Læsetid: 3 min.

KL: Nej tak til penge fra staten til plejepersonale

Folketinget skal ikke blande sig i overenskomsterne, lyder det fra kommunernes landsforening, der derfor afviser forslag om flere lønpenge fra staten til plejepersonalet
27. juni 2007

Selvom presset for at give højere løn til det strejkende plejepersonale vokser dag for dag, så er Kommunernes Landsforening (KL) helst fri for få foræret en pose penge fra staten, som kunne hæve plejepersonalets løn fra de nuværende omkring 19.000 kroner om måneden.

"Folketinget skal ikke blande sig i overenskomsterne på det kommunale område. Derfor skal man ikke komme med øremærkede penge til os," siger Mads Lebech (K), der som formand for lønudvalget i KL fra efteråret skal lede de kommunale overenskomstforhandlinger fra arbejdsgiverside.

I takt med at strejkerne blandt social- og sundhedsassistenterne de seneste dage har bredt sig, så der nu har været arbejdsnedlæggelser i 43 kommuner, har flere politikere ellers talt varmt for, at mere i løn skal være en del af den kommende kvalitetsreform.

Både Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF foreslår, at staten sikrer højere løn til det strejkende plejepersonale. Ifølge SF skal der øremærkes en milliard, som kommunerne selv kan fordele ved de kommende overenskomstforhandlinger. Men selvom KL altså selv ville kunne disponere over disse penge, er de helst fri.

"Kommer pengene, så må vi forholde os til det. Men du får mig ikke til at bede om dem," siger Mads Lebech.

I går fulgte Ishøj Kommune i Allerøds fodspor og hævede lønnen for kommunens plejepersonale med 1.000 kroner netto om måneden med tilbagevirkende kraft fra årsskiftet. Også kommuner som Ikast og Ringkøbing flirter i øjeblikket med muligheden for at hæve lønnen lokalt.

Mads Lebech er heller ikke spor begejstret for de lokale initiativer.

"Det er en dårlig løsning og et kraftigt politisk signal at sende, når man vælger at hæve lønnen under en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse," siger Mads Lebech.

Også professor i samfundsvidenskab på RUC Bent Greve advarer de enkelte kommuner om at hæve lønnen for plejepersonalet.

"Hvis jeg var kommunalbestyrelse, ville jeg tænke mig meget grundigt om, uanset at man kan have sympati for, at plejepersonalet faktisk får en ret lav løn," siger han.

Ifølge Bent Greve er problemet dels, at løn til de offentlige ansatte forhandles kollektivt for flere forskellige faggrupper og dels, at der er en meget sammenpresset lønstruktur i den offentlige sektor.

"Hvad så med pædagogerne, skolelærerne og sygeplejerskerne? De vil sikkert også føle sig snydt. Der er en risiko for en uheldig lønspiral, med mindre man laver en samlet løsning for hele den offentlige sektor i de næste overenskomstforhandlinger," siger han.

Hvis initiativerne fra Ishøj og Allerød får lov til at brede sig, så forudser han, at andre kommuner kan føle sig tvunget til at følge med.

Det kan gå ud over andre velfærdsområder og føre til, at kommunerne overskrider den samlede udgiftsramme og dermed sætter skattestoppet under pres.

På Christiansborg afviser De Konservative og Venstre, at staten skal gives mere i løn til plejepersonalet med argumentet om, at man ikke skal røre ved den danske model. Også Socialdemokraterne er skeptiske ved at blande sig i overenskomsterne, selv om de partiet gerne ser, at lavtlønnede i det offentlige får mere i lønningsposen.

Det Radikale Venstre peger på behovet for flere hænder i det offentlige.

"Den helt store udfordring er at sikre udbuddet af arbejdskraft. Vi kan kun løse dette problem ved at sætte skatten på arbejde ned, afskaffe Østaftalen og erstatte kontrol med tillid i den offentlige sektor," siger Elsebeth Gerner Nielsen, socialordfører i Det Radikale Venstre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu