Læsetid: 3 min.

Khmer Rouges dommere udnævnt

Annonceringen af de internationale nomineringer til Cambodjas retsopgør med Khmer Rouge falder sammen med et politisk magtskred i landet
15. marts 2006

PHNOM PENH - Det ligner bare en liste på 12 navne på juridiske eksperter. Men da de cambodjanske aviser søndag kunne rapportere, at FN havde offentliggjort sine nomineringer til de internationale medlemmer af den domstol, der skal præsidere for retssagerne mod de tilbageværende ledere af Khmer Rouge, var det resultatet af årtiers forarbejde mod målet, at den bevægelse, der udryddede en femtedel af landets befolkning, vil møde en dommer.

Listen, som blev offentliggjort samtidig med, at den krigsforbrydelsessigtede Slobodan Milosevic mødte sin død i en celle i Haag, er et oplæg til en krigsforbryderdomstol, der er nationalt og ikke internationalt funderet som den, der har behandlet folkemordet på Balkan. Det er nu op til de cambodjanske myndigheder at udvælge fem dommere og anklagere blandt verdenssamfundets nominerede, hvori indgår den newzealandske guvernør Silvia Cartwright, den amerikanske højesteretsdommer Martin Karopkin og to repræsentanter fra Balkan-domstolen: østrigske Claudia Fenz og polske Agnieszka Klonowiecka-Milart. Næste skridt bliver at nominere de af landets egne dommere, der skal udgøre den cambodjanske del af domstolen.

Årtiers forhandlinger

Det er blandt andet spørgsmålet om domstolens nationale eller internationale karakter, der har forhalet retsopgøret. I et land, hvor Pol Pots mænd havde udryddet stort set hele den uddannede klasse, vurderede FN's eksperter i 90'erne, at retssamfundet var for svagt til at kunne håndtere det massive retsopgør. Samtidig nægtede Cambodjas regering at overgive ansvaret for opgøret til en komplet international domstol. Nu er man nået frem til et kompromis, der er sammensat af repræsentanter fra Cambodja og fra det internationale samfund.

Også international finansiering er afgørende for retsopgørets gennemførelse. Der mangler 9,6 millioner US dollar i budgettet for domstolen, og her har foreløbig seks større donorlande ifølge domstolens talsmand Reach Sambath givet tilsagn om støtte.

Kongen mister magten

Annonceringen af domstolsnomineringerne falder sammen med et politisk vendepunkt i Cambodja, da Prins Norodom Ranariddh for en uge siden trådte tilbage fra sin position som formand for parlamentet. Ligesom Cambodjas nuværende konge, Norodom Sihamoni, er Ranariddh søn af den gamle konge Norodom Sihanouk, som har spillet den centrale rolle i landet i et halvt århundrede - først ved at blive landets første leder efter uafhængigheden i 1954, så ved at blive afsat ved et amerikansk sponsoreret militærkup og opfordre befolkningen til at "tage ud i skovene" - et kampråb, som betragtes som startskuddet for Khmer Rouge - og siden ved at hjælpe landet ud af både Khmer Rouges og den vietnamesiske regerings hænder.

Da prinsens søn Ranariddh vandt Cambodjas første valg i 1993, var det derfor som repræsentant for den umådeligt populære konge, han er søn af. Men siden da er Ranariddh langsomt, men sikkert blevet udmanøvreret af Cambodjas stærke mand, Hun Sen fra Cambodian People's Party, der hurtigt efter valget fik manøvreret sig frem til en usædvanlig post som andenpremierminister og siden har vundet slag efter slag i magtkampene mod Prins Ranariddhs royale koalitionsparti FUNCINPEC. Blandt disse magtkampe hører også ifølge rapporter fra internationale eksperter utallige menneskerettighedsovergreb så som bortførelser, mord, trusler, tortur og unfair retssager.

At den gamle konge den 31. oktober abdicerede og overgav sædet til sin ene søn Sihamoni, blev betragtet som et afgørende skridt mod den cambodjanske kongefamilies opgivelse af den reelle politiske magt. Kongens anden søn, Ranariddhs, tilbagetræden er et andet. Tilbage står det faktum, at premierminister Hun Sen er godt på vej mod den totale, uforstyrrede magt over landet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her