Læsetid: 4 min.

Er I klar til lydklask?

Reggae, løst rullede joints, dreadlocks og dj's er kodeord. Men Dancehall er ikke længere forbeholdt jamaicofile vinylnostalgikere, genren er ved at bevæge sig ud af undergrunden, og i lørdags blev det første Danmarksmesterskab i Sound Clash afholdt i København
17. maj 2005

Da dancehall-gruppen Bikstok Røgsystem tidligere på året udsendte deres album Over Stok Og Sten til larmende begejstrede anmeldelser, begyndte det at blive tydeligt. Der er grobund for, at genren, hvor djs vender reggaeplader, mens en eller flere rappere/MC'ere toaster hen over rytmerne, sættes i system og når et bredere publikum. Dj-crewet OHOI! har set det komme og arrangerede i lørdags det første danske mesterskab for dancehall-grupper eller soundsystems, som de hedder.

Lydklask

Dreadlocks var ikke adgangskrav for at blive lukket ind til de dybe basrytmer i Hal D på Christianshavn. I køen stod både unge mænd i hvide skjorter og slidt-på-den-helt-rigtige-måde jeans og unge kvinder med langt lyst hår i hestehale og lange ben i sorte pressefoldede bukser. Selvfølgelig var også rastafari-wannabes repræsenterede. "Lav larm," opfordrede et skilt bag baren - for 40 kroner kunne man købe et horn for at vise støtte til sit favorit soundsystem. I disciplinen Sound Clash har publikums holdning nemlig også betydning for, hvem der vinder den musikalske slåskamp.

Sound Clash går ud på, at to eller flere soundsystems kæmper mod hinanden med hver deres dj-sæt og til sidst kåres der en vinder. Vinderen findes ved, at et dommerpanel voterer og publikum laver larm, når deres favoritsystem nævnes.

I lørdags var der ingen tvivl om, at gruppen Rootsman Hi-fi allerede har en manifesteret fanskare. Hver gang lydsystemets navn kom på storskærmen, der hang over scenen, udløste det et brøl i salen. På natklubben Stengade i København har der i længere tid været arrangeret Rub'a'dub-sundays, hvor Rootsman Hi-Fi efterhånden har skabt sig et trofast publikum. De andre i lydklasket var Peoples Choice, All Prophet, Universal, Dubcity og Boyaka. Alle lydsystemer var københavnerbaserede undtagen Boyaka, der havde taget turen fra undergrunden i Odense.

Konferencieren Supa Mike fra gruppen Skyjuice, der længe har stået bag reggaearrangementer i København, forklarede, at der var fire runder og efter anden og tredje runde ville to soundsystemer blive sorteret fra, så der til sidst kun var to tilbage til at clashe i finalen. "And please, please keep it clean. No profanities. No cursing. Keep it clean," sagde jamaicanske Supa Mike med en tyk accent.

Genren er ved flere lejligheder blevet beskyldt for at være homofobisk og aggressiv, men der var ingen af aftenens lydsystemer, der gjorde sig skyldig i det.

Daimi og Bob Marley

Dancehall-folk kommer som regel først frem, når mørket har sænket sig og gløden fra jointspidsen er mere synlig. Derfor var det også først omkring kl 23, at konkurrencen kom i gang, selv om OHOI!'s program allerede startede kl. 20.

Lige op til konkurrencens start stod publikum forsigtigt og svajede til rytmen, som om det var en gymnasiefest, hvor ingen turde træde ud på dansegulvet som den første. Men så snart der stod "Er I klar til lydklask?" på storskærmen, og rytmen begyndte at blive ledsaget af rap, kom der gang i hornene, og folket tog reggaen til sig, smed hæmningerne og tryghedsølkruset og rykkede tættere på scenen.

Var man kommet for at høre hittene fra sin Best of Bob Marley-cd, så blev man skuffet. Kun et par gange var den spinnede plade med "The founding father," som Rootsman Hi-Fi's MC kaldte ham, ellers bar musikken præg af, at grupperne er faste kunder i det alsidige Hyde Parks Corner på Istedgade - landets førende reagge-vinylforhandler.

Men det var den traditionelle reagge, der var dominerende, dog gjorde Rootsman Hi-Fi brug af radioavisens jingle og oplæser til at annoncere, at de som det eneste lydsystem havde overlevet soundclashet i København. Og senere sang Daimi: "Stor skandale for et lydsystem," mens den hårdt arbejdende MC Ras Money tonsede rundt på scenen og svang fuldskægget og den armygrønne kasket med en selvtillid, der nåede helt op under spærrene i det store koncertlokale.

Rootsman Hi-Fi mødte Peoples Choice i finalen. Peoples Choice havde som det eneste system en kvinde med på holdet. Og hvilken kvinde. Princess T har erfaring fra et amerikansk lydsystem. Klædt i hvidt streetwear og med flere jamaicanske flag svingende om hovedet, brugte den store sorte kvinde den erfaring og en skræmmende dyb og kontrolleret stemme til at holde fast i publikummet, der efterhånden var nedslidt efter seks timers dancehall.

Elimination

Scenen var under hele arrangementet fyldt med mennesker. Ud over det optrædende soundsystem, der konstant svingede med flag og hvide håndklæder, stod også medlemmer fra de konkurrerende lydsystemer og sendte dem vurderende og provokerende blikke.

I finalen blev man ligefrem bekymret for om scenen kunne holde. Rootsman Hi-Fi og Peoples Choice clashede tune for tune. Hvilket vil sige, at de skiftes til at spille et nummer. "Where you as bored as me?" spurgte Princess T provokerende efter, at Rootsman Hi Fi havde spillet. Men der var ingen tvivl om, at det var Rootsman Hi Fi, der var publikummets foretrukne. Det var bare ikke nok. Kun et par tunes inde i finalen sluttede festen for de selvsikre dj's i Rootsman Hi-Fi. De kom til at spille en plade, som de havde spillet før, og det betyder diskvalifikation i Sound Clash. "Elimination, elimination," meddelte Supa Mike og kårede Peoples Choice som den første vinder af Dansk Sound Clash Mesterskab. "Shit happens," sagde Princess T til den slukørede Ras Money.

Både Bikstok Røgsystem og Ohoi! Soundsystem kan opleves ved dette års Roskilde Festival, og flere af de deltagende lydsystemer optræder regelmæssigt på Stengade 30 i København ved Rub'a'Dub-sundays .

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her