Læsetid: 3 min.

'Kirken er ordets forkyndelse, punktum'

Kirkens rolle i samfundet er ene og alene at forkynde evangeliet, mener Søren Krarup, sognepræst i Seem og redaktør af Tidehverv. Det er ikke kirkens opgave at drive herberger og varmestuer for de svageste i vores samfund
30. september 2005

- Har kirken en særlig forpligtelse til at tage sig af de svageste?

"Altså, hele den tale om kirken er der grund til at se evangelisk-luthersk på. Kirken er ikke en særlig forening eller en særlig krop, der skal være noget specielt i forhold til andre. Kirken er simpelthen de barnedøbte, og det vil i Danmark stort set sige os alle sammen."

"Vi har alle en etisk forpligtelse - sat af kristendommens forkyndelse som siger, at du skal elske Herren din Gud og din næste som dig selv. Men kirken som kirke har kun én opgave - og det er netop at forkynde evangeliet og det vil sige sætte hver enkelt i stand til at leve under den etiske fordring, som jeg lige nævnte."

- Bjarne Lenau Henriksen mener, at vi har en evangelisk forligtelse til at gå ind og hjælpe de svageste. Er du helt uenig i det?

"I Lenau Henriksens udlægning bliver kristendommen gjort til en form for bestemt politik eller bestemt moral. Det vil sige, at man forvandler evangeliet fra at være en fordring til den enkelte og en tilgivelse af den enkelte, til at være en bestemt måde at leve og virke på, som altså skiller kirken og de kristne ud fra andre - og til syvende og sidst gør kristendommen til politik og moral. Og det er og bliver en forfalskning af den evangelisk-lutherske kirke og forkyndelse. Derfor er jeg dybt uenig med Lenau Henriksen, og jeg mener, at han bidrager til at forfalske kristend0mmen."

Kristendommen som moral

- Så hvad er kirkens rolle i samfundet?

"Kirkens rolle i samfundet er ene og alene at forkynde evangeliet. Det ophæver ikke, at enhver af os har en forpligtelse og en rolle i samfundet. Men det er ikke noget, der er særligt kirkeligt. Kirken har kun evangeliets forkyndelse som sin opgave og ikke noget som helst andet."

- Nu er du ud over at være præst jo også politiker, og Dansk Folkeparti er grundlag for regeringen, som har det udgangspunkt, at velfærdssamfundet ikke skal tage sig af alt. At vi også har et personligt ansvar for at hjælpe hinanden. Ville kirken ikke her naturligt kunne gå ind og påtage sig et ansvar?

"Nu taler du om kirken i Lenau Henriksens forstand, og det er jo en ophævelse af det, jeg siger. Der er ikke noget, der hedder kirken i dén forstand. Der er noget, der hedder den enkelte borger, det enkelte menneske, i Danmark, der under evangeliets fordring er sat til at tage vare på næsten. Men det er ikke en kirkelig opgave."

"Lenau Henriksen og hans mange meningsfæller forvandler kristendommen til en form for moral, som tager selve evangeliet ud af forkyndelsen."

Kirken og kristendommen misbruges

- Vender du dig fuldstændigt imod kirkeligt arbejde som eksempelvis Mariatjenesten?

"Jeg har ikke spor imod, at man hjælper dem, der har hjælp behov. Men jeg har meget imod, at man gør det i kirkens navn og på den måde forfalsker evangeliet. Jeg har ikke noget imod, at der er noget, der hedder nødhjælp. Men jeg har meget imod, at der er noget, der hedder Folkekirkens Nødhjælp. Jeg har noget imod det misbrug af kirke og kristendom, der ligger i hele denne omklamring, som påberåber sig at være den rette kristendom og derfor tager patent på evangeliet og gør det hele til pjat."

-Tror du ikke, at de fleste danskere er af den opfattelse, at kirken også skal tage hånd om de svage? Er du ikke i mindretal?

"Det tror jeg nu ikke. Kristendommmen er stærkt undervurderet i Danmark. Det er ikke så ganske ukendt, hvad evangeliet forkynder. Den tankegang, at kirken har en særlig forpligtelse, at der er noget særligt kirkeligt, er altså en halv-katolsk, missionsk ophævelse af det evangelisk-lutherske. Kirken er ordets forkyndelse, punktum."

"Danskerne er jo et stilfærdigt, blufærdigt folk, der ikke snakker højt, men jeg tror - og her taler jeg med 40 års erfaring som sognepræst - at evangelisk-luthersk kristendom er langt mere rodfæstet i befolkningen, end man gør sig klart."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her