Læsetid: 12 min.

Kinky som guvernør i Texas

Der er optræk til et historisk valg om guvernørposten i Texas til november. Det konservative og kristne politiske etablissement er truet af en uafhængig kandidat, der kalder sig Kinky
12. august 2006

"Det eneste problem med baptisterne er, at man ikke holder dem under vandet længe nok"

Richard 'Kinky' Friedman

Jeg kører ad Highway 290 mod Austin for at møde manden bag ovenstående bombastiske udsagn, Richard Friedman - det selvudnævnte 'Røvhul fra El Paso', eller bare Kinky Friedman. Sådan er han kendt fra en lang karriere som countrymusiker og forfatter, begge dele med kultstatus i USA og Europa.

I 1970'erne turnerede han flittigt med sit band, Kinky Friedman and His Texas Jewboys, men et voldsomt kokainmisbrug tvang ham midlertidigt til at skifte guitaren ud med skrivemaskinen. For dem der kender til musikken, bøgerne eller mandens grovkornede kommentarer, vil det nok komme som lidt af en overraskelse, at der til det texanske guvernørvalg i november kommer til at stå Kinky på stemmesedlen.

Men det er ikke desto mindre sandt. En af USA's mest konservative stater oplever i år et valg, der allerede nu er blevet udnævnt til at være historisk. Siden den texanske revolutionshelt Sam Houston har Texas ikke haft en uafhængig guvernør. Ingen har formået at bringe sig til tops i det politiske hierarki uden opbakning fra enten Det Republikanske eller Det Demokratiske Parti.

Det vil Kinky gøre noget ved. Og han er ikke alene - hverken som uafhængig kandidat eller med sit noget bizare navn.

Texas' kvindelige skattechef, Carole Strayhorn, søger for tiden om tilladelse til at stille op som 'One Tough Grandma'. Dermed bliver den nuværende republikanske guvernør Rick 'Good Hair' Perry, der er kendt for sin sirligt velsiddende frisure og sit kirkelige engagement, udfordret af en cowboy ved navn Kinky og en sej bedstemor. Den demokratiske kandidat Chris Bell, der er en tilforladelig familiefar, har været anonym indtil videre.

I udkanten af Austin ligger boghandelen Book People i en klods af glas og beton. Kinky Friedman skal signere sin nye bog Cowboy Logic, og jeg har fået mulighed for at møde ham inden. Bortset fra Kinkys frivillige kampagnepersonale, der sætter plakater op med sloganet Kinky For Governor - Why the Hell Not, og et kamerahold, der rumsterer med deres udstyr, er her musestille.

Cigar og sort præstejakke

Men klokken fem midt i den buldrende eftermiddagshede kører den texanske jødedreng sin sølvgrå Cadillac Northstar op foran indgangen. I sort knælang præstejakke, Stetson-hat, cowboystøvler og et kanonslag af en cubansk cigar i munden gør han sin entré og hilser med et venligt, men bestemt "Godmorgen, har du fået morgenmad?".

Udover en langbenet britisk blondine har Kinky sin personlige assistent Little Jewford med sig.

"Han er jøde og kører i en Ford," fortæller Kinky mig i elevatoren på vej op i mere private omgivelser.

"Og som du kan se, har han Elvis' badeforhæng på i dag, virkelig pænt."

Jewford er iklædt en glinsende lyselilla blazerjakke og fortrækker ikke en mine. Stilhed før stormen, tænker jeg.

Kinky Friedman er berømt og berygtet for sine hurtige bemærkinger. God for journalister, fordi han altid har en skarp kommentar parat, men også besværlig, fordi han på trods af sit kandidatur ikke vil snakke politik. At dømme efter selskabet denne aften tvivler jeg på, at det bliver mig, der skaber et gennembrud på den front.

Og så vågner Jewford.

"Skulle I ikke spille pool?," siger han til mig.

Det er faktisk anden gang, jeg møder Kinky. Første gang afbrød han samtalen om valget i Texas efter to minutter med et forslag om at spille pool i stedet. Så jeg insisterer på at komme i gang, mens Jewford beder et medlem af kampagnestaben om at gå på gaden og sætte ild til en bil for at skabe lidt atmosfære.

På trods af Jewfords forsøg på at opildne sine omgivelser lykkes det mig at isolere Kinky i et mindre lokale sammen med blondinen. Kinky sidder og bladrer i et eksemplar af sin bog, som han kalder "den værste gang lort, han nogensinde har skrevet".

