Læsetid: 2 min.

Khmer-leder døde uden dom

Cambodjanere frygter, at ingen af de ansvarlige når at blive dømt
22. juli 2006

Håbet om, at de ansvarlige fra De Røde Khmerer for folke-drabet i Cambodja (1975-1979) nogensinde bliver dømt, svinder langsomt. Fredag døde en af bevægelsens centrale skikkelser kaldet 'slagteren', 80 år gammel.

Den etbenede militærchef Ta Mok var anklaget for at medvirke til massemord på op imod to millioner borgere i 1970'erne. Men han døde, inden retssagen mod ham ved den FN-støttede krigsforbryderdomstol overhovedet var begyndt.

De efterladte frygter, at de andre anklagede også dør, før retssagerne bliver afsluttet.

"Vi har mistet et nøglevidne. Hvis det varer for længe, dør de alle én efter én, og de døde kan ikke tale. Vi appellerer til, at farten sættes op," sagde Kek Galabru fra menneskerettighedsorganisationen Licadho om den militære leders død.

Berygtet internt

Ta Mok skulle have været den første for retten i retssagen, der har været ni år undervejs på grund af stridigheder i forhandlingerne mellem Cambodja og FN om retssagen. Men selvom anklagerne har indledt deres efterforskning, understreger Ta Moks død behovet for at få retssagerne overstået hurtigt. Så hurtigt, at man sikrer, at de dømte ikke ender i graven, inden de bliver dømt.

Flere end to millioner mennesker blev henrettet, døde af sult eller tvangsarbejde i de tre år, hvor De Røde Khmerer med Pol Pot i spidsen tvang millioner ud på landet i et forsøg på at skabe et utopisk landbrugssamfund. Ta Mok var berygtet for sin grusomhed, selv inden for det brutale Khmer regime, hvilket gav ham øgenavnet 'slagteren'. Hans kompromisløse jagt på en kommunistisk revolution i Cambodja, adskilte ham fra regimets ideologer og embedsmænd, hvilket gav ham en række massakrer på samvittigheden.

Den øverste leder af De Røde Khmerer, Pol Pot, døde i 1998. Andre overlevende centrale ledere, inklusive toplederen Nuon Chea, tidligere regeringschef Khieu Samphan og tidligere minister Leng Sary har alle rundet de 70 år. En alder, hvor mange frygter, at de ikke når at komme for retten, før de dør.

Ta Moks død efterlader kun Duch, som var leder af De Røde Khmereres torturcenter, Toul Sleng, direkte anklaget for folkedrabet.

Hvem der ellers risikerer at blive anklaget, er endnu uklart. En forsker i Folkedrab ved Cambodjas Dokumentationscenter frygter, at Ta Moks død vil få tusinder af cambodjanere til at stille spørgsmålstegn ved hele processen.

"Forestil jer, hvad der sker med de ofre, som har ventet så længe. Ta Mok døde på hospitalet uden en egentlig forklaring på, hvad der skete under regimet. Det har indflydelse på, hvordan vidnerne ser håbet for, at retfærdigheden sker fyldest," sagde han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu