Hvor går Karen Jespersen hen, når hun går. Det spørgsmål har ikke alene socialdemokrater stillet sig i lang tid. Nu er hun gået. Næste træk afventes med spænding, for Socialdemokraterne er det endda med tilbageholdt åndedræt. Den tidligere indenrigsminister kan stadig få partispændinger op til overfladen, men hvad værre er: Hun kan løbe med flere socialdemokratiske vælgere end godt er for Socialdemokraternes regeringsdrømme.
Dansk Folkeparti har længe haft hende på ønskesedlen. Det bekræfter ingen af parterne, selv om det er rigtigt, at man har talt sammen.
Men Karen Jespersen er jo også interessant for Venstre. Det store regeringsparti har brug for det usædvanlige ryk, som skal placere problemerne hos statsministerudfordreren Helle Thorning-Schmidt (S) og opmærksomheden hos statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).
Blandt politiske kommentatorer har Karen Jespersen altid været et godt samtaleemne, også fordi hun selv har været en del af Christiansborg-journalisternes klub som politisk medarbejder på Information og på TV-Avisen.
Karens næste træk er derfor godt som væddemål. Nogle tabte på, at hun ikke stillede op og blev borgmester i hjemkommunen Dragør. Det havde måske været interessant for det politiske menneske - men ikke spændende nok.
Der har også været den vurdering, at Karen Jespersen kunne stifte sit eget parti og få en solid placering i Folketinget. Partidannelser af den slags kræver knofedt og alt bøvlet med at sortere landsby-tosserne fra. Det er mere end troværdigt, når Karen Jespersen siger til en række medier, at hun ikke har planer i den retning. Det vil fjerne hendes politiske fokus fra indvandringsspørgsmålet til nedskrivning af nye partilove. Bvadr.
Hendes udtalelse ved afgangen fra Socialdemokratiet bekræfter hendes politiske fokus. Hun har ikke tillid til, at Socialdemokraterne kan føre en indvandringskritisk linje. Det er den nuværende regerings linje, hun vil have fastholdt. Det var et politisk menneske, der udtalte sig som politiker med ord, der peger fremad og på fortsat politisk deltagelse.
Det er meget interessant, at meningsmålinger har givet både Karen Jespersen og den radikale Nasser Khader muligheder for at blive partiledere i egne partier med mulighed for stor tilslutning, uden at nogen af dem har taget udfordringen op. Betyder det, at det næste valg kan afgøres af eller påvirkes stærkt af integrationspolitikken? Skal det ikke være et valg mellem de to store kandidaters tilbud om velfærdspolitik med eller uden skattestop?
Alt tyder på, at indvandringspolitikken vil ligge lavere, end da spørgsmålet dampede under krisen fremkaldt af Jyllands-Postens karikaturer og nogle imamers karikerede gengivelse af Danmark.
Men både Karen Jespersen og Nasser Khader kan stadig flytte de mandater, der skal til for at afgøre regeringsdannelsen. Foreløbig er Khader ikke færdig med de radikale, selv om han meget tit får markeret sin utilfredshed med sin placering i partiet.
Men Karen Jespersen er fri til at vælge. Det bedste tilbud? Dansk Folkeparti kan tilbyde en valgkreds i det storkøbenhavnske område, en fristende mulighed for at stille til valg i et direkte opgør med eksempelvis Helle Thorning-Schmidt. Men der skal først være folketingsvalg om knapt to år, og det er (for) længe at vente. Hvad kan Venstre tilbyde? En ministerpost som kan komme så hurtigt som næste regeringsomdannelse. Uanset hvad hun vælger eller lader sig lokke af, vil hendes valg efterlade Social-demokraterne i en vanskelig situation. Hun kan gøre begge partier bredere som ansvarlige velfærdspartier, fordi hun kommer med den sociale baggrund fra både partiet Venstresocialisterne og fra Socialdemokraterne.
Karen Jespersens næste træk kan vende op og ned på dansk politik. Det ved hun, det ved Venstres formand, det ved Pia Kjærsgaard. Faktisk er dansk politik ganske uigennemskueligt, indtil Karen Jespersen har spillet sit næste kort.
Kendere af Karen Jespersen har i mange år sagt, at Karens politiske projekt er Karen. Det er formentlig for snævert. Den socialdemokratiske splittelse omkring integrationspolitikken var med til at marginalisere hende politisk. Hendes næste træk, det logiske træk, er derfor at bringe sig i det integrationspolitiske centrum og marginalisere Socialdemokraterne. Det kan både Fogh og Kjærsgård også se helt tydeligt.
Helt tydeligt er det også, at et så politisk menneske som Karen Jespersen ikke forbliver partiløs i længere tid. Og hendes udmeldelse midt i valgperioden giver hende præcis den profil, at hun ikke løb fra det parti, der marginaliserede hende. Hun ventede, hun tænkte og snart handler hun.
Poul Smidt er journalist og tidligere kollega med Karen Jespersen som politisk medarbejder på TVA.