Læsetid: 1 min.

Kina fremlægger ny miljøplan

Energibesparing, landbrugsudvidelser og plantning af skove. Kina har selv fremlagt en miljøplan, der skal kæmpe mod den globale opvarmning
5. juni 2007

Selvom Kina mener, at USA skal gå forrest, når det gælder udledningen af drivhusgasser, har landet også selv lagt en miljøplan for at mindske den globale opvarmning.

Det skal ske gennem energibesparing, udvidelser på landbrugsområdet samt plantning af skove.

Planen skal ligeledes modstå internationalt pres, hvis det kræves, at Kina skriver under på kvoter for at inddæmme udledningen af CO2.

Myndighederne i Beijing gør det nemlig klart, at miljø-restriktioner hæmmer den økonomiske udvikling i de fattige lande, og det vil gøre mere skade end selve klimaforandringerne efter deres opfattelse.

Den kinesiske miljøplan kommer to dage før, den kinesiske præsident, Hu Jintao, deltager i et møde sammen med lederne fra G8-landene, der netop har fokus på global opvarmning.

"Planen er, at tegne kridtstregerne op inden G8-topmødet. Beijing vil være sikker på, at Kina ikke bliver målet for den internationale debat om global opvarmning," siger energiekspert Wenran Jiang.

Vesten har større ansvar

I miljøplanen gør Kina opmærksom på, at landet er klar over de trusler global opvarmning medfører. Oversvømmelser, stigende vandstande i verdenshavene samt smeltende gletsjere.

Og Kina lover at støtte vind- og solenergi, genbrug på industriområdet samt diger, der kan stå imod de stigende vandstande.

Men kineserne slår fast, at de rige lande udleder flest drivhusgasser og stadig har langt mere udledning per indbygger end Kina, så de skulle hellere fokusere på deres egen miljørigtige udvikling end at tvinge fattige lande til at acceptere kvoter på udledning af drivhusgasser.

ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her