Læsetid: 2 min.

En klar vinder

Læserne var ikke i tvivl: Per Fjord er kåret som bedste kronikør i sommerens konkurrence. Derimod var der hård kamp om andenpladsen
10. august 2005

Pyha, så slap vi for at skulle ud i 0pslidende fintællinger a la dengang med Al Gore og George W. Bush. Ganske vist var der stemmer på samtlige de seks kronikker, vi valgte at trykke og dermed bringe ud til afstemning blandt læserne.

Men ret hurtigt aftegnede der sig et gentagelsesbillede, når vi åbnede de mange mails fra de læsere, der deltog i afstemningen. Lad os straks give ordet til nogle af dem, der stemte på vinderen Per Fjord fra Sorø: "Jeg stemmer på Per Fjords 'I morgen skal vi grave flere grøfter'." Begrundelse: "Per Fjord forholder sig til emnet ud fra menneskelig erfaring, sund fornuft og en god portion viden" (Gerda Skovmand-Madsen).

"Per Fjords kronik er flot-humoristisk-ironisk samfundskritik baseret på værdier af ikke-økonomisk karakter og med sprogligt overskud" (Biba Schwoon).

"I 'I morgen skal vi grave flere grøfter' leverer han et træffende signalement af vor tids åndløshed som årsagen til den mangel på sammenhængskraft, der også karakteriserer vores tid." (Lilian Solås).

En læser, Arne Brogaard, har indtelefoneret sin stemme, idet han kalder Per Fjords kronik, for noget af det bedste, der længe er blevet skrevet. Og det siger jo ikke så lidt.

Var der ikke tvivl om førstepladsen, stod det under optællingen længe uklart, hvem der skulle besætte andenpladsen. Ja, det lignede næsten en Melodi Grand Prix, når den er allermest spændende.

Her var det er spørgsmål, om Katrine Thielkes 'Fristilsgenerationen' eller Anna Krarups om 'Rastløshed denne jagen efter noget ville vinde'. I sidste ende vandt Katrine Thielke imidlertid med et pænt forspring, hvorefter vinderlisten ser således ud:

- 1. præmie (en rejse for to med Iclandair til Reykjavik):

Per Fjord

- 2. præmie (vin for 2.000 kr. fra vinhandler Carlo Merolli): Katrine Thielke

- 3.-10. præmie: (Gavekort til køb af bøger fra Informations forlag, værdi 500 kroner.)

Sidsel Barbara Katlev

Erik Bo Jacobsen

Anna Marie Krarup

Hans Jørgen Henriksen

Henrik Rosendahl Kristiansen

Sidsel Roepstorff Poulsen

Jan H. Hansen

Christine Jentzsch

Kronikkerne af seks af de ovennævnte blev bragt i Information i uge 30. Samtlige 10 præmierede er også lagt ud på tema.information.dk/kronik2005.

Malurt og and

Malurt til bægeret kom fra Anne-Marie Sørensen i Bruxelles, der ikke lægger fingre imellem i sin kritik af konkurrencen: "Det er da sympatisk, at Information giver spalteplads til amatører, men det ville unægteligt have været mere interessant for læserne at høre eksperter eller folk med større udsyn give et bud på emnet." Og så følger den bemærkning, der virkelig smerter og snerter: "Måtte jeg foreslå en joint venture med Alt for Damerne næste gang, I udskriver en konkurrence?"

Efter det kan man finde husvalelse i et kinesisk visdomsord af Kontaro Sarai, som Gunnar Bagge ledsager sin stemmeafgivning (på Per Fjord) med: "Når jeg er deprimeret sætter jeg mig under et træ nede ved vandet og forestiller mig, at jeg kvæler en and."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her