Læsetid: 3 min.

Kaptajn afslører nye overgreb i Irak

I Abu Ghraib var det utrænede soldater fra nationalgardens reserve, der mishandlede fanger. I Falluja var det professionelle soldater og underofficerer, som ikke havde klare retningslinjer for forhørsteknik
29. september 2005

BOSTON - Nye afsløringer af mishandling og tortur af tilfangetagne irakiske oprørere bakker op om den udbredte formodning, at Pentagon og Bush-regeringen har lagt et slør over affæren for at beskytte højtstående officerer og politisk ansvarlige og skubbe ansvaret over på menige soldater.

I sidste uge offentliggjorde Human Rights Watch i New York vidnesbyrd fra to sergenter og en kaptajn i den amerikanske hærs 82. luftbårne division, hvori de beretter om overgreb på fanger i den fremskudte lejr Mercury nær Falluja mellem september 2003 og april 2004. Eksempler på mishandling synes stort set at være gengangere fra tidligere sager.

Den eneste forskel på behandlingen af irakiske fanger i Abu Ghraib-fængslet og Camp Mercury skulle ifølge hærkaptajn Ian Fishback være, at i Bagdad-fængslet var de nøgne, mens de tilbageholdte i lejren var påklædte.

'Enhedens ære på spil'

Kaptajn Fishback er den eneste af de tre vidner fra Camp Mercury, hvis identitet er kommet frem. Han er 26, uddannet på officersskolen West Point i New York og har kæmpet i Afghanistan og i Irak. De to andre er sergenter, som han anbefalede menneskeretsgruppen at tale med. Han har lovet de to sergenter anonymitet. Alle tre tilhører 504. faldskærmsenhed i divisionens 1. bataljon, der har hjemme på Fort Bragg i North Carolina.

Fishback fortalte medarbejdere ved Human Rights Watch i løbet af denne sommer, at han efter at have bevidnet overgrebene havde kontaktet sine øverstbefalende op til bataljonens chef. Hans kompagnichef mindede ham om, at "enhedens ære står på spil og at han ikke skulle regne med at få hans opbakning." Bataljonchefen mente, at behandlingen af de irakiske fanger lå indenfor Genève-konventionens rammer.

Frustreret gik kaptajnen helt op til hærens generalauditør med sin klage. Denne skal have svaret, at 'lænkning af afklædte personer under et forhør ligger indenfor konventionen', mens det er en overtrædelse at forbinde dem til elektriske ledninger, også selv om kontakten ikke er tændt. Det efterlod Fishback i en total forvirret tilstand, hvad angår tolereret og ikke-tolereret forhørsteknik i hæren.

Herefter skrev kaptajnen et brev til de to republikanske senatorer John McCain og John Warner. "Trods mine bestræbelser er det ikke lykkedes for mig at få klare og konsistente retningslinier fra mine ledere ... Jeg er sikker på, at manglen på en klar definition af hvad der er tilladt og ikke-tilladt har bidraget til en bred vifte af overgreb, herunder dødstrusler, tæv, brækkede ben, mord, udsættelse for ekstreme temperaturer, tvungen fysisk udmattelse, kidnapning, afklædning, søvnberøvelse og ydmygende behandling."

I rapporten nævner Fishback, at en menig soldat gik ind i lejrens detention og knuste en irakisk oprørers ben med en metalkølle. Oprøreren skulle have dræbt en amerikansk soldat.

Først da hæren fik nys om brevet til de to senatorer og Human Rights Watch-rapporten, begyndte Pentagon for alvor at undersøge Fishbacks anke. Men i går påstod kaptajnen i The New York Times, at hans forhørere i Fort Bragg er mere interesseret i at få opgivet de to sergenters identitet, end at undersøge hans beskyldninger.

"Jeg er bange for, at de to sergenter vil blive gjort til syndebukke," udtaler Fishback.

Fortrød mishandling

Netop tirsdag blev den sidste tiltalte for overgrebene i Abu Ghraib idømt en fængselsstraf på tre år. Den unge kvinde og mor til et 10 måneder gammelt barn, Lynn England, sagde højt og tydeligt, at hun fortrød den seksuelle mishandling af fanger, fordi "jeg har hørt senere, at offentliggørelsen af billederne førte til angreb på USA's væbnede styrker."

Lynn England er en tidligere arbejder på en kyllingefarm, som meldte sig til nationalgarden for at opnå fri adgang til en college-uddannelse. Herefter blev hun som så mange andre i sin sydstatsby medlem af reserven. Trænet i forhør af fanger blev hun aldrig. Soldaterne i hærens fremskudte lejr nær Falluja var derimod professionelt uddannede og burde derfor kende hærens regler for forhørsteknik nøje.

Kaptajn Fishback tillægger 'forvirringen' modsigende udtalelser fra øverste politiske hold. I sit vidnesbyrd til Human Rights Watch fortæller han, at hærofficerer tog for givet, at præsident Bushs karakteristik af afghanske fanger som ulovlige kombattanter udenfor Genève-konventionen gav dem større manøvrerum til at afprøve en hårdere forhørsteknik - også i Irak.

At behandle fangerne humant, som præsidenten nævnte, kan ifølge Fishback tolkes på mange forskellige måder. "Hvad betyder det egentlig," spørger han. "Vi officerer ved, hvad der står i konventionen, men da vi hørte, hvad Rumsfeld og Bush udtalte, blev vi forvirret."

"Det er uretfærdigt at holde menige og underofficerer ansvarlige for noget, der så oplagt i det mindste er et problem for officerskorpset, formentlig kombineret med statens udøvende organer."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her