Læsetid: 2 min.

Kaos hos tyske socialdemokrater

SPD's højt respekterede formand Franz Müntefering forlader sin post efter en tabt afstemning i partiets ledelse. Socialdemokrater i chok, og der hersker usikkerhed om Angela Merkels regeringskoalition
1. november 2005

"Under disse betingelser kan jeg ikke være partiformand," sagde de tyske socialdemokraters leder, Franz Müntefering i en erklæring i går eftermiddags.

Kort forinden havde hans kandidat til posten som SPD's organisatoriske leder, Kajo Wasserhövel, lidt et sviende nederlag til venstrefløjens kandidat, Andrea Nahles.

Franz Müntefering betragter nomineringen af Andrea Nahles til SPD's organisatoriske leder som et mistillidsvotum og agter derfor ikke genopstille til formandsvalget ved partiets landsmøde om to uger.

Hans beslutning om at gå kommer midt under de vanskelige forhandlinger med de konservative (CDU-CSU) om dannelsen af en bred samlingsregering under Angela Merkel (CDU).

Umiddelbart får Münteferings beslutning ingen konsekvenser, lovede han.

"Jeg vil føre forhandlingerne videre som partiformand. Hvad angår koalitionen, har vi ikke meget tid - i slutningen af næste uge skal den være på plads," indskærpede han.

Fortsatte forhandlinger

Koalitionsdrøftelserne mellem CDU-CSU og SPD fortsatte som planlagt i aftes. Men den spæde koalition er rystet:

Formanden for det bayriske CSU, Edmund Stoiber, lader forstå, at betingelserne for en koalition har ændret sig afgørende, og at han overvejer at forblive i Bayern som delstatens ministerpræsident.

Stoiber står til at få posten som økonomiminister under Merkel; nu citeres han for at sige, at SPD vil være et helt andet parti i fremtiden.

Hvis Angela Merkel mister hele to partiformænd i sine forhandlinger, er hendes regeringskonstruktion svært truet.

Jürgen Rüttgers (CDU), ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen, frygter, at SPD nu vil bevæge sig mod venstre:

"Müntefering var et anker i forhandlingerne. En handledygtig regering kan kun komme i stand med et handledygtigt SPD."

Uklart er det også, om Franz Müntefering vil påtage sig de opgaver, der er tiltænkt ham i en Merkel-regering. I aftalen om fordelingen af ressorts figurerer han som arbejdsminister og vicekansler.

"Jeg vil, så godt jeg kan, hjælpe til, men om jeg efter landsmødet kan eller vil sidde i kabinettet, har jeg udtrykkeligt holdt åbent."

Fra det lille liberale parti FDP lød der forslag om dannelsen af en konservativ-liberal-grøn koalition.

"Helt øjensynligt er SPD fuldkommen splittet. Hvis man ikke er regeringsdygtig, skal man give plads for alternativer," sagde partiformand Guido Westerwelle, mens der i CDU lød forslag om at give op og udskrive nyvalg.

SPD i chok

Ledende medlemmer af SPD var synligt chokerede og rådvilde efter Münteferings meddelelse:

"Der er sket et uheld," mente næstformanden i SPD's forbundsdagsgruppe, Ludwig Stiegler, efter mødet.

"Vi har lige mistet en fremragende formand. Mere er jeg ikke i stand til at sige,"sagde Harald Schartau, partileder i Nordrhein-Westfalen.

Fungerende kansler Gerhard Schröder manede til besindighed:

"I de store folkepartier kan det forekomme, at enkelte forfølger personlige ambitioner uden blik for helheden. Denne situation er indtruffet nu, og det beklager jeg meget, men det må ikke få nogen negativ indflydelse på dannelsen af en stabil tysk regering."

Også Andrea Nahles' støtter var chokerede. De fortalte, at de ikke var blevet advaret om konsekvensen af hendes sejr.

Efterfølgende havde mødedeltagerne forsøgt at få Müntefering til at ombestemme sig, men det afviste han.

Som ny SPD-formand er foreløbig to navne i spil: Kurt Beck og Matthias Platzeck, ministerpræsidenter i hhv. Rheinland-Pfalz og Brandenburg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her