Læsetid: 4 min.

Katrina ændrer amerikanernes klimaholdning

Et flertal af befolkningen er nu kritisk over for Bushs klimapolitik. Tilhængere af bindende reduktioner af drivhus-gasser har vind i sejlene. Men præsidenten vil have mere olie raffineret
6. oktober 2005

BOSTON - De to tropiske orkaner Katrina og Rita har foranlediget et betydeligt skred i den amerikanske befolknings holdning til klimaopvarmning.

Det siger Philip Clapp, direktør for miljøgruppen National Environmental Trust i Washington, til Information.

I en meningsundersøgelse bestilt af hans organisation og gennemført i sidste uge af opnionsinstituttet The Mellman Group i Washington erklærer 51 pct. af 1.100 udspurgte sig enige i, at den globale opvarmning af Jordens overflade bør tilskrives de to orkaners størrelse og styrke. Kun 22 pct. er uenige, mens resten ikke har nogen mening.

"Det interessante er, at vi herefter spurgte, om de støttede præsident George W. Bushs afvisning af en obligatorisk reduktion af drivhusgasser. 54 pct. sagde, at de er modstandere af Bushs klimapolitik. Det er 10-14 procentpoints højere end ved sidste måling," fortæller Clapp.

Det opsigtsvækkende resultat kommer nogle få dage, efter at Washington Post i sin meningsmåling ikke registrerede nogen holdningsændring til klimaopvarmning efter Katrina og Rita. Årsagen til diskrepansen berører noget centralt i debatten om sammenhængen mellem den øgede opvarmning af Jorden og tropiske orkaner.

Modstandere af Kyoto-protokollens bindende reduktioner af CO2-udslip har peget på, at tropiske orkaners hyppighed ikke er vokset i de sidste 30 år, trods havvandets stigende gennemsnitstemperatur. Denne antagelse ligger til grund for meningsmålin-gens i Washington Post.

"Det er en fejl at spørge folk, om klimaopvarmningen forårsager tropiske orkaner. Selvfølgelig svarer folk nej. I sæsonen 2004 havde vi 13 orkaner i USA. Det vigtige spørgsmål at stille er, hvorvidt amerikanerne mener, at stormenes størrelse og styrke er vokset som følge af havvandets højere temperatur. Det er et flertal nu enige i," forklarer Philip Clapp.

Har sat en ny dagsorden

Holdningsændringen i den amerikanske opinion vil ifølge Clapp få konsekvenser for amerikansk klimapolitik i de næste par år.

"I de sidste par år har Irak-krigen domineret dagsordenen i medierne, og lige nu har vi 400.000 hjemløse evakuerede i Louisiana og Mississippi. Trods det er planlægning af et bedre beredskab undervejs i storbyer, som kan blive ramt af en ødelæggende tropisk orkan. Tropiske orkaner kan nå helt nordpå til Boston og Maine. I går offentliggjorde New York sin beredskabsplan."

En væsentlig årsag til meningsskredet er efter alt at dømme en mere kritisk dækning i amerikansk tv og aviser. Time Magazines forside spurgte i sidste uge: "BIDRAGER VI TIL AT FORVÆRRE TROPISKE ORKANER?" Ledende miljøaktivister som Bill McKibben (forfatter til klassikeren The End of Nature) og Ross Gelbspan (forfatter til The Heat is On) har været mere efterspurgte end nogensinde på radio og tv - også højreorienterede stationer, oplyser The Nation Magazine.

Philip Clapp har også bemærket en mere kritisk holdning fra journalister. "De er nu klar over, at ændringen i klimaet kan forvolde naturkatastrofer. Det opfatter de som en trussel på linje med Irak-krigen. Katrina har virkelig sat en ny dagsorden."

Kritikere af Bushs klimapolitik har desuden hentet krudt fra artikler i de to videnskabelige tidsskrifter Science og Nature. Science Magazine offentliggjorde 16. september en studie udført af Georgia Institute of Technology og National Center for Atmospheric Research, hvori de konkluderer, at "antallet af tropiske orkaner af styrke fire og fem er fordoblet over de sidste 35 år" og at "dette skift skete i en periode med voksende havtemperaturer."

Nature Magazine optrykte i august en undersøgelse af Kerry Emanuel ved Massachusetts Institute of Technology, hvori det hedder, at "energien udløst af en gennemsnitlig tropisk orkan på verdenshavene synes at være vokset med 70 pct. i de sidste 30 år, hvilket svarer til en 15 pct. højere maksimumvindsstyrke og en 60 pct. længere levetid for stormen."

"Alle steder vi fulgte en tropisk orkan, kunne vi konstatere en ændring i energien som en direkte følge af en ændring i den tropiske havoverflades temperatur," skriver Emanuel.

Disse to videnskabelige artikler er blevet citeret vidt og bredt, også på den store tv-station ABC.

Time Magazine slår i sin afsluttende sætning en dyster dommedagstone an. "I Washington har den ene regering efter den anden ignoreret drivhuseffekten og derved øget vores miljøgæld i samme omfang som vores nationale gæld. Humlen er, at når det gælder atmosfæren, så kan vi ikke ty til kreativ bogføring. Hvis vi ikke skaber balance på vores miljøkonti, vil klimaet med sikkerhed gøre det for os."

Bush: Spar på energien

Men hverken Bush-regeringen eller medierne synes endnu i stand til at gøre rede for de økonomiske ofre, som amerikanerne uvægerligt må bringe for at reducere drivhusgasserne. På sin pressekonference tirsdag i Det Hvide Hus nævnte præsidenten behovet for at spare energi i den kommende vinter, men lovede i samme åndedrag at presse på for at åbne flere olieraffinaderier.

Men det er ikke umuligt, at Bush-regeringens opfordring til befolkningen om at spare på energien kan give meningsfulde resultater.

"Vi forspilder omtrent 50 pct. af den energi, vi bruger i dette land, så mulighederne for besparelser er enorme," siger Kateri Callahan fra Alliance to Save Energy, der i samarbejde med Energiministeriet planlægger en offentlig energisparekampagne.

Kampagnen er ikke begrænset til husejere og bilister. Energiministeriet vil sende hold ud til de 200 virksomheder med størst energiforbrug i landet og rådgive dem om, hvordan de bedst kan spare energi.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu