Læsetid: 6 min.

'Karikaturstriden var en milepæl for muslimerne'

Den tyske journalist Claudia Sautter har været korrespondent i Nordafrika. Nu har hun sammen med to kolleger skrevet bogen 'Jihads børn. Den islamistiske terror i den nye generation i Europa'. Information mødte hende i Frankfurt am Main
25. oktober 2006

FRANKFURT - En husransagelse i Sydtyskland. En femårig dreng står og kigger på, at nogle politimænd vender bunden i vejret på hans hjem og arresterer hans far. For at lette stemningen spørger en af betjentene drengen, hvad han vil være, når han bliver stor.

"Jeg vil være en mujaheddin ligesom min far og slå de vantro ihjel," svarer den lille purk prompte.

Claudia Sautter sidder i kantinen på Hessischer Rundfunk, den statslige tyske tv- og radiostation ARD's lokale kanal i delstaten Hessen. Hun ryger Benson & Hedges og er en lille bestemt kvinde i begyndelsen af 50'erne.

Historien om den fem-årige dreng, der har tænkt sig at vokse op for at slå ihjel, kan man læse i forordet til bogen Jihads børn. Den islamistiske terror i den nye generation i Europa. Den har Sautter netop udgivet sammen med to kolleger, Michael Hanfeld og Souad Mekhennet. De tre forfattere har rejst og researchet i islamiske og islamistiske kredse i Tyskland, Danmark, England, Holland, Jordan, Libanon, Marokko, Afghanistan og Pakistan.

Sautter ved rent faktisk, i modsætning til så mange andre, meget om islam og muslimer. Hun kender den arabiske og muslimske verden indefra. Siden 1980'erne har hun arbejdet for ARD. I 1990'erne var hun i en årrække tv-stationens korrespondent i Nordafrika og boede i Marokkos hovedstad Rabat.

En asymmetrisk konflikt

De tre journalister rejste til Danmark under karikaturstriden for at finde ud af, hvordan det kunne gå så galt.

"Vi tog udgangspunkt i karikaturstriden, fordi den i virkeligheden ikke handler om Danmark som land," siger Claudia Sautter.

"Den er en eksemplarisk konflikt, som blev påvirket af meget forskellige kulturelle og politiske erfaringer. Den var fuldkommen asymmetrisk. Den omfattede et veletableret flertal og et mindretal, som ikke har rigtigt accepterede repræsentanter. Et mindretal, hvoraf de fleste ikke er statsborgere. Dette mindretal føler ikke, at dets stemme er ligeberettiget. Og det gælder ikke bare for Danmark, men også for os i Tyskland," siger Claudia Sautter.

Hun nævner, at karikaturstriden udløste en heftig debat på islamistiske websites.

"Jeg er bange for, at man endnu ikke har begrebet, at den betegner en milepæl for muslimer i Europa i samlivet med de gæstgivende kristelige samfund. Det er endnu ikke blevet forstået i Tyskland. Den danske statsministers overraskelse viser, hvor bred grøften er - i den gensidige iagttagelse, i den gensidige uvidenhed og i vægringen mod at ville iagttage, der gælder begge parter. De danske muslimer har helt sikkert misforstået meget og forstår det danske samfund dårligt," siger Claudia Sautter.

Hun og hendes kolleger var dog forbløffede over, at man kunne undervurdere det verdenspolitiske aspekt af denne sag.

"Et er, at en avis som Jyllands-Posten ikke kunne vurdere det. Et andet er, at den danske statsminister ikke har næse for, hvad han skal gøre for at tage brodden af sådan en konfliktsituation. Det er han også blevet stærkt kritiseret for af sine europæiske kolleger, med rette, mener jeg."

"Jeg tror ikke, at det vil ske igen. Derfor var denne karikaturstrid også på en vis måde gavnlig. Den, der i dag ville begå samme fejl, kan intet lære. Det var slemt, at Rasmussen ikke kunne se problemet. Men alle er blevet klogere."

Som en muldvarp

- Gælder det også for tyskerne, som har oplevet chefen for Deutsche Oper pille en forestilling af plakaten, fordi hun var bange for at fornærme muslimerne?

"Jeg synes som de fleste andre, at operachefens beslutning er latterlig. Det er en forhastet beslutning. Men det er interessant, for den ville ikke være blevet truffet uden karikaturstriden. Men her drejer det sig jo ikke om karikaturer, der vil fornærme nogen. Aflysningen har dog sat en debat i gang. Og deltagerne på islamkonferencen i Berlin har nu meddelt, at de gerne vil ind at se forestillingen sammen. Det ville være fantastisk," siger Claudia Sautter.