Bogen er en samling oneliners, som han hævder delvist at have stjålet og delvist selv at have skrevet. Hans opmærksomhed falder på en af de sidste sider i bogen.

"Fiktion og virkelighed er adskilt af en tynd streg, og jeg tror, at jeg sniffede den i 1976."

- Hvorfor har du valgt at gå ind i politik? Det må jo stille visse krav til fornemmelsen for virkeligheden.

Det sidste tænker jeg bare.

Han retter sig op og svarer med en stemme som en prædikant, til stor fornøjelse for blondinen.

"En naturlig udvikling i mit forsøg på at fortælle sandheden. Jeg må udbringe sandheden til folket."

Herefter skifter han til sit normale toneleje: "Som min ven Willie Nelson siger; Kinky tror, at han er guitarist, men det er han egentlig ikke. Jeg har store drømme, men sover aldrig. Jeg er en redneck (bonderøv, red.) med medfølelse."

Drømme om Texas

Kinkys drømme handler ofte om Texas, fortæller han. Og håbet om, at Texas skal blive et bedre sted at leve. Drømmene skal ses som et alternativ til den politiske virkelighed i Texas i dag. Guvernør Rick Perry vil med en sejr ved valget til november blive den længst siddende guvernør i Texas, og Det Republikanske Parti har siddet tungt på magten siden 1994. Perry har Kinky ikke meget tilovers for.

"Han er ikke Djævelen selv. Han er Djævelens kammertjener, men det er ikke gået op for ham. Så det er ikke hans fejl. Han er ligesom en dresseret hund. Han er bare symptom på det, der er galt."

Efter at have fået sat navn på kammertjeneren, forsøger jeg at komme nærmere en beskrivelse af Djævelen. Men her er der ikke noget navn. I stedet fokuserer Kinky på det politiske system i Texas som helhed.

Det Republikanske Partis totale dominans har gjort det nærmest umuligt at rejse penge for demokrater i staten. Republikanerne har i forvejen et tæt forhold til erhvervslivet, herunder den texanske olieindustri, som har sikret en konstant strøm af penge til partiet samt brugt uanede summer på lobbyvirksomhed. Flere prominente texanske politikere er involveret i verserende korruptionsskandaler med den tidligere leder af Republikanerne i Kongressen, Tom Delay, i spidsen. Han er valgt i Houston-forstaden Sugarland og har tætte forbindelser til den texanske ledelse, der nu også er under mistanke.

Sofavælgerne skal vækkes

"Som guvernør vil jeg gøre det nemt for folk at stemme. Det er det ikke nu. I dag forsøger man at afholde folk i at stemme."

I forsøget på at komme korruption og den massive lobbyisme til livs vil Kinky Friedman altså indføre restriktioner mod lobbyisme og beskatte de store pengedonorer. Forbilledet er den tidligere superbryder Jesse Ventura, der som uafhængig kandidat blev guvernør i Minnesota i 1998.

"Jeg vil tage magten fra lobbyisterne ved ikke at mødes med dem. Det er nemt. Jesse Ventura gjorde det i Minnesota. Og så skal de beskattes. Personer, der donerer de store beløb, skal beskattes," mener Friedman.

Men Kinkys problem ligger nok først og fremmest i at blive valgt. Til forskel fra Minnesota, hvor man kan møde op på valgdagen og stemme, skal man i Texas registrere sig som vælger mindst 30 dage før. Det gør det svært at mobilisere vælgere i Texas, hvis man ikke har et partiapparat i ryggen til at sørge for, at folk både registrerer sig og siden hen stemmer.

Stemmeprocenten i Texas ligger på omkring de 30, hvoraf langt hovedparten, godt 60 procent, er republikanere og resten demokrater. Muligheden for uafhængige kandidater ligger derfor i at kapre vælgere, der ikke normalt stemmer. Med en snært af bitterhed og ironi indrømmer Kinky, at det ikke bliver nogen nem opgave.

"Nej, det bliver svært, men helt ærligt, hvis du ser på den lovgivende forsamling i Texas, hvordan kan du så stadig tro på intelligent design?"

