Læsetid: 4 min.

Kaos råder i Irak

Shiamuslimer og kurdere spiller højt spil med forfatningen, mens shiamuslimer er begyndt at slås indbyrdes
26. august 2005

Kaos råder i Irak, efter at landets regering i går aftes for tredje gang aflyste en planlagt afstemning i nationalforsamlingen om forslaget til ny forfatning. Det skete med meddelelsen om, at forfatningsteksten nu er færdig og ikke behøver at komme til afstemning i parlamentet, hvor de sunnimuslimske repræsentanter ville stemme imod. Tilsyneladende er de kurdiske og shiamuslimske ledere indstillet på at spille højt spil og presse deres fælles forfatningstekst igennem til en folkeafstemning i oktober uden den foreskrevne enighed i nationalforsamlingen. Sunnimuslimske politikere forlangte i går regering og parlament opløst som konsekvens af den kuplignende fremgangsmåde. Sunnipolitikere truer med at bringe forfatningen for domstolene, hvis flertallet af kurdere og shiamuslimer insisterer på at køre deres forslag igennem.

Samtidig voksede frygten for regulær borgerkrig i Irak, efter at militsfolk fra rivaliserende shiamuslimske militser kæmpede indbyrdes i en række irakiske byer onsdag og torsdag. Fra Bagdad forlød det, at 21 parlamentsmedlemmer, tre højtstående embedsmænd og muligvis et regeringsmedlem har nedlagt deres hverv i protest mod angrebene på kontorer og personer tilknyttet den radikale shiitiske præst Moqtada al-Sadrs bevægelse, der i lighed med sunnimuslimerne er modstander af forfatningens centrale forslag om at gøre Irak til en løs forbundsstat.

Kampene mellem de shiitiske militser fulgte, efter at 40 sunnimuslimske oprørere onsdag i fuldt dagslys havde angrebet irakiske politifolk med mortergranater og automatvåben i Bagdad. Mindst 13 meldtes dræbt og 43 såret ved angrebet, der blev efterfulgt af meldingen om fundet andetsteds i Bagdad af 36 henrettede mænd, muligvis kurdere. Senere i går meddeltes det, at attentatmænd havde angrebet en kortege af biler tilhørende Iraks præsident Jalal Talabani, dræbt otte og såret 15, dog ikke præsidenten, der opholdt sig andetsteds.

Billedet af kaos blev understreget ved meddelelsen i irakiske medier om, at landets elektricitetsminister Muhsin Shlash er blevet fyret som konsekvens af de vedvarende svigt i elforsyningen, der hindrer det irakiske samfund i at fungere. Den svigtende elforsyning er bl.a. årsagen til, at al olieeksport fra faciliteter i det sydlige Irak er gået i stå.

Gummistempel

Laith Kubba, talsmand for Iraks regering, sagde i går aftes, at man nu har et endeligt forfatningsforslag, og at der ikke er mere at forhandle om. Nationalforsamlingen vil muligvis træde sammen på søndag, ikke for at stemme, men for "at give sit gummistempel" til forfatningen, som Kubba udtrykte det.

"Der er ikke gjort noget seriøst forsøg på at løse uenighederne. Shiiterne manipulerer for at få forslaget igennem, som det ser ud, og amerikanerne gør intet for at stoppe dem," sagde den sunnimuslimske forhandlingsleder Saleh alMutlak, før Kubba erklærede alting overstået.

"Laith Kubba har nu i en måned sagt, at vi har løst uenighederne, men indtil nu er vi ingen vegne kommet," sagde Hussein al-Falluji, et andet medlem af forfatningskomiteen for sunnimuslimerne.

"Hvis denne forfatningstekst fortsat inddrager føderalisme, bør den smides i skraldespanden og skrives forfra," sagde al-Falluji til Reuters med henvisning til kurdernes og de toneangivende shiamuslimers enighed om, at Irak skal være en forbundsstat med vidt udstrakt selvstyre til den nordlige kurdiske region og en shiamuslimsk region i den sydlige halvdel af landet.

Generalsekretæren for Sunni Congress Party, Adnan Dalimi, kalder forfatningsforslaget "ulovligt" med henvisning til den midlertidige lovgivning om selve forfatningsprocessen. Den siger, at en overskridelse af den oprindelige tidsfrist den 15. august og et fravær af konsensus i parlamentet om forfatningsforslaget kan udløse regeringens fald og parlamentets opløsning og føre til nyvalg. Som mindretal og uden amerikansk opbakning har sunnimuslimerne imidlertid næppe udsigt til at bremse flertallets satsning på at få forfatningen bragt til folkeafstemning i oktober.

Om det vil lykkes, synes til gengæld tvivlsomt. To tredjedeles nej-flertal i blot tre af Iraks 18 provinser betyder, at forfatningen falder, og med fire sunnidominerede provinser kan det godt blive resultatet. Mens sunnierne i vid ustrækning boykottede parlamentsvalget i januar, står de i disse dage i kø for at lade sig registrere til folkeafstemningen - i vid udstrækning antagelig for at stemme nej.

Shiiter i kamp

Her kan de få følgeskab af de shiamuslimer, der støtter den radikale præst Moqtada al-Sadr, der har stor indflydelse i det sydlige Irak samt i Bagdads fattige bydel Sadr City med dens omkring to mio. shiamuslimske indbyggere. Al-Sadr ser føderalisme-forslaget som vejen til Iraks opløsning, og anklager USA for at stå bag.

"Forfatningen er mangelfuld og kan ikke accepteres," sagde al-Sadr i går.

Al-Sadrs tilhængere har således de seneste dage demonstreret sammen med sunnimuslimer mod forfatningsforslaget, der er præget af det største shiamuslimske parti, det Iran-orienterede SCIRI.

Onsdagens og torsdagens kampe mellem tilhængere af al-Sadr og tilhængere af SCIRI er den første alvorlige konfrontation mellem shiamuslimer indbyrdes og øger frygten for, at landet er ved at glide over i regulær borgerkrig.

Kampene startede onsdag, efter at personer, angiveligt fra SCIRI's Badr-milits, havde angrebet og brændt Moqtada al-Sadrs kontor i den hellige by Najaf. Det førte til regulære kampe i Najaf og byerne Basra, Amara Nasiriya, Hilla, Samawa, Diwaniya, hvor mindst ni blev dræbt og 35 såret.

Trods appeller i går fra al-Sadr om at vise tilbageholdenhed og spare muslimsk blod, foregik der torsdag nye kampe i byen Baqubah.

jsn@information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her