Hun henviser til den islamkonference, som den tyske indenrigsminister Wolfgang Schäuble indledte for nylig. Vigtige tyske muslimske personligheder og foreninger deltager i konferencen, der skal indkaldes hvert halve år de næste to-tre år.

"Operachefen Kirsten Harms havde kunnet træffe en meget klogere beslutning. Når man bliver ringet op i sin sommerferie af Berlins indenrigsminister, så burde man fatte, at han bare vil af med Sorteper. Hun har opført sig lige så strategisk som en muldvarp," siger Claudia Sautter.

- Men hvad med de følger, karikaturtegningerne havde?

"Jeg synes ikke, at følgerne var rigtige. Der opstod en sneboldeffekt: Den ene slette gerning trak den næste med sig," siger Claudia Sautter, der under opholdet i Danmark også interviewede den danske imam Abu Laban.

"Abu Laban anstrengte sig faktisk for at inddæmme skaden. Da tegningerne var trykt, sagde han til Jyllands-Posten: 'Jeg vil gerne lave et Muhammed-seminar med jer'. Det afviste avisen. Det havde været en fin mulighed for debat om, hvorfor avisen gør det her, og hvorfor det er så stort et problem for muslimerne. Det er mig en gåde, at man ikke tog den diskussion. Det handlede vel om principper. Men principper er én ting, omgangen med principperne er noget andet."

På jagt efter en identitet

Sautters kærlighed til de arabiske lande er snart 25 år gammel. I 1983 boede hun et halvt år i en oase i Algeriet, og så var hun solgt. Årene som korrespondent i Rabat i 1990'erne fandt hun "vidunderlige". Men på trods af superlativerne svæver der ikke mange rosenrøde halvmåner over Jihads børn. Mener hun, at mange af Europas unge muslimer allerede er fortabt?

"De, der er i fare for at komme ud af kontrol, er måske et par tusinde. De, der i dag radikaliserer sig over internettet eller tilslutter sig jihad, kan vi ikke nå. Dem må man overlade til efterretningstjenesten. Man finder dem for det meste slet ikke. Det er ikke så mange i forhold til, at der er cirka 17 millioner muslimer i Europa," siger Claudia Sautter.

"Men man kan nå deres omgivelser. Miljøet er jo bestemmende. Med fanatikere kan man ikke tale. Man kan i øvrigt heller ikke tale med fanatiske nazier. Det er ikke specifikt for muslimer. Men de må tale med deres omverden."

"Omgivelsernes første opgave er at følge med i, hvad der sker i deres muslimske fællesskaber. De må vise, at de lever et liv i værdighed og respekt og med alle de rettigheder og pligter, deres islamiske liv tillader. Så lægger de også den jord brak, hadprædikanter forsøger at tilså på internettet eller fysisk, når de prædiker i baglokalerne. De slår jorden væk under dem. I vores bog viser vi, at de unge mennesker er på jagt efter en identitet. Den kan de finde hos hadprædikanterne. Men de kan også finde deres identitet et andet sted."

De ensomme moderate

- Når man læser Deres bog, slår det én, hvor forskellige disse unge mennesker, der bliver radikale muslimer, er?

"Ja. Om de nu har akademiske forældre eller er halvt tyske eller har pakistanske forældre fra landet, det er ikke givet på forhånd, at de vil vende sig fra vestlige værdier og hen imod den politiske islamisme. Og det er vigtigt at fortælle, at de familier, hvor sønnerne kommer ud af kontrol, er præcis lige så overvældede af sorg, afmagt, skam og vrede, som vi er. Og de er ladt helt alene. De er alene med deres opdragelsesvanskeligheder, og de er alene, når sådan noget sker. Muslimerne er også ofre. De er det fysisk, de er også ofre for attentaterne, og de er det, når deres børn pludselig bliver terrorister."

- I Danmark har vi politikeren Naser Khader. Han har været med til at stifte foreningen Moderate Muslimer. Han har det ikke altid let. De muslimfjendtlige tager ham til indtægt for deres synspunkter, og den modsatte fløj kalder ham en Onkel Tom.

"De liberale er altid de første ofre. Det minder mig på en vis måde om slutfasen i Det Tredje Rige. De liberale kunne ikke melde sig hverken hos kommunsterne eller nazisterne. Det sker også for de muslimer, som ikke vil vælge mellem pest og kolera. De moderate er ensomme. Og dog har vi så indtrængende brug for netop dem."

* Souad Mekhennet, Claudia Sautter, Michael Hanfeld: 'Die Kinder des Dschihad. Die neue Generation des islamistischen Terrors in Europa', 232 sider, Piper Verlag, München

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her