Læsetid: 1 min.

Kina og Japan strides

Kina siger nu, at landets forhold til Japan er det værste i 30 år. Japan betegner situationen som 'meget ubehagelig'
19. april 2005

BEIJING - Kina sagde i går, at forholdet til Japan er det dårligste i over 30 år, og det afviste at give japanerne en undskyldning for de seneste ugers voldsomme demonstrationer, som blandt andet er gået ud over japanske skoler, butikker og diplomatiske repræsentationer.

Samtidig sagde Japan, at der trods den "meget ubehagelige situation" ikke er årsag til at ændre den politik, der har fået titusinder af kinesere på gaden i protest mod Japan.

Da Japans udenrigsminister, Nobutaka Machimura, mandag mødtes med Kinas viceudenrigsminister, Wu Dawei, blev forholdet mellem de to lande beskrevet i dystre vendinger.

"Der er alvorlige vanskeligheder mellem Kina og Japan i øjeblikket. Det er den sværeste tid siden etableringen af diplomatiske forbindelser i 1972," sagde Wu, som rettede skylden mod Japan og landets manglende vilje til at erkende krigsforbrydelser i dets blodige historie.

Senere i går sagde den højtstående kinesiske politiker og tidligere udenrigsminister Tang Jiaxuan til Machimura, at den kinesiske regering er utilfreds med Japans Taiwan-politik. Det var tilsyneladende en henvisning til, at Japan og USA tidligere på året definerede Taiwan som et fælles sikkerhedsspørgsmål.

"I de seneste år er der sket tilbageskridt fra Japans side med hensyn til spørgsmålet om historien og om Taiwan, og dermed har Japan mistet det kinesiske folks tillid," sagde Tang ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Forholdet mellem de to lande blev kraftigt forværret af, at Japan har godkendt en skolebog, som dækker over japanske grusomheder under Anden Verdenskrig. Desuden er Kina imod Japans forsøg på at få permanent plads i FN's Sikkerhedsråd.

Forbindelserne mellem de to nabolande er også blevet belastet af en strid om olie- og gasudvinding i Det Østkinesiske Hav.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her