Læsetid: 3 min.

Karens ø-kuller

7. september 2000

SNEDIG RAD er hun, indenrigsminister Karen Jespersen. Med sine udfald mod flygtninge og indvandrere danser hun så tæt på Danmarks internationale forpligtelser – og almindelig anstændighed – at Pia Kjærsgaard føler sig jokket over tæerne. Men sådan som Pia er Karen slet ikke, siger hun. Altså Karen. Hun vil bare have en diskussion. Bedyrer Karen.
Og hvem kan dog have noget imod en diskussion? Ordet er jo frit her i landet? Jae og joe. De kongelige skal da vel vare deres munde. Og ministrene? De skal i hvert fald tænke sig godt om, fordi selv løst henkastede bemærkninger af omverdenen bliver forstået som erklæringer af en politik.

DET FORUROLIGENDE er, at der er grund til at tro, at Karen Jespersen nøje har tænkt sig om. Hun ønsker at stikke slamsugeren ned i folkedybet
og suge i den gæringstank, hvor socialdemokrater er sevet over til Dansk Folkeparti. Der er også grund til at tro, at Karen Jespersen mener sig i bedste indfor-ståelse med regeringens ledende socialdemokrater. Læs: Nyrup og Lykketoft. Og den mere eller mindre aftalte rollefordeling er klar nok: Hvis Jespersen suger så inderligt, at de radikale får opstød af det, vil statsministeren forstående dunke dem på ryggen: »Så, så, bette børn, sådan skal det heller ikke forstås. Hun er bare ivrig, og hun mener det godt.«
For to uger siden overrumplede Karen Jespersen sin omverden – og vist også sine egne embedsmænd – med sit forslag om at anbringe kriminelle asylsøgere »på et særligt center på et øde beliggende område. Man kan f.eks. tage en ubeboet ø.«
Listigt tilføjede hun: »Jeg indrømmer, at det har fået en lidt odiøs klang at sende dem ud på en øde ø, men det er bestemt en mulighed, der skal undersøges.«
Aha, altså kun undersøges. Således holder en politiker sine rævegange åbne.
Information foretog dagen efter en rundringning til asylcentrene. Den åbenbarede, at kriminaliteten – hvor den forekommer – består i butikstyverier. Så ubehagelige, de er for de lokale handlende, er de ikke grov kriminalitet, der kan berettige varetægtsfængsling, understregede flere politifolk.
Slog Danmark ind på at sætte butikstyve af fremmed herkomst i ø-internering, ville udlandet for alvor undre sig over, hvor dronningeriget er på vej hen.

VUPS, SPILLEDE Karens Jespersen sit næste stik, så det trumfede Dansk Folkepartis landsmøde i weekenden. Nu vil ministeren nedsætte en ekspertgruppe, der skal se på de demografiske virkninger af tilgangen af udenlandsk fødte. At det tænkeligt er demagogien nok så meget som demografien, der ligger ministeren på sinde, fremgår af, at hun end ikke havde fået strikket et kommissorium sammen for sit udvalg, da hun bebudede dets nedsættelse.
Dydsiret erklærede Jespersen til Politiken: »Debatten har kørt på meget på følelser. Jeg vil tilvejebringe ordentlige kendsgerninger. Og det er ikke kendsgerninger, der skaber problemer.«
Den hopper heller ikke alle i den socialdemokratiske folketingsgruppe på. Til Ritzau siger en modig Sandy Brinck:
»Fagfolk peger på, at en fremskrivning indeholder så mange ubekendte faktorer, at resultatet bliver rent gætværk.«
Dansk Folkeparti gør stolt opmærksom på, at både ø-interneringen og kommissionen er forslag, partiet forlængst har affyret. Tidligere er de mødt af socialdemokratisk raketskjold. Men nu:
»Det er utroligt. Hun er helt ustyrlig hende Karen Jespersen,« siger Pia Kjærsgaard.

FYRVÆRKERIET fortsætter. I går knalder Karen Jespersen af til Berlingske Tidende:
»Jeg vil i hvert fald ikke leve med et multikulturelt samfund. Det vil sige, hvor kulturerne er ligestillede.«
Det er en principerklæring, der vil noget. Den virkelighed, at Danmark mere og mere er – men øvrigt altid har været – et multikulturelt samfund, afviser ministeren. Og når hun ikke vil tåle andre kulturer ligestillede, hvem er så i tvivl om, hvor i hakkeordenen hun vil anbringe dem? Ellers risikerer vi, at udviklingen går skævt og skaber vold og spændinger, lyder det fra ministeren.
Samme dag kunne en katastrofe være indtrådt. Nogle lokale mænd sad i Holeby og drak og hidsede sig op, fordi de mente, at beboere på asylcenteret dér står bag cykeltyverier. Så lavede mændene nogle molotov-cocktails, og to tog ud og kastede dem mod centeret, hvor kun tilfældet og en kvindelig beboers hastige indgriben forhindrede, at en træbygning med mennesker gik op i flammer.
Sådanne grufulde handlinger er udtryk for en stemning, som ikke bare skyldes druk. Den ild, der hastigt blev slukket i Holeby, nærer ministeren over hele landet.

dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her