Læsetid: 2 min.

Hvad Kennedy ville have sagt

Et dokumenteret tankeeksperiment, der viser hvilke råd, JFK nok ville have givet Bush, Condoleezza Rice, Rumsfeld og andre efterkommere
6. juni 2005

I disse dage kunne John F. Kennedy have fejret sin 88 års fødselsdag, og en 79-årig Marilyn Monroe ville kunne have sunget "Happy birthday, Mr. President." Ingen af delene vil som bekendt finde sted.

Til gengæld lever John F. Kennedys næsten jævnaldrende personlige rådgiver og taleskriver gennem 13 år, Ted Sorensen, i bedste velgående. Det hed sig dengang i staben i Det Hvide Hus, at Sorensen og Kennedy i tanke og handling var som én. "Jeg savner hans venskab, og vores nation savner hans visdom," siger Ted Sorensen. "Havde JFK levet endnu, ville han uden tvivl have været en person, hvis idealistiske bidrag til den offentlige debat og råd til vores ledere, ville have nydt stor bevågenhed. Hans råd til nutidens ledere ville formodentligt have lydt nogenlunde i denne stil:"

Til præsident George W. Bush om Irak, Iran og Nordkorea: "De Forenede Stater vil, som verden ved, aldrig indlede en krig. Denne ge-neration af amerikanere har fået nok - mere end nok - krig." (fra Kennedys tale til afgangsklasserne fra American University i 1963).

Til vicepræsident Dick Cheney om internationale organisationer og alliancer: "De Forenede Stater er hverken eneherskende eller alvidende. Vi udgør kun seks procent af Jordens befolkning ... vi kan ikke påtvinge de øvrige 94 procent af menneskeheden vores vilje." (fra Kennedys tale på University of Wa-shington i 1961).

Til udenrigsminister Condoleezza Rice om terrorisme: "Hvis et frit samfund ikke kan hjælpe de mange fattige, kan det ikke hjælpe de få, der er rige." (fra Kennedys indsættelsestale i 1961).

Til den amerikanske FN-ambassadør, John Bolton, om diplomati: "Sociale karaktertræk er ikke udtryk for svaghed. De Forenede Stater er vores sidste og bedste håb i en tid, hvor krigens værktøjer har udkonkurreret fredens." (fra Kennedys indsættelsestale i 1961).

Til forsvarsminister Donald Rumsfeld om rummet: "Vi har sværget, at man ikke skal se rummet, fyldt med masseødelæggelsesvåben, men med instrumenter til viden og forståelse. Dette nye ocean skal blive et hav af fred, ikke en ny skræmmende scene for krig." (fra Kennedys tale på Rice University i 1962).

Til præsident George W. Bush om stamceller: "For de af os, som ikke er eksperter ... må vi som vort sidste håb, henvende os til objektive og upartiske forskere, der udviser medmenneskelig ansvarlighed og pligt over for menneskeheden." (fra Kennedys tale til National Academy of Sciences i 1961).

Til pressesekretæren i Det Hvide Hus, Scott McClellan, om negativ presse: "Det er aldrig rart at læse nyheder, der er én imod, men det er en uvurderlig håndsrækning til præsidenten, om hvad der foregår og - selv om vi aldrig kan lide det... og ville ønske, de ikke skrev det - kunne vi ikke udføre vort hverv i et frit samfund, uden en meget, meget aktiv presse." (fra et fjernsynsinterview, Kennedy gav i 1962).

Om EU-forfatningen er der ikke et godt råd. Og om man ville have lånt lidt fra Kennedy og have sagt, "Spørg ikke hvad Europa kan gøre for dig, men spørg i stedet, hvad du kan gøre for Europa," ville det nok klinge lidt hult. Det følelsesmæssige fundament er der simpelthen ikke, hvilket antyder, at Kennedy - med hjælp fra Ted Sorensen - ikke blot var en ordets mester, men også havde en overordentlig god universel fornemmelse for, hvad der rørte sig i samfundssindet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu