Læsetid: 1 min.

KL-aftale resulterer i mere udlicitering

Kodeordet for den ny KL- aftale er mere konkurrence
14. juni 2006

KL og regeringen er enige om, at der skal være fokus på, at de kommunale opgaver skal løses 'bedst og billigst', og at der nu ikke skal skelnes mellem, om leverandøren er offentlig eller privat.

Flere arbejdsgiverorganisationer hilser initiativet velkomment. De er klar til at påtage sig markant flere kommunale opgaver i fremtiden.

"Vi kunne forestille os, at man i højere grad vil kigge på området med ældre, personpleje, dele af sundhedsområdet og rengøring," siger Michael Svane, der er direktør for HTS-A. Derimod er FOA dybt forundret over, at KL har indgået en aftale, der betyder væsentligt mere udlicitering.

Ifølge Ritzaus oplysninger ønskede regeringen, at andelen af udliciterede opgaver skulle stige til 30 procent. Kommunerne ønskede ikke, at andelen skulle stige i samme grad, hvorfor parterne blev enige om 25 procent. Det er dog langt fra tilfredsstillende for FOA's formand.

"Regeringen har ikke lagt skjul på, at de ønsker private på banen på så mange områder som muligt. Men jeg er skuffet over, at KL har lavet en aftale, hvor det ordret hedder, at det ikke spiller nogen rolle, om det er det offentlige eller private, der udfører opgaverne," siger Dennis Kristensen.

KL har ikke selv foretaget beregninger på, hvor mange milliarder kroner, der vil havne i de private kasser, som følge af aftalen. Men HTS-A's kalkulation mødes med optimisme af KL-formand Erik Fabrin (V). Han understreger dog, at aftalen ikke nødvendigvis betyder et boom i den kommunale udlicitering. De private leverandører skal være bedre og billigere end de offentlige, før de sikrer sig opgaverne, tilføjer han.

"Tallet er et udtryk for, at det private erhvervsliv vil være enormt konkurrencedygtigt. Med denne bestemmelse får de private jo ikke opgaverne, med mindre de er bedre og billigere end den offentlige leverandør. Hvis HTS-A er kommet frem til tallet syv milliarder, så skal man da bare klappe i sine små hænder," siger Erik Fabrin (V), der også er borgmester i Søllerød Kommune.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu