Læsetid: 3 min.

Kineserne henter inspiration i Sverige

Sverige og Kina har underskrevet aftaler i milliardklassen på konferencen om bioenergi i Jönköping. Kineserne vil have svenskernes viden og erfaringer
3. juni 2006

JÖNKÖPING - "Det er et historisk øjeblik." Sådan startede en smilende Kent Nyström, vicedirektør i Sveriges Bioenergi Forening, Svebio, præsentationen af sine nye partnere, kineserne, ved en pressekonference på World Bioenergy 2006 i Jönköping.

Han er en glad mand, for Svebio har netop formidlet en kontakt mellem den kinesiske stats sammenslutning af elselskaber, verdens største energiproducent, og svensk bioenergi og andre svenske aktører på området. En kontakt til flere milliarder svenske kroner.

Kineserne og svenskerne har underskrevet én fast aftale, hvor kineserne skal have adgang til svenske erfaringer fra kraftværket Ena Kraft. Derudover har kineserne givet to tilkendegivelser på fremtidige investeringer i Sveaskog, som udvinder skovbrændsel, og Härjedalen, som blandet andet producerer ethanol.

Den kinesiske delegation, ledet af Liu Zhen Ya, præsident for de statsejede kinesiske elselskaber og øverstrangerende inden for energi i den kinesiske regering, blev langt om længe bedt om at tage plads ved bordet med sin kinesiske tolk.

Der var tavshed blandt journalisterne, for ingen vidste rigtig, hvad de skulle spørge om. En sydafrikansk journalist brød isen og spurgte, hvordan Kina ville lave methanol. Han havde misforstået, at det ikke handlede om methanol, men ethanol. Kineserne lod sig ikke mærke med det. Efter ordvekslinger frem og tilbage mellem tolken og Liu Zhen Ya på kinesisk kom svaret fra tolken på klingende amerikansk: "Wood".

Det blev ved et senere spørgsmål uddybet, at kineserne ville anvende både almindeligt træ og genmanipulerede træer i en ny fabrik, der skal producere træpiller, briketter, fjernvarme, el og ethanol af træprodukter og affaldsprodukter fra skov-industrien i Kina på basis af svenske erfaringer fra Härjedalen.

Den kinesiske delegation blev lidt mere snakkesalig, da en journalist spurgte til investeringen: "Det er en win-win situation. Men Sverige er den største vinder," sagde Liu Zhen Ya.

Der er lidt forskellige meninger om, hvorvidt Sverige kommer til at tjene på aftalen på længere sigt. Industrien i Sverige er ikke tryg ved situationen.

"Vi mister vores konkurrenceevne på området. Vi skal værne om vores viden, for ellers mister vi vores business," siger en repræsentant for den svenske pendant til Dansk Industri.

Kent Nyström, vicedirektøren fra Svebio, mener, at kineserne får den samme viden før eller siden.

"Der er ingen risiko i, at Kina kommer til Sverige og får del i vores viden. Vi kan lige så godt samarbejde. Det er trods alt bedre at tjene penge end at holde vores kraftværker hemmelige," siger Kent Nyström og tilføjer, at vi skal huske, at vi lever i en globaliseret verden.

"Danskerne kan opfinde noget. Svenskerne kan opfinde noget andet og kineserne noget tredje. Jeg synes hellere, vi skal lære af hinandens erfaringer, for så kan vi sammen blive bedre," siger han.

Viden frem for teknik

"Kineserne vil ikke have teknik, de vil have viden," forklarer Eddie Johansson, direktøren fra Ena Energi. Han er stolt af sit lille kraftværk, der producerer 26 Megawatt energi af træpiller.

Kineserne vil klone det 125 gange og håber, at de af svenskerne kan lære at anvende deres biomasse bedre.

Hvert år brænder kineserne en million ton halm af. Sidste år betød det, at motorvejen mellem Shanghai og Beijing måtte lukke 40 gange på grund af for meget røg.

"Kineserne kan ikke altid kontrollere røgen, og det betyder, at landsbyer brænder ned, og folk dør," siger Kent Nyström. Han forklarer, at et andet incitament for kinesernes interesse i at udnytte halm bedre er, at hvis nogen dør i forbindelse med afbrænding af halm, straffes det med dødsstraf i Kina.

Derfor skal kineserne til Enköping for at se, hvordan svenskerne driver deres elværker; hvordan de tænker og agerer. Kina har allerede den første kopi klar i august, og otte mere er under opførelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her