Læsetid: 3 min.

Kierkegaard holdt 15-årig sexslave

11. november 2005

Egentlig er det utroligt, at ingen tidligere har forstået at afsløre Søren Kierkegaard som en notorisk og skruppelløs vellystning. Tag nu et af de hastigt nedskrevne breve til vennen Emil Boesen:

"Kjere! Kom lidt hen til mig i Eftermiddag saadan ved det Lag Kl. 6. Din S.K."

Kom lidt hen til mig! Hvad er dette andet end en brunstig elskers utålmodige efterlysning af det forhåndenværende middel til at tilfredsstille sit begær? Man skal jo omtrent være døv og blind for ikke at kunne afkode den krypterede meddelelse bag det fingerede tidspunkt...

At Kierkegaard således stod i et homoerotisk forhold til Emil Boesen, kan der ikke længere herske tvivl om - og godt det samme, for det dydsmønster, nogen har villet gøre af ham, kan da kun tilfredsstille frigide hystader og katolske præster. Kierkegaard havde en sund appetit på sexuelle nydelser, og derfor tog han for sig af både mænd og kvinder, drenge og piger.

I 1848 lykkedes det ham sågar at spinde en hel familie ind i sit hedonistiske net, da han med trusler, penge og falbelader lokkede alfonsen Strube - som nogen fantasiløst har villet gøre til snedkersvend - til at flytte ind hos sig sammen med en villig kone og ikke mindst to smækre døtre, Frederikke på seks og Elisabeth på 11. Fire år senere brød den umættelige magister med Strube, formentlig fordi sexslaven Elisabeth var blevet ham for gammel. Vi ved jo, at han allerede i 1841 kasserede den 19-årige Regine Olsen og frimodigt lovede i stedet at finde sig "en ungblods Frøken til at forynges".

Garff og arkivrotten

Alt det pladder om, at Kierkegaard som en anden samaritan skulle have taget sig barmhjertigt af Strube, er det rene og skære sludder. Derfor er det kun godt, at Joakim Garff i det nyeste oplag af sin mesterlige Kierkegaard- biografi SAK fastholder, at Strube var Kierkegaards "tjener", en delikat omskrivning af de pikante realiteter.

Mens han bor hos Kierkegaard, optræder Strube ganske vist som "Snedkersvend" i journalen på Frederiks Hospital, i brandrullen og i folketællingslisten, men alt dette er kun detaljer.

Desværre har Garff alligevel rystet på hånden og sat en del af sin vitalitet over styr, da han i det nye oplag har indrømmet sine pedantiske kritikere, at Kierkegaards elskede barndomslærer nok alligevel ikke var pædofil. Sikken skævert! Ligeledes har Garff kedeligt nok skrevet en vis tjener Anders ud af afsnittet om Jyllandsrejsen i 1840, for når målet er Sædding, skal man være en snerpet arkivrotte for ikke at se det hele som en veltilrettelagt sexrejse, hvor mere end én jysk karl sikkert er blevet taget i den bare og hvirvlet med i høet sammen med Søren og Anders - dén Anders, som Kierkegaard selv kalder "mit Legeme"!

Svigerfar retter

Nu må vi bare håbe på, at SAK trods disse skavanker stadig kan sælge godt nok til snart at komme i et revideret oplag, så vi læsere igen får, hvad vi begærer. Derfor noterer jeg mig med tilfredshed, at Weekendavisens uforlignelige Ulrik Høy med sin mægtige pen tager svigersønnen Garff i skole i en klumme, hvor han også skoser Bo Lidegaard for i sin biografi om Jens Otto Krag at have glemt at føre regnskab med den danske Don Juans forførelser.

"Når biografien om Søren Kierkegaard skal tilføjes korrektioner om de farvebånd, hr. Søren brugte i skrivemaskinen på den store Jyllandsrejse, så kalder Krag-biografien på supplementer i ikke mindre farveprægtig mængde."

Overvejer man nu, hvilke triste konsekvenser det ville få, om Mozart skulle have ført bevis for hver eneste af de 1.003 piger, Don Juan forførte i Spanien, så kan man kun tilslutte sig Høys biografiske sandhedskriterium: "Mangel på facts? På skriftlige kilder? Åh min bare."

Petrus Haufniensis er Kierkegaard-kender, nøjagtig som forfatteren Peter Tudvad, med hvem han deler et vist slægtskab.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu