Læsetid: 2 min.

Khader forlader Demokratiske Muslimer

Naser Khader bebuder sin afgang som formand for Demokratiske Muslimer. Foreningen har et halvt år til at finde en ny frontfigur
30. september 2006

Når foreningen Demokratiske Muslimer i dag markerer etårsdagen for offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne, er det startskuddet til et begivenhedsrigt halvår for den unge forening. Et halvår, der bl.a. byder på en omfattende satsning med jobbørser for nydanskere i flere store danske byer og oprettelsen af et internationalt netværk. Men det er samtidig også startskuddet på jagten efter nye ansigter til at repræsentere foreningen udadtil. Den altoverskyggende frontfigur og formand, Naser Khader, træder nemlig tilbage ved foreningens generalforsamling den 1. april næste år.

"Det har aldrig været meningen, at jeg skulle være formand i al evighed. Og når vi nu når hen til generalforsamlingen, er det meget naturligt, at jeg overlader ansvaret til nogle nye kræfter og bruger tiden på mit arbejde i Folketinget," siger Naser Khader. Han lægger ikke skjul på, at arbejdet i Demokratiske Muslimer har været en stor belastning for ham, hvilket også kom tydeligt til udtryk, da han i april bukkede under og blev indlagt på hospitalet med et ildebefindende.

"De folk, der sidder i bestyrelsen, er meget grønne i politisk forstand. Det har været en fordel, fordi vi har kunnet starte på en frisk uden at være hæmmet af fortiden, men det har også betydet, at det hele har været meget afhængigt af mig. Og det har været hårdere, end jeg regnede med," siger Naser Khader, der vil fortsætte som menigt medlem i foreningen.

Et andet fremtrædende medlem af bestyrelsen, den tidligere talsmand Fathi El-Abed, regner med at følge efter Khader ud af bestyrelsen, og han er dermed ikke et emne som ny formand. El-Abed, der også er næstformand i Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, understreger dog, at beslutningen ikke er ultimativ, og at der forinden skal findes de rigtige folk til at overtage ansvaret.

Kampen for demokrati

Et godt emne til ny formand er derimod den nuværende næstformand, Jamilla Jaffer, der af Naser Khader betegnes som "den oplagte efterfølger". Hun har dog ikke gjort op med sig selv, om hun er interesseret i formandsposten.

"Der kan ske så meget inden den 1. april, så det vil jeg slet ikke tænke på nu. Lige nu er Naser formand, og det er det, jeg forholder mig til," siger Jamilla Jaffer, der er uddannet jurist og fungerer som leder af Fagbevægelsens Videnscenter for Integration.

Under alle omstændigheder kommer den nye formand på noget af en opgave med at holde styr på foreningen, som har over 1.100 medlemmer, hvoraf godt halvdelen har skrevet under på foreningens grundprincipper. Netop principperne har helt fra stiftelsen den 4. februar skabt splid i foreningen. Godt en måned efter oprettelsen valgte en af medstifterne, Hadi Khan, således at forlade foreningen efter et opgør om sharia og dødsstraf.

Samtidig har der fra flere folk både udenfor og indenfor foreningen været et ønske om, at Demokratiske Muslimer skal markere sig mere i den politiske debat både nationalt og internationalt. Især i forbindelse med kampene mellem Israel og Libanon.

Men det er indtil videre blevet afslået af bestyrelsen.

"Vi skal ikke blande os i konkrete politiske spørgsmål, som hurtigt skaber splittelse i foreningen. I stedet skal vi koncentrere os om det, der kan holde os sammen: kampen for demokrati," lyder det fra Naser Khader.

ritzau

I

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her