Usædvanlig værdipolitik

Kinky Friedmans tvivl på, at mennesket, herunder guvernør Perry, skulle være resultatet af en intelligent overnaturlig kraft og ikke naturlig evolution gør ham langt fra til en oplagt kandidat for konservative, kristne vælgere. Græsrodsbevægelsen Det Kristne Højre, der med succes mobiliserer disse vælgere i republikansk favør, har haft en enorm indflydelse på den republikanske dagsorden. Rick Perry har brugt store ressourcer på at få indskrevet et forbud mod homoseksuelle ægteskaber i Texas' forfatning, og det lykkedes i december sidste år.

I en kommentar til forbudet udtalte Kinky, at "homoseksuelle skal have retten til at leve ligeså miserabelt som alle os andre".

Efter hans kandidatur blev endeligt accepteret af de texanske valgmyndigheder i juni, har han forsøgt at nedtone debatten om de moralpolitiske spørgsmål.

- Vil du arbejde for at løfte forbudet.

"Nej, jeg er ligeglad, og det tror jeg også, de homoseksuelle er. Det gør ikke nogen forskel. Det, der betyder noget, er at give dem de samme borgerrettigheder som alle andre. Vi burde indføre registreret partnerskab. Hvis din partner er på hospitalet, skal du have ret til at se ham. Hans famile skal ikke kunne sparke dig ud, hvis han dør og du har levet med ham i 30 år."

Kinky ser ud, som om han siger noget, han ikke bør, og drejer samtalen i en anden retning.

"Men om det skal hedde ægteskab eller ej, det betyder ikke noget. Så længe vores uddannelsessystem er på vej ned i lokummet, og vores grænse bløder, betyder det ikke noget. De to ting er langt vigtigere end at forbyde ægteskaber mellem homoseksuelle. Det burde vores guvernør også vide. Men han har haft travlt med at gennemføre sit forbud."

Voldgrav som grænse

Det offentlige texanske skolesystem og den massive illegale indvandring fra Mexico har været centrale emner på den politiske dagsorden i Texas. Rick Perry udpeges ofte som ansvarlig for, at republikanske skattelettelser har bragt skolerne tæt på konkurs og lukning. Men ligesom i spørgsmålet om den illegale indvandring, der skaber massive sociale problemer især i de texanske grænsebyer, har Perry enten ikke villet eller ikke kunnet ryste op med langsigtede løsninger. Kinky, som lader til at være lidt træt af svare seriøst på spørgsmål om politik, vil i modsætning til Perry gerne fremlægge et løsningsforslg. Først og fremmest på grænseproblemerne.

"Min plan er at grave en stor voldgrav."

Her udstøder blondinen et hvin af fryd, men Kinky fortsætter: "Hvad er der så morsomt ved det? Og så vil jeg sende al jorden op til New Orleans, så de kan genopbygge deres diger. Når det er gjort, mangler vi bare at hente krokodillerne i Florida. Det er min plan".

Nu er der opstået en mindre fest i lokalet. Jewford er vendt tilbage tids nok til at høre den muligt kommende guvernørs løsning på den illegale indvandring og lader til at synes om den. Han står op af lokalets endevæg og brummer som en bjørn.

Men Kinky lader sig ikke rive med og fortsætter, nu med en vis seriøsitet: "Jeg prøver faktisk at være lidt mere åben over for dig. Alle de andre spiller et idiotisk spil. Jeg mener, hvad kan jeg gøre? Hvem ved, hvad jeg vil gøre. Bortset fra at jeg kan forsøge at give folk mere indflydelse på deres regering og deres stat. Jeg vil gøre regeringen lettere tilgængelig, mere gennemsigtig. Og slippe af med alle karrierepolitikerne. Det ville være en rigtig god historie."

Skoler og casinoer

Hvis Kinkys løsning på de uoverskuelige problemer ved grænsen til Mexico kan virke urealistisk, har han derimod langt mere konkrete ideer til finansieringen af skolerne. Hasardspil er forbudt i Texas, mens en stat som Louisiana tjener store penge på deres legale spillesteder. Et beløb i omegnen af 60 mio. dollar kanaliseres hvert år fra Louisiana til lobbyister i Austin, Texas og til det Kristne Højre, som arbejder på at opretholde forbuddet. Ved at legalisere og beskatte hasardspillet vil Kinky både tage hånd om skolerne og slippe for lobbyismen.

