Læsetid: 3 min.

Kina lever ikke op til WTO-forpligtelser

Kinas handel med omverdenen er mere end fordoblet siden landet blev medlem af WTO, men specielt USA og EU anklager Kina for ikke at leve op til sine WTO-forpligtelser
10. december 2005

BEIJING - WTO-medlemmerne samles i næste uge i Hong Kong i et forsøg på yderligere at liberalisere verdenshandlen. Men samlingen i byen vil sandsynligvis også fokusere på Kinas rolle, efter landet i 2001 blev optaget i klubben.

Siden Kina gjorde sin entre som klodens centrale produktionsbase og blev medlem af WTO, er scenen, hvorpå international handel udspiller sig, blevet gevaldigt ommøbleret. Da Kina blev optaget i verdenshandelsorganisation, lå landets årlige udenrigshandel på 500 mia. dollar. I dag, kun fire år senere, er det tal steget til 1.200 mia. dollar, og folkerepublikken er klodens tredjestørste handelsnation.

Ifølge en undersøgelse af Verdensbanken har WTO-medlemskabet resulteret i en årlig økonomisk gevinst på 40 mia. dollar for Kina, og har på verdensplan tilført 75 mia. dollar om året i reel indkomst.

Medlemmerne af handelsorganisationen diskuterer dog stadig, om den kinesiske indflydelse er positiv eller negativ. Som den midlertidigt afværgede tekstilkrig mellem EU og Kina beviste tidligere på året, har omverdenen svært ved at omstille sig til Kinas enorme økonomiske vækst. Kinas galoperende udvikling har skabt en uslukkelig tørst efter energi og varer, hvilket har sat flere globale markeder under pres. Og Kinas flodbølge af billige eksportvarer, fra tv-apparater til skjorter, har skabt strid med EU og USA, der mener, at Beijing endnu ikke spiller efter de samme spilleregler som WTO's andre medlemmer.

Specielt amerikanerne langer ud efter kinesisk handelspolitik, som kaldes unfair. USA's store handelsunderskud med Kina er kilde til vedblivende fortrydelse i Washington, som mener, at Beijings lave kurs på sin valuta giver en uretfærdig konkurrencefordel, der er årsag til, at amerikanere mister deres job.

Samtidig fører Kina, når det kommer til anti-dumping-sager. Af de omtrent 2.500 anti-dumping-sager, der er blevet hørt af WTO fra midten af 1990'erne til 2004, var 386 mod Kina.

Inden for de sidste fire år er USA's eksport til Kina steget med 80 procent. Men handlen i den anden retning over Stillehavet er seks gange større, og det forventes, at Kina i 2005 vil have et handelsoverskud på 200 mia. dollar overfor USA.

Den kinesiske regering beskriver selv sin indsats for at leve op til WTO-reglerne som "forholdsvis god". Beijing siger, at der er ændret over 2.000 love og bestemmelser, og flere end 800 andre er blevet afskaffet for at leve op til WTO-reglerne.

Faktisk har Kina, mod forventning, sænket sine importtariffer til gennemsnitligt 9,4 procent fra 15,3 procent i starten af 2001. Kinas import er steget kraftigt siden landet åbnede sine markeder efter optagelsen i WTO, hvor Beijing gik med til en hurtigere åbning af det hjemlige marked end noget andet land, der er blevet optaget i organisationen. Og værdien af Kinas import stiger hurtigere end eksporten.

Svære kår for ophavsret

Udenlandske regeringer og virksomheder anerkender da også, at Kina har gjort fremskridt, men især vestlige virksomheder mener, at Kina stadig skal tackle flere problemer, der hæmmer deres eksport til Kina og virke i landet. Det gælder specielt en ekstrem mangel på beskyttelse af ophavsret, restriktioner på distribution i Kina og de kinesiske reglers manglende gennemsigtighed.

En talsmand fra WTO sagde i slutningen af november, at både EU og USA over for organisationen finder, at de "stadig har alvorlige bekymringer" om Beijings indsats for at liberalisere udenlandske firmaers adgang til det kinesiske marked. EU påpegede som de største knaster manglende liberalisering af bilindustrien, bankvirksomhed, telekommunikation og problemer omkring beskyttelse af ophavsret.

"Håndhævelse af ophavsret vedbliver at være ineffektiv," sagde USA i en redegørelse til WTO om situationen i Kina.

Kinesisk piratkopiering og manglende beskyttelse af ophavsret har i længere tid været USA's og europæiske landes største klagepunkt over for kinesisk handelspolitik. Det vurderes, at det hvert år koster vestlige firmaer mindst 16 mia. dollar i tabt salg, at der i Kina i stort omfang produceres piratkopierer af alt fra computere og medicinalvarer til dvd'er og tøj.

Den kinesiske regering har opfordret til større tålmodighed fra sine kritikeres side, og siger, at den europæiske og amerikanske kritik ikke er konstruktiv. USA bør fokusere mere på at hjælpe Kina i stedet for "at pege fingre", sagde den kinesisk regering til amerikanske anklager i sidste måned.

Ved indmeldelsen i WTO lovede Kina en drastisk reducering i produktionen af forfalskninger, men Beijing kritiseres for ikke at have gjort nok. Kinas love på området vurderes at være af international standard, men håndhævelsen har været utrolig slap.

Læse mere på:

tema.information.dk/wto2005

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her