal ikke bruges til at slå indvandrere oven i hovedet med, siger medlemmerne
28. september 2005

"Hvis ikke kulturministeren tilbagekalder og beklager de udtalelser om andengenerationsdanskere, han fremsatte på weekendens konservative landsråd, vil jeg gerne udtræde af det litterære kanonudvalg."

Så klar er meldingen fra dr.phil. ved Nordiske Studier på Københavns Universitet og medlem af regeringens litterære kanonudvalg Erik A. Nielsen i et brev, han i går sendte til kulturministeriet. Flere medlemmer af regeringens syv kanonudvalg er vrede over kulturministerens udtalelser om, at kanonen skal bruges til at vise de danske værdier, for 'ikke alle værdier er lige gode'.

"Jeg kan ikke være med til sådan en præsentation af 'den gyldne overkultur' og levere sådan en gang tæsk på en i forvejen dødsensskræmt gruppe af mennesker," siger Erik A. Nielsen.

Han kalder i sit brev til kulturministeriet Brian Mikkelsens (K) udmeldinger for direkte kontraproduktive for integrationen, og frygter, at de kan være med til at fasttømre kanonarbejdet som et finkulturelt projekt.

"Det bliver næsten parodisk, hvis man skal lave sådan en 'gave fra de fine'. Vi har betragtet kanon-forsøget som en kvalificeret selskabsleg, men det lå ikke i oplægget, at det skulle bruges aggressivt over for indvandrere," siger Erik A. Nielsen.

Et andet medlem af det litterære udvalg, forfatter og dr.phil. i litteratur Mette Winge er helt enig med Erik A. Nielsen.

"Jeg er simpelthen så gal! Dansk kultur skal ikke bruges til at stigmatisere en bestemt befolkningsgruppe," siger hun.

Hun mener ikke, at medlemmerne af kanonudvalgene kunne have forudset, at deres arbejde ville blive anvendt i en sådan kontekst.

"Det kom helt bag på mig - jeg troede ikke, man kunne være så dum," siger Mette Winge og understreger, at hun ligesom Erik A. Nielsen er parat til at forlade udvalget, hvis ministeren ikke trækker sine udtalelser tilbage.

"Jeg gik ind i udvalget, fordi jeg synes, at det kunne være morsomt at indkredse, hvad vi på et givent historisk tidspunkt synes er af værdi og så give det videre som et tilbud til kommende generationer. Men ikke som noget, der skal presses ned over dem," siger Mette Winge.

Ikke et kulturgrundlag

Formanden for kanonudvalgene, professor og direktør for Dansk Sprog- og Litteraturselskab Jørn Lund, er også overrasket over ministerens udmeldinger.

"Den iscenesættelse, det fik på landsmødet kom noget bag på mig. Det blev udlagt som en manifestation af danske værdier, og det bryder jeg mig ikke om," siger Jørn Lund.

Han opfordrer kulturministeren til hurtigst muligt at "glemme koblingen af kunstneriske oplevelser og danske værdier" og afviser, at kanonarbejdet er et forsøg på at etablere én dansk, kulturel referenceramme.

"Det er for at give kommende generationer lejlighed til at få nogle oplevelser, hvis de har lyst. Det kan jo ikke gøre det ud for at etablere et kulturgrundlag," siger Jørn Lund.

Han lægger vægt på, at dansk kultur historisk set er opstået i møder med andre kulturer, men afviser ideen om en multikulturel kanon.

"Det var ikke opgaven. Kanonprojektet har et klassikerbegreb indbygget - og det er jo først i den nyere kultur, at vi har mødt for eksempel den tyrkiske og pakistanske kultur," siger han.

Jørn Lund vil ikke garantere, at medlemmerne vil blive beroliget, selv om Brian Mikkelsen trækker sine udtalelser tilbage.

"Der er ingen, der skal have bare minimal politisk indflydelse på resultatet af dette arbejde," understreger formanden.

Ikke en forsoning

Lektor ved Kunstakademiets Arkitektskole og formand for kunst -og designudvalget Merete Ahnfeldt-Mollerup er, modsat de andre medlemmer, ikke overrasket over kulturministerens udmeldinger.

"Det kommer ikke bag på mig, at dette er hans udgangspunkt for at sætte arbejdet i gang. Jeg kan godt forstå, at folk hidser sig op, men jeg er måske bare en lidt mere kynisk person," siger hun.

Hun peger på, at nogle af medlemmerne måske har haft lidt for store forventninger til arbejdet og troet, at det ville kunne være et forsoningselement mellem forskellige kulturer.

"Men jeg tror ikke på, at otte gange 12 værker kan være forsonende og selvfølgelig heller ikke på, at nogen bliver kristne eller danske af at kigge på de ting, vi vælger. Jeg vil ikke spændes for den vogn," siger Merete Ahnfeldt-Mollerup, der ikke vil afvise, at hun kunne finde på at forlade udvalget.

"Men så længe, kulturministeren ikke begynder at blande sig i vores konklusioner er jeg ikke bekymret, for jeg tror, at vores konklusioner peger i en helt anden retning," siger Merete Anhfeldt-Mollerup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her