"Ja, vi skal have åbnet casinoerne til at begynde med. Det kunne vores guvernør gøre her og nu. Men det vil han ikke. Hvorfor? Pengene flyder ud af Texas. Lad os vende strømmen og lade den løbe tilbage til os. Er det ikke logisk?"

- Hvem holder Rick Perry tilbage? Det Kristne Højre?

"Ja, han er fanget, han er ejet, selvfølgelig ikke kun af dem, men selv han kan se logikken. Jeg skal til Las Vegas i morgen. Hvis gambling var lovligt her, ville jeg tage til Corpus Christi - klart. Det ville skabe et økonomisk boom i Texas, og det ville betale for uddannelse. Hvis jeg bliver valgt så er det på tide at gøre noget ved det. Vores skoler er i opløsning på alle måder - åndeligt, akademisk og økonomisk."

Skolebøn og de 10 bud

Kinky Friedmans forhold til regeringen i Texas, dens politik samt det dybt religiøse bagland, der bakker den op, virker afklaret. Højdepunktet for hans provokationer mod det Kristne Højre indtraf, da en journalist fra magasinet The New Yorker sidste sommer citerede ham for at have sagt, at "det eneste problem med baptisterne er, at man ikke holder dem under vandet længe nok".

Udtalelsen, som mange forgæves har forsøgt at få på bånd, er nu også blevet trykt i Cowboy Logic, men at den ikke stammer fra Kinky selv, men fra en metodist. Jeg spørger, hvem denne metodist var?

"En metodist," svarer han undvigende

- Men hvem var det så?

"Det ved jeg ikke."

Kinkys forsøg på at tage brodden af sine fornærmelser, får mig til at spørge, om han er bange for Det Kristne Højre?

"Overhovedet ikke," udbryder han.

"Jeg har en masse tilfældes med Det Kristne Højre. Vi støtter Israel, bedre end de amerikanske jøder faktisk. Det Kristne Højre og Texas og Kinky er stærke tilhængere af Israel. Vi har John Wayne-ånd. Det er et tæt bånd mellem Israel og Texas. Jeg går ind for skolebøn, jeg går ind for de 10 bud i skolerne, og jeg synes ikke, at folk skal skamme sig over at sige glædelig jul."

Kinky ser ud som om, at han tænker lidt over tingene og afslutter så.

"Men det yderste højre skader Texas lige nu ved at forhindre legaliseringen af gambling. De har ingen uddannelse, og de synes heller ikke, at andre skal have en."

- Men vil de ikke bruge en udtalelse, som den du lige kommer med der, imod dig?

"I det skjulte måske. Men jeg tror ikke, de kan gå ud i offentligheden med det. Det ville ramme dem selv og legitimere mig, hvis de begynder på det. Der har ikke været noget indtil videre. Jeg er lige gået frem i meningsmålingerne til andenpladsen - vi slår Perry i de fleste meningsmålinger.

- Er du på nogen måde en religiøs mand?

"Nej," lyder det tørt, men ærligt fra den gamle cowboy.

Kinky Friedman, der nærmest ser lettet ud, retter sig op i stolen som en statsmand og henvender sig til Jewford. Med en påtaget vigtig mine spørger han, om Jewford har medbragt de nyeste meningsmålinger. Jewford mumler, at han har et par bowlingresultater, hvis de kan have nogen interesse.

Valgmøde i boghandel

Fem minutter senere går Kinky på scenen i den stuvende fyldte boghandel. Han fortæller tilskuerne, som lader til at være mere interesseret i hans kandidatur end i den nye bog, at han højt overraskende står godt i meningsmålingerne. En ung pige vil gerne høre, hvad han har tænkt sig at stille op med den globale opvarmning, hvortil Kinky svarer, at han stiller op for at blive valgt til guvernør - ikke Gud.

Det, der skulle have været en bogsignering, udvikler sig til noget nær en politisk valgtale, hvor manden i centrum høster de største bifald ved at agitere for et bedre skolesystem og for en fyring af Djævelens kammertjener.

Efterfølgende og midt i virvaret af fans, der vil fotograferes med deres idol, ser Kinky pludselig ud til at komme i tanke om noget og kommer over til mig, Jewford og blondinen.

"Nu kan jeg huske det. Det var ikke en metodist. Det var en tigger med en lam arm."

Han griner højt og siger: "Min eneste gode replik i dag."

Fakta.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu