Læsetid: 6 min.

Kinas Moderflod tørrer ud

Det daglige liv og udkomme for 120 millioner mennesker er på spil. Kinas Gule Flod er ramt i sit udspring af de globale klimaforandringer
3. januar 2006

Se Den Gule Flods vande

stiger ned fra himlen.

De iler mod havet

for aldrig at vende tilbage

Li Bai (Li Po), 701-762

Kilderne til Den Gule Flod, Huang He, i Kina er ved at tørre ud. Det skyldes den globale opvarmning, som virker særlig stærkt i det tibetanske højland, hvor floden har sit udspring.

Den Gule Flod er en af verdens længste, kun overgået af Nilen, Amazonfloden og Yangtse. Den kaldes Kinas Moderflod. Ved dens bredder opstod den kinesiske civilisation for op mod 6.000 år siden. I dag er mere end 120 millioner mennesker afhængige af Den Gule Flods svindende vand. Det bruges især til at vande markerne, men også som drikkevand og vand til industrien. Desuden er der mange steder anlagt dæmninger med vandkraftværker.

Mere end halvdelen af flodens vand kommer fra kildeområdet i det tibetanske højland. Vi kender Tibet som 'Verdens Tag'. I Kina taler man om 'den tredje pol'. Der er sydpolen og nordpolen og det tibetanske højland. Klimaet minder om Arktis' og er lige så sårbart.

50.000 miljøflygtninge

Temperaturen er steget næsten en grad i gennemsnit. Gletscherne tør og trækker sig tilbage. Bjergsøerne skrumper. Permafrosten tør. Vandet synker dybere ned og overfladen tørrer ud. Samtidig er mængden af nedbør taget kraftigt af, især i 90'erne. Når regnen endelig kommer, falder den mere heftigt, på én gang.

Det varme og tørre klima, med mindre is og sne og søer og færre bundfrosne enge til at holde på vandet, betyder at mere vand fordamper eller synker dybere ned. Overfladen tørrer ud, vegetationen forsvinder, det gule ørkensand breder sig.

Greenpeace i Kina arrangerede en ekspedition til området i sommer og udgav en rapport om de videnskabelige kendsgerninger i efteråret.

"Der er allerede 50.000 miljøflygtninge i området, men de ved ikke ret meget om årsagen til deres problemer," siger Li Moxuan, der arbejder hos Greenpeace i Beijing. Information mødte hende på FN's klimamøde i Montreal for nylig.

Ikke mere at miste

"Det hele sker langsomt," påpeger hun. "De gamle fortæller, at der var græs til knæene og kilder alle vegne, dengang de var unge. Nu er flodlejet tørt og græsset når knap nok op til tåneglene. Men de accepterer det bare. 'Sidste år var et dårligt år, men i år er det værre'."

"Jeg mødte den 80-årige Luo Wa og hans kone. De havde 100 yakokser og levede godt. Nu overlever de på madrationer fra regeringen. Hele deres ejendom er en måtte på jorden. De har heller ingen børn til at forsørge dem. Det er grufuldt."

"Den lokale befolkning er vokset op med at leve af yakokserne. De er helt afhængige af græsning til deres dyr. Anden ejendom har de ikke. De er så sårbare. Hvert år mister de lidt flere dyr. Til sidste har de ikke mere at miste."

"Den globale opvarmning ved den lokale befolkning ikke ret meget om," siger Li Moxuan. Men på højere niveau i samfundet og blandt befolkningen i byerne er der en voksende bevidsthed om, at noget er helt galt med klimaet, tilføjer hun.

En barriere er brudt

"Permafrosten er nøglen til at forstå hele miljøødelæggelsen i området, selv om det er lidt svært at forstå," siger Li Moxuan.

"De bundfrosne områder danner en naturlig barriere. Når permafrostens udbredelse bliver mindre og frosten ligger dybere nede om sommeren, kan jorden ikke holde på vandet. Overfladen tørrer ud, græsgangene forsvinder. Endestationen er ørken."

Når det permanent frosne lag ligger dybere og vinterens frost bliver mildere, opstår der et lag mellem den frosne overflade og permafrosten, hvor vandet er flydende, også om vinteren. Vandet siver ud mod kanten af de permafrosne områder, som samtidig trækker sig tilbage, nogle steder helt op til 15 kilometer. En større del af den sparsomme nedbør siver dybere ned i undergrunden. Enkelte steder er virkningen af disse fænomener blevet så stærk at floden ikke fyldes med vand men tværtimod drænes for vand i de områder, den løber igennem.

Selve drivhuseffekten bliver forstærket når permafrosten tør. Kulbrinter fra fortidens plantevækst bliver nemlig frigivet i form af metan, der er en kraftig drivhusgas.

Ørkenen breder sig

Dertil kommer, at broer, bygninger og veje bliver ødelagt, når fundamenterne synker.

Satellitovervågning viser, at overfladen har ændret sig stærkt i de seneste 15 år. Områder med forringet, udtørret jordbund omfatter nu 34,4 procent af hele området og selve den form for ørken, der består af gule sandklitter, vokser 1,83 procent om året.

Gletscherne i området er formindsket med 17 procent siden 1966 og vandstanden i bjergsøerne er faldet. Det medfører, at floden ikke bliver reguleret. Under normale omstændigheder vil isen smelte i perioder med høj temperatur og tørt vejr, så floden får vand. I perioder med lav temperatur og stor nedbør, vil vandet blive lagret som is. Denne naturlige regulering bliver undermineret.

En flod med store udsving

Det er vigtigt for de mennesker, der lever længere nede ad floden. Den Gule Flod er nemlig i forvejen svær at styre.

Fra højlandet i Tibet løber den gennem dybe slugter og slår et stort sving nordpå gennem tørre ørkenområder og stepper i Det Indre Mongoli. Derfra fortsætter den 5.464 kilometer lange flod mod syd mellem løss-bjergene før den igen drejer mod øst, ud over det frugtbare, tæt befolkede lavland.

Vandmængden i floden svinger meget. I oversvømmelsessæsonen fra juli til oktober kan der være 17 gange så meget vand som om vinteren i den øvre del af floden. Længere nede er udsvinget endnu større. Og vandmængden kan stige og falde brat.

Sikring mod oversvømmelser er derfor et gammelt problem, især i lavlandet. Floden har sit navn fra de store mængder af ler og silt (jordpartikler med en meget lille kornstørrelse, red.), den fører med sig. I tidens løb har den aflejret meget af det på sin vej gennem Riget i Midten.

Den gule ørken

For at forhindre oversvømmelserne, har man bygget digerne højere og højere. Enkelte steder ligger flodlejet op til 10 meter højere end omgivelserne.

Problemet med oversvømmelser bliver ikke mindre, men tværtimod større, på grund af klimaets forandring: I gennemsnit er der mindre vand i floden, men når den svulmer op, sker det hurtigere og stærkere end før.

Udtørringen er dog det største problem. I de seneste 20 år er det blevet mere og mere almindeligt, at dele af floden simpelthen holder op med at bevæge sig, siger Li Moxuan.

"Flodens navn vil skifte betydning," frygter hun. "I stedet for at henvise til det gule ler kommer det til at betyde det gule ørkensand, der hvor floden var engang."

I forvejen har Den Gule Flod verdensrekord i udnyttelse af vandet, skriver regeringens flodkommission på sin hjemmeside. Mennesket bruger mere end halvdelen af flodvandet til sine egne formål, først og fremmest til at kunstvande markerne, men også 1,1 milliard kubikmeter til industri- og drikkevand.

Forbruget af vand fra floden er vokset støt siden 1940'erne, i takt med den voksende befolkning og økonomi. En af den aldrende formand Maos sidste projekter var at sætte byggeri af kanaler i gang for at lede vand fra Yangtse og andre floder i det sydlige Kina mod nord til Den Gule Flods område.

Så klimaets forandring er et ekstra pres på et flodsystem, der i forvejen var bragt ud af balance.

Og sådan er det i hele Kina med virkningen af den globale opvarmning. I gennemsnit kommer der mere nedbør i Kina som helhed, men øget nedbør og tørkeperioder opvejer ikke hinanden. De forstærker hinanden.

"Sidste år oplevede den sydlige halvdel af Kina sin værste tørke i 50 år, med milliardtab til følge. I sommer så vi til gengæld mange oversvømmelser. Begge dele bliver mere almindelige. Virkningerne forstærker hinanden," siger Li Moxuan.

Rapporten fra Greenpeace kan findes på www.green-peace.org/china/en/press/reports.

Flere billeder på http://activism.greenpeace.org/yellowriver/en.html

Se også

www.yellowriver.gov.cn/eng